Sida 2 av 3

Postat: 4 augusti 2008, 21:38:50
av Meduza
Det måste väl vara mycket bättre att ha ett kylfack inbyggt i en bänk och toppöppnat i stället för att öppna fronten och låta all kyla läcka ut?

I alla fall har vi gjort så i vår båt, verkar hjälpa till att hålla kylan lite.

Postat: 5 augusti 2008, 03:28:27
av blueint
Förmodligen skälet till bristen på lansering:
NyT:
Magnet ersätter kompressorn i kylskåp
.
"Det måste ha både höga prestanda och vara kostnadseffektivt för att kunna konkurrera med dagens teknik och andra alternativ, säger han."

Alternativt att egenintressen som gör att etablerade företag helst behåller nuvarande teknik.

Postat: 5 augusti 2008, 06:19:31
av jesse
...så kan markrör vara ett bra alternativ.
glöm inte insektsnät i så fall... många små individer skulle nog gilla din mat. (gäller väl alla luftventiler, inte bara till marken)

Postat: 5 augusti 2008, 10:42:18
av BJ
blueint:
Jag tror nog på det andra du skrev. Annars skulle det nog finnas nånting under tiden.

Postat: 5 augusti 2008, 11:41:22
av peter555
Det är inte sällan resultaten från grundforskning blåses upp rejält för att generera nya feta anslag. När sedan en kommersiell analys görs visar sig en massproduktion omöjlig.

Postat: 5 augusti 2008, 15:18:00
av grubs
En anledning till att det inte blivit någon hit med magnetkylning kan vara att man är beroende av att hålla sig i ett snävt temperaturområde för att få kyleffekten. Dvs om man inte har AC en varm sommardag så kanske kylskåpet slutar att fungera. För lågtemperaturförsök på labb är det inget problem, men däremot för hemmabruk.

Postat: 6 augusti 2008, 18:06:01
av Soma
grubs:
borde inte det problemet kunna avhjälpas med någon typ av avkylning de dagar då det är lite för varmt? de borde ju ändå kunna löna sig i längden.

Postat: 6 augusti 2008, 18:11:40
av grubs
Kanske, men man måste kunna kontrollera temperaturen på något sätt iallafall. Med vattenkylning så blir ju lösningen också något mer komplicerad.

Postat: 8 augusti 2008, 16:53:14
av Soma
meduza:
Ja, visst vore det mycket bättre om alla kylskåp och frysar hade öppningen i "taket". I USA blir det mer och mer vanligt att man har kylskåpet som en utdragslåda i underbänken.

Postat: 10 augusti 2008, 22:40:14
av netrunner
Ett mer enkelt förslag:

Köp 20st bensindunkar som du fyller med vatten. Låt dom alla frysa under vintern utomhus. Lagra dom i en mycket väl isolerad låda när våren kommer.

Anpassa kylskåp (och din AC) för denna typ av "köld-kassetter".

Så gratis kyla i all framtid, bara några timmar per år att administrera kassetter.

Postat: 10 augusti 2008, 23:09:07
av Andax
Det verkar som de lyckats gifta ihop kisel och germanium med gandolinium för bättre effekt. länk. Det pågår kanske mer forskning kring det än vad som framgår i media.

Postat: 11 augusti 2008, 00:30:46
av peter555
Det är väl bara att skicka ett mail till artikelförfattaren och fråga när de finns några kylskåp att köpa.

Postat: 11 augusti 2008, 02:24:15
av xxargs
netrunner skrev:Ett mer enkelt förslag:

Köp 20st bensindunkar som du fyller med vatten. Låt dom alla frysa under vintern utomhus. Lagra dom i en mycket väl isolerad låda när våren kommer.

Anpassa kylskåp (och din AC) för denna typ av "köld-kassetter".

Så gratis kyla i all framtid, bara några timmar per år att administrera kassetter.
så gjorde man förr - man sågade is från sjöarna och lade dom i stack med tjockt lager sågspån i mellan och ovanpå för att det skulle räcka resten av året - förutom massor av kallt vatten så var det enda sättet att kyla mjölken om sommrarna innan den skulle avhämtas från gårdarna

Münchenbrygeriet i Stockholm i början av 1900-talet hade en massa dagavlönade som sågade is från mälaren hela vintrarna när det fans is för att fylla bergrummen (som finns kvar ännu idag) så mycket som möjligt med is för att kunna kyla ölen i kanske för flera års behov framöver.

is är ganska tacksam med ca 80 kcal/l som kylmagasin till skillnad från de flesta andra ämnen

det är lätt att glömma bort - men kylmaskinerna när dom kom revolutionerade i princip hela livsmedelshanteringen och det skulle bli väldigt besvärligt om vi tvingades tillbaka med konservkokning mm. och man får lägga av sådana lyxsaker som hälsokost eller vara vegan då den helt plötsligt handlar om att får tag på någon mat alls som inte är skämt eller förstört...

Postat: 17 augusti 2008, 14:02:52
av Soma
Hittade en liten ritning på ett jordkylskåp när jag kollade runt lite på nätet: http://www.vaxhuset.se/html/jordkylskap.htm

Postat: 24 augusti 2008, 13:25:57
av Soma
Man skulle ha en liten låda i väggen. Som man nådde in i uppifrån. Som man kunde dra in i rummet. När den var stängd så befann den sig på utsidan av huset. Gärna norr sidan då. Då skulle man ju kunna använda kylan i luften utomhus. Så skulle man koppla på jordkyla för de dagar då det inte är kallt nog och en värmeslinga i taket för de dagar då det är för kallt och kanske en kylslinga i bottnen för de dagar då jordvärmen inte räcker till.
I och med att hålet är uppåt så skulle man inte missta så mycket av kylan när man öppnar lådan.

Någon som har något att tillägga lr ändra på?:)