Frekvensdelare

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 6953
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Frekvensdelare

Inlägg av Marta »

Du kan inte flankdetektera rundradio-FM vid 455kHz, inte ens en dämpad krets ger den bandbredden innan dämpningen tar överhand helt. Komradio med 5 eller 2.5 kHz deviation använder ofta 455kHz.

Börja med att bygga en FM-detektor och mata den med signalgenerator. Saknar generatorn FM, lägg till en kapacitansdiod för detta. Det blir lite olinjärt, men räcker en bra bit. FM-detektorn är en enkel passiv krets med trimbara spolar, kondingar och ett par germaniumdioder. Den kan varken självsvänga eller börja ryka. Det är bara till att experimentera. Det ser kanske avskräckande ut, men pröva så ser Du att det är enklare än Du tror.

HF är svårt. Utan att veta mer om det Du redan provat är det svårt att säga något om vad som kan vara fel. Schema och foto på uppkoppingen behövs.

Självsvängniin beror ofta på för hög förstärkning i varje steg. Strökapacitanser och induktans i jordledare är också kritiska. Provisoriska härvor och labbplattor funkar inte. Bygg på veroboard med korta trådar överallt. Ett motstånd på 100R och keramisk skiva som avkoppling mellan stegen kan göra stor nytta.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 18404
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Frekvensdelare

Inlägg av 4kTRB »

MC12013 är en annan inte helt ovanlig prescaler.
Skriv svar