Sida 3 av 3

Postat: 25 oktober 2008, 11:29:47
av rikkitikkitavi
kroppen innehåller proteiner.

proteiner stelnar vid ca 42-43 grader C (koagulerar) - en av anledningarna till att man dör av riktigt hög feber.

jmfr kokt ägg...

Postat: 25 oktober 2008, 11:51:58
av Soma
rikkitikkitavi:
riktigt så enkeltär det väl ändå inte som jag förstått det? vissa proteiner koagulerar vid 43 C under "vanliga" förhållanden.
Vissa ämnen kan hämma koagulerings funktionerna i proteiner. En annan viktig faktor är ju omgivningen och syre mängden i omgivningen.
Ett ägg i sitt skal koagulerar t.ex. vid 70 C.

Postat: 25 oktober 2008, 11:55:05
av Nerre
Kan det stämma? I en bastu utsätts ju proteinerna som sitter i huden för temperaturer som antagligen är högre.

Klassiskt lim består ju också av proteiner (från t.ex. fiskskinn, läder eller benmärg) som man smälter i en limgryta (och som då stelnar när det svalnar).

(Min kommentar var alltså till rikkitikkitavis inlägg.)

Postat: 25 oktober 2008, 11:56:40
av HUGGBÄVERN
Mikrovågsstrålning är är farligt, så varför diskutera. Vi männiksor är inte ägg och de ämnen som bygger upp våra kroppar förstörs av mikrovågsstrålning.
Det borde vara "end of discussion" tycker jag.


Om bastun kan nämnas att man får en temperaturgradient från omgivande luften till kroppen, dvs vid hudytan har man inte 90 grader och strax under huden 37 utan temperaturändringen sker gradvis. Dessutom är luften dålig på att transportera värmeenergi och överför värme uteslutande med konvektion. Därav björriset i den ryska bastun.

Mikrovågsstrålning är .... strålning vilket är en betydligt effektivare sätt att överföra energi.

Postat: 25 oktober 2008, 16:48:07
av xxargs
våra celler förstörs av överdriven värme - skit samma om det värms upp av microvågsstrålning, värmestrålning från het eld, värme via kontaktyta etc.

däremot är jag tveksam till att man dör som flugor för lågnivå RF-strålning med tanke på att RF och TV-sändare har stått för majoriteten av den totala dosen sedan 60-talet och tidigare - det först med nallarna invid örat som belastningen har kommit fatt med dom stora sändarna, men inte särskillt mycket mer...

för att rycka sönder molekyler så måste strålninge ha så kort våglängd och därmed hög energiiinnehåll att det inträffar inte förrän vid vågländer under 400 nm

Postat: 25 oktober 2008, 17:09:16
av HUGGBÄVERN
Bra xxargs! Det finns olika sätt olika strålning verkar på, men det gör ju (farlig) strålning inte ofarligare.
Den strålning som rycker sönder molekyler kallas joniserande strålning därför att den har tillräcklig energi för att lösgöra elektroner (jonisera) från molekyler och atomer. På detta vis kan t ex en DNA-molekyl få en "stege" ändrad och därmed får egenskaper som får cellen att massproducera sig själv (cancer).