Söker hjälp med felsökning av Fanuc robot. Värmland (arvika med omnejd)

Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 32825
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Söker hjälp med felsökning av Fanuc robot. Värmland (arvika med omnejd)

Inlägg av säter »

Kul att du fick igång grejerna. :tumupp:
Användarvisningsbild
hawkan
Inlägg: 2791
Blev medlem: 14 augusti 2011, 10:27:40

Re: Söker hjälp med felsökning av Fanuc robot. Värmland (arvika med omnejd)

Inlägg av hawkan »

Verkligen kul :tumupp:

Apropå sidospår har jag hört precis det motsatta. Använd alltid 1x utom när man måste utöka mätområdet så att 10x behövs.
Kommer inte ihåg exakt varför det sas så men det lät vettigt kommer jag ihåg iaf.
MiaM
Inlägg: 10502
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Söker hjälp med felsökning av Fanuc robot. Värmland (arvika med omnejd)

Inlägg av MiaM »

Gött att det löste sig!
Användarvisningsbild
hawkan
Inlägg: 2791
Blev medlem: 14 augusti 2011, 10:27:40

Re: Söker hjälp med felsökning av Fanuc robot. Värmland (arvika med omnejd)

Inlägg av hawkan »

Efter att studerat lite om probear så är det 10x som gäller. 1x funkar för låga frekvenser.
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 32825
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Söker hjälp med felsökning av Fanuc robot. Värmland (arvika med omnejd)

Inlägg av säter »

stefanden skrev: 6 juli 2024, 18:43:42 Gränsfall så att jag funderar på om det faktiskt skulle kunna vara så att det var något med nån lödning ändå
Finns det något enkelt sätt att prova de gamla optokopplarna?
MiaM
Inlägg: 10502
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Söker hjälp med felsökning av Fanuc robot. Värmland (arvika med omnejd)

Inlägg av MiaM »

säter: Ja, först testa lysdioden på samma sätt som alla lysdioder, t.ex. lämpligt motstånd i serie med 5-12V DC eller vad man nu råkar ha och mäta spänningen och se att det går rimlig ström.

Om detta fungerar så diodtest (med rätt polaritet) mellan kollektor och emitter på fototransistorn och slå av/på ström genom lysdioden (med samma rigg som ovan).

Även om det är värdelöst vetande så vore det spännande att veta om alla eller bara en eller några optisar var trasiga. Kan kanske ge ledtråd för om det kan finnas någon ledare som är skavd så att det i sällsynta fall blir kortis mot någon annan signal (eller chassi) och detta stekt en optokopplare?

(Erkänner att jag minns inte vad som ev skrivits tidigare i tråden om vad optokopplarna gör. Om de används för isolerad drivning av effekthalvledarna så lär fel på dem inte bero på kablage osv. Men om de används för ingångar från givare osv så kan de gå sönder av fel i kablaget)
stefanden
Inlägg: 287
Blev medlem: 30 augusti 2011, 23:42:34
Ort: arvika

Re: Söker hjälp med felsökning av Fanuc robot. Värmland (arvika med omnejd)

Inlägg av stefanden »

Kan inte säga mycket annat än tusen tack för allt engagemang vad gäller detta minst sagt lilla äventyr, Får se om jag går vidare med att kolla om optokopplarna är riktiga eller om jag bara hivar dom iom att jag har bra många extra ändå nu. Roboten verkar att funka som den ska nu iallafall, sen vad jag ska hitta på med den spörs att se :D
vad gäller oscilloskopet så var det ju givetvis en pot som var av så det är returnerat och väntar på ett nytt samt väntar på x100 proberna också. Nu klarade jag mig ju utan grejjerna denna gången, men jag har dem till nästa gång om inte annat :D
MiaM skrev: 8 juli 2024, 00:02:14 Även om det är värdelöst vetande så vore det spännande att veta om alla eller bara en eller några optisar var trasiga. Kan kanske ge ledtråd för om det kan finnas någon ledare som är skavd så att det i sällsynta fall blir kortis mot någon annan signal (eller chassi) och detta stekt en optokopplare?

(Erkänner att jag minns inte vad som ev skrivits tidigare i tråden om vad optokopplarna gör. Om de används för isolerad drivning av effekthalvledarna så lär fel på dem inte bero på kablage osv. Men om de används för ingångar från givare osv så kan de gå sönder av fel i kablaget)
jo lite intressant kunde det ju vara och se om det är någon som faktiskt är död eller om det var så enkelt att det var en sprucken lödning, jag testade ju aldrig att smälta om lödningarna då jag ansåg när jag ändå hade grejjerna att byta med så blev det mest bara väldigt mycket extra arbete att sätta i kortet för att kanske bli tvungen att plocka ut det ytterligare en gång, så kan ju möjligt vara att alla optokopplare är hela också.

Som jag tycker det ser ut på kortet så används dom som du skriver för isolerad drivning av transistormodulerna, men det är mest bara efter en visuell koll på kortet, ingen speciell mätning gjord.
Skriv svar