Kylskåpstermostat

Övriga diskussioner relaterade till komponenter. Exempelvis radiorör, A/D, kontaktdon eller sensorer.
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 7461
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Kylskåpstermostat

Inlägg av Marta »

Hur fungerar egentligen regleringen i ett skåp som har s.k. automatisk avfrostning? Jag har inte tänkt på detta tidigare, men efter ett termostatbyte då denna gått sönder så har vi mätt temperaturen och är lite undrande.

Det som förefaller egendomligt är att temperaturen tycks vara uppe och vända på drygt 8 grader, nästan 9, oavsett inställning. Däremot sjunker den kallaste temperaturen när den ställs in på mera kyla. Det blir alltså ingen förskjutning av båda värdena tycks det, utan bara minimitemperaturen som minskas.

Det är en Danfoss "Servicetermostat #3" som sitter där nu. Den förra hade någon sorts skumisolering på sensortråden, men på den nya är denna blank.

Hur fungerar för övrigt denna sensor? Det sitter ingen klump i slutet av kapillärröret som jag minns det gjorde förr. Bara ett slätt rör som slutar i ingenting. Fast innerdiametern är kanske jättestor i slutet utan att det syns? Annars skulle ju hela tråden vara lika känslig och det vore ju knappast så bra.
Khaki
Inlägg: 268
Blev medlem: 12 januari 2007, 01:04:13
Ort: Mölndal

Inlägg av Khaki »

Exakt hur det funkar på ditt skåp vet jag inte men principen är ju just att den höjer temperaturen (en gång per dygn eller nåt) till 8-10 grader för att smälta bort ev is på kylelementet, som rinner ner genom en slang till en skål ovanpå kompressorn där vattnet avdunstar.

Därför låter det vettigt att just temperaturhöjningen till avfrostningsläget inte påverkas av inställningen på termostaten, annars blir det ingen avfrostning.
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 7461
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Inlägg av Marta »

Var finns denna dygnstimer? Det är ju en mekanisk givare med en membrandosa kopplad till ett kapillärrör. Denna mekanism tycks vara det enda som finns där. Någon motor till en timer skulle knappast få plats.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 36652
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Inlägg av Glenn »

Den behöver ju inte sitta i närheten av termostaten förvisso, den kan ju sitta var som helst, den behöver ju bara styra kompressorn elektriskt, temperaturen är ju knappast kritisk, så det räcker väl med att stänga av kompressorn X antal tidsenheter en gång per dygn eller liknande.
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 24588
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Inlägg av Henry »

Om det är ett vanligt kylskåp så behöver helt enkelt bara kompressorn stanna då kylmediet som då fortfarande trycks ut i förångaren pga kvarvarande tryck har en högre kokpunkt som ligger över fryspunkten vilket gör att ev is tinar bort rätt snabbt. Sedan är det ju också plusgrader i kylen som hjälper till med detta. Vissa typer har dock värmeslingor som gör det här men det är inte lika vanligt vad jag sett.


Det är hela tråden som är känselkroppen på ett sätt men det var som du skrev förr som större klumpar användes men dessa används normalt inte längre till vanliga kylar utan det är bara dessa trådar. Det räcker att 5 - 10 cm är i kontakt med förångaren för att kunna ställa in tempen rätt. Temperaturen på förångaren ändras mycket mer än vad tex rumstemperaturen normalt gör vilket gör att det inte är så petigt. Dessutom finns det sedan i termostaten en liten behållare (som är i kontakt med sensorröret och som är fylld med en flyktig vätska) som jag skulle kunna tro till viss del kan kompensera för temp variationer.
Skriv svar