GPS-störning

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
Oltronix
Inlägg: 408
Blev medlem: 10 december 2011, 21:24:38
Ort: Nynäs

GPS-störning

Inlägg av Oltronix »

Nyfiken på hur GPS-störningarna ytttrade sig på mottagarna södra Sverige.
Är den någon söderut som har någon erfarenhet och vill dela med sig.
Användarvisningsbild
Klas-Kenny
Inlägg: 11344
Blev medlem: 17 maj 2010, 19:06:14
Ort: Växjö/Alvesta

Re: GPS-störning

Inlägg av Klas-Kenny »

Det jag sett en gång, var att positionen drog iväg typ 20-30 meter en dag i mitten av December (18e vill jag minnas). Detta med bra antenn med fri sikt mot himlen, förvisso rätt så mulet.
Kan inte säga säkert att det var detta som var orsaken, men det känns troligt.

Hört från folk som håller på med support att det är många skogsmaskinförare som upplevt problem sista tiden. Vet inte exakt hur det visat sig, men gissar på att positionen felar helt enkelt.
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 6121
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: GPS-störning

Inlägg av Biker »

Finns en map om detta här

https://gpsjam.org/?lat=57.13394&lon=31 ... 2024-01-14

Inte mening antagligen att det skall träffa träffa östersjön och länder runt om utan gör det då det studsar i tropo och över havet

Man har denna vågutbredning på 70cm men kan inträffa även på 1.2Ghz
Användarvisningsbild
LeCanard
Inlägg: 2163
Blev medlem: 29 april 2009, 10:18:25
Ort: Perpignan

Re: GPS-störning

Inlägg av LeCanard »

Lite off topic.
Med SA-koden, Selective Availability, så har GPS systemet (utan korrektioner från diff o.d.) en noggrannhet på ”bättre än 15 meter mer än 85% av tiden”. Med t.ex. IALAs diffyrar kommer man ner runt metern med en hyffsad mottagare. Dock har lantmäteriet mycket stöddigare utrustning som tittar på faserna istället för tidssignalen. Under de återstående 15% av tiden kan positionen dra iväg rätt ordentligt. Utan SA-koden aktiverad så blir det mångdubbelt värre än så, men det var lääääänge sedan detta var fallet. Det syns klart med en ofiltrerad mottagare. Plottar man positionen med en sådan så flaxar man omkring ganska friskt. Men…. nu är det ju så att anvädare inte vill se sin position hoppa omkring hejdlöst utan tro att utrustningen de skaffat är bättre än så. Så tillverkarna dämpar mottagaren så att den blir trögare och visar en stabilare position, inkl COG och SOG.
Så att en GPS visar skogstokigt emellanåt är normalt. Men med det inte sagt att spoofing inte förekommer, oavsett vem som ligger bakom.
ToPNoTCH
Inlägg: 4891
Blev medlem: 21 december 2009, 17:59:48

Re: GPS-störning

Inlägg av ToPNoTCH »

Pratar vi spoofing eller störning ?

Båda begreppen dyker upp i tråden.
Användarvisningsbild
rvl
Inlägg: 5816
Blev medlem: 5 april 2016, 14:58:53
Ort: Helsingfors

Re: GPS-störning

Inlägg av rvl »

Hittade detta:
https://www.gpsworld.com/from-russia-wi ... altic-gps/
Zach Clements at U.T. studied the disruption and discovered that it included several transmitters spread across a wide area. Some were simply jamming GPS signals to deny service. At least one transmitter was spoofing aircraft so their instruments would show them far from their actual location.
While the phenomenon known as “circle spoofing” has been frequently observed with ships, this was the first time it was reported in aviation. With circle spoofing a receiver is electronically captured and “moved” to a different location. Then it is made to appear to move in circles, almost always in a clockwise direction
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 6121
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: GPS-störning

Inlägg av Biker »

ToPNoTCH skrev: 15 januari 2024, 22:04:07 Pratar vi spoofing eller störning ?

Båda begreppen dyker upp i tråden.
Förmodligen stör ryssarna GPS/Glonass och eu/kines motsvarande för drönare lokalt och man får lokala störningar här.
1200 MHz är fortfarande hyfsat långdistans
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: GPS-störning

Inlägg av E Kafeman »

ToPNoTCH skrev: 15 januari 2024, 22:04:07 Pratar vi spoofing eller störning ?

Båda begreppen dyker upp i tråden.
Störning, jaming är att sända en störsignal i avsikt att blockera mottagning av korrekt GNSS-signal. Det är i sammanhanget något man kan göra lokalt, en del av stad t.ex. men är "amatörmässigt" och lätt att avslöja och lätt att spåra. Jaming-sändare kan köpas på Ali-X för några hundralappar. De allra enklaste skickar ut ett bredbandigt bärvågssvep eller brus, vilket är relativt ineffektivt, kort blockerande räckvidd relativt sändeffekten.
Spoofing är att skicka ut en falsk signal som kan misstas för att vara äkta. Det är inte lätt att skapa en falsk signal som misstas för äkta då det finns ett antal säkerhetsfunktioner och de militära frekvenserna är krypterade så man måste ha kryptonyckel för att kunna skapa en falsk signal.
Det vanligaste är därför att spoofaren tar emot äkta signal och vidaresänder den nästan omgående med hög sändeffekt. Det ger en missledande position som förflyttas under en timme i en båge om 50-1000 km.
De flesta navigationssystem använder ett flertal frekvenser, dels den publika delen dels servicekanaler men ofta även en eller två olika frekvenser som är hårt krypterade där det krävs kvalificerade mottagare för att kunna använda informationen. Dessa krypton är utbytbara och ofta förbehållet militära intressen. Den krypterade navigations-delen kan ge förbättrad positionering.
Man har för t.ex. publika GPS-delen en medveten störning som inte ska möjliggöra navigering i höga hastigheter eller ge så god precision att t.ex. en stridsvagn ska kunna följa en väg.
För GPS är tre huvudfrekvenser kända kallade L1, L2 och L5 men det är bara L1, 1575 MHz, som används i mobiltelefoner. Samma frekvens är den publika kanalen för Galileo Glonass och QZSS men Glonass är dubblerad på 1602 MHz och BEIDOU vars centerfrekvens är 1561MHz.

