Sida 3 av 4
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 14 augusti 2011, 19:42:04
av Nerre
Jag tror att forumet på Utsidan (
www.utsidan.se) är ett betydligt bättre forum för att få tips om torkad mat:)
Det finns rätt mycket läsning där.
Just att frystorka själv "på riktigt" är inte praktiskt genomförbart vill jag minnas att nån konstaterade. Man måste ner i sånt rejält vakuum att kostnaden för vakuumkammaren troligen tar flera år att tjäna in.
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 14 augusti 2011, 22:42:29
av danei
Vad händer om man stoppar in mat utan på se i en frostfri frys? Är det någon som har en och kan testa?
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 14 augusti 2011, 23:10:43
av AndLi
Det går ganska fort(få dagar) att få så kallad frysbränna, alltså att det torkar ut.
Provat detta i en frysbox full av frusen hel fisk, hamna någon utanför kartongerna såg de inte roliga ut på någon dag..
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 15 augusti 2011, 03:50:05
av blueint
Hur får man varorna att se roliga ut, men klara förvaring utan kyla efter behandling med hushållsfrys?
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 15 augusti 2011, 11:22:52
av Ulf
Hög värme så att de blir aptitligt svarta...

Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 15 augusti 2011, 11:46:05
av sorry
När man torkar frukter och bär så är temperaturen väldigt viktig att hålla koll på .
Bär eller frukt som är väldigt saftiga tex plommon ska torkas svalt i början och sedan i högre temperatur . Annars så spricker de och saften rinner ut . De förlorar i näringsvärde och smak .
Äpplen tex är det tvärt om med hörgt i början och sedan lägre .
Päron bör väldigt lätt kokas i en sockerlag innan de torkas .
Re: Mattork
Postat: 1 augusti 2015, 13:55:06
av AndLi
Jag fick hans nya(?) bok i födelsedagspresent, insåg inte att det var samma författare...
"Torka mat" på Calazo förlag.
Riktigt trevlig och bra bok, i precis den inriktning jag vill ha. En viss fd användare här hade fått dåndimpen dock, ta med torkad kyckling och torkade ägg
För övrig är jag igång med årets torkning, blivit rökt nötrulle och rökt bogskinka. Den första blev väldigt torr och fin, ser ut som tom saltet har tryckts ut från rökningen. Bogskinkan rensade jag rätt hårt från fett innan torkning, men ändå är den rejält fet på ytan. Bägge köttbitarna kommer från åby gård och är alltså verkligen rökta och inte bara tillsatt en massa rökarom!
Just nu är det köttfärsås med ganska kryddig färdig tomatsås som stod i skafferiet efter önskemål om lite roligare köttfärs. Det kan ha varit en dum genväg dock, då den innehöll en del solrosolja kom jag på efteråt. Men å andra sidan var det älgfärs, och den är ju relativt mager från början.
Sen blir det kanske lite äggröra, torkad bladspenat och paprika. Och räkor för att krydda till färdigsopporna lite!
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 1 augusti 2015, 22:10:21
av 13th.Marine
Denna tråd har jag glömt bort.
Jag torkade själv lite mat till turen jag var på tidigare i år (vi skulle gå genom Sarek men vi vände om efter dåligt väder samt att vi inte riktigt litade på att vi skulle hinna pga snön, så vi vandrade runt Ritsem istället).
Jag kan för övrigt rekommendera nikkalouktasoppa. Stekte fettsnål köttfärs (jag malde själv fransyska) och torkade denna, förvällde vitkål och torkade den med (ser inte mycket ut för världen när den är torkad). Sedan blandade jag soja, tomatpure och senap som givetvis torkades. Ta med någon buljongtärning så smakar allt bättre =)
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 12 augusti 2015, 12:02:53
av AndLi
Och nu går vi all in, älgkalvhjärta, hittade ett i frysen...
10% saltlag i något dygn och sen kallröka i rökkåtan i 2-3 dar.
Jo kanske inte optimal tid på året, men man får passa på när man faktiskt råkar vara vid rökkåtan i 2 veckor. Och den är STOR så det bör inte vara några problem att hålla nere temperaturen på röken..
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 12 augusti 2015, 12:26:14
av milsson
Spontant så känns lchf som den optimala formen av diet vid lång vandring. Fett har högt näringsinnehåll och lång hållbarhet.
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 12 augusti 2015, 12:58:50
av Nerre
Fett härsknar rätt lätt om det inte förvaras syrefritt.
Men forna tiders polarfarare hade krukor med smör, där kommer ju luften bara åt ytan så man skrapar man fräscht smör efter hand.
Annars är väl torra kolhydrater (pasta, risk, potatisflingor, mjöl etc) mer praktiskt för energin.
Men man behöver ju få i sig protein, vitaminer, mineraler och spårämnen också, där kommer köttet och grönsakerna in. Men många extrema lättpackare kör med vitaminpiller/kosttillskott istället.
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 12 augusti 2015, 13:02:15
av Purre
Fett har väl snarare kort hållbarhet? Gräddprodukter med 40% fett är typ max 3 månader i frysen.
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 12 augusti 2015, 13:10:39
av Nerre
Problemet är härskningen som sagt var, frysning bromsar inte härskningen, därför har feta varor inte längre hållbarhet i frys.
Lufttät förvaring hjälper lite (men en del av härskningsprocesserna pågår utan syre tror jag, men härskning är väl främst en oxidation).
Färdig frystorkad mat har oftas antioxidanter i sig och är förpackad i nån form av syrefattig gas (kvävgas eller CO2).
Läste att vakuumförpackat kött tydligen själv utvecklar CO2 i förpackningen vilket ger ett extra skydd. Men det är ju ändå kylvara.
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 12 augusti 2015, 13:34:36
av 13th.Marine
Jag köpte en vakuumpackare delvis för att packa maten till vandringen.
Enligt manualen till denna så går hållbarhet på fläskkött från 6mån till 2-3år i frys om man vakuumpackar det.
Re: Mattork / Frystorkning
Postat: 12 augusti 2015, 14:23:21
av hcb
Jag har inte provat att vandra med den (

), men ett +1 på att vakuumpacka mat själv. Kjell & co har då och då specialerbjudanden på en "Rubicson"-vakuumpackar. Funkar klockrent.
Vi har de senaste två åren köpt 12 månaders köttförbrukning från bönder i närheten[1] och vakuumpackat en stor del av det själva. Inga frostskador så länge inte påsen läckt och inte en tillstymmelse till härskning. Likaså funkar det utmärkt att vakuumpacka t.ex. köttbullar, hamburgare (jaja, biffarna i alla fall) och diverse andra rester. Dessa är som nya när de tas upp ur fryser i stället för de frystorkade sorgligheter vi tidigare hittade i frysen efter ett par månader.
[1] Skåningarna tipsas härmed om "Ekorundan" som brukar äga rum i september. Rätt blandad kvalitet på evenemangen på gårdarna, dock. Bokeslundsgården och Sunnantorps gård har vi mycket goda erfarenheter av. Inte så mycket Söder-hippie-latte på dem men stabil köttproduktion och trevliga jordbrukare.