Om man vill hindra någon från att navigera en robot mha GNSS, för amatörbyggen räcker det därför att störa en enda frekvens, L1 men även simpla GNSS-mottagare är kompatibla med flera navigationssystem så oftast spofar man ett flertal frekvenser. För militära målsökande robotar används de krypterade kanalerna som ofta har ett visst skydd mot spoofing om spoofingen inte är tillräckligt smart utförd.

Sverige har ett antal gånger utsatts för spof-tester i landstäckande skala för att kolla hur vi reagerar. Det var för några år sedan.
Just nu är det globalt tre större spoofing-aktiviteter. Israel, Turkiet och Ryssland som alla spoofar sej själva. Det är främst för att försvåra för andra makter att precisionsbomba militära anläggningar med målsökande robotar.

I Rysslands fall har man mer eller mindre konstant sedan månader kraftfull spoofing aktivt kring Moskva, Murmansk och kustområden kring St. Petersburg samt en mängd mindre mobila anläggningar som flyttas runt kring platser som man inte vill ska vara lätt navigerbara med GNSS. Polen spoofas också mer eller mindre kontinuerligt via anläggningar i Vitryssland. Det är ett flertal frekvenser som ryssarna spoofar för de olika navigations-systemen, Galileo, GPS,Glonass.
Den spoofning som nu pågår mot Polen spiller ibland över till i synnerhet sydöstra Sverige och det är lite bekymmersamt för framtiden att man hela tiden tycks öka på spoofing-aktiviteterna.
Även Helsingfors har haft mycket problem de senaste månaderna pga av sin närhet till St.Petersburg.

Det europeiska navigations-systemet Galileo kommer snart förses med signalsignatur så att det ska bli betydligt enklare för mottagare att detektera om signalen blivit manipulerad eller spoofad på vägen men det är ändå ett problem, även om roboten inser att den får falsk navigations-information så kan den inte kompensera för detta. I viss grad finns iofs tröghetsnavigering så även om man tappar navigationen så fortsätter man i enlighet med senast kända navigationsangivelsen men det tappar snabbt behövda precisionen.
Troligen kommer man för avancerade framtida drönare och projektiler alternativt ha kamera med bildigenkänning i kombination med AI så att roboten på egen hand ska kunna läsa kartan och själv känna igen fiendens stridsvagn eller annat tänkbart mål utan att använda GNSS.
Glycol79
Inlägg: 319
Blev medlem: 1 juli 2013, 12:27:45
Ort: Jonstorp

Re: GPS-störning

Inlägg av Glycol79 »

Jag bor i nordvästra skåne och har en robotklippare som förlitar sig på gps istället för slinga, det finns en till av annat fabrikat i kvartertet.
Ett par gånger under hösten fick vi problem ungefär samtidigt. Ett par gånger fick basstationen ingen signal alls. Vid något annat tillfälle var det som att hela tomtkartan flyttats några meter åt ett håll. Jag har gjort no-go zoner runt träd och plötsligt körd klipparen runt i en ring ca tre meter från träden fast den i appen visade att den körde runt träden. Snackade med grannen som berättade att hans klippare försökte kantklippa mitt i häcken.
Var inget bra år att byta bort slingklipparen :)
Användarvisningsbild
rvl
Inlägg: 5816
Blev medlem: 5 april 2016, 14:58:53
Ort: Helsingfors

Re: GPS-störning

Inlägg av rvl »

Inom EU är det förbjudet att använda, köpa och sälja jammers, men det är lagligt att inneha. Om tillverkning är tillåtet eller inte besluts på nationell nivå.
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 26149
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Ort: Aabenraa, Danmark

Re: GPS-störning

Inlägg av Icecap »

Bortsett ifrån medveten störning upplever jag störningar när jag kör förbi ställen det finns 5GHz WLAN.

Det brukar hålla i sig i kanske 50 meter på ömse sidor om huset.
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: GPS-störning

Inlägg av E Kafeman »

rvl skrev: 16 januari 2024, 17:51:34 Inom EU är det förbjudet att använda, köpa och sälja jammers, men det är lagligt att inneha. Om tillverkning är tillåtet eller inte besluts på nationell nivå.
Tala om det för ryssarna.
Säljs inga jammers eller spoofers av seriösa företag, man säljer testutrustning. Testutrutning kan köpas på många håll och avsikten med utrustningen är oftast rätt genomskinlig.
Istället för spoffers så så säljer man t.ex. replikatorer. http://www.ip-solutions.jp/replicator.html

I Sverige har myndigheter förfogandet över jammers i avsikt att förhindra mobiltelefoni. Finns som fast installerad utrustning på somliga fängelser men det finns också mobila enheter.
På militära sidan är all typ av spoffers och jammers och anti-spopffers för de flesta frekvensområden något som man förfogar över resp har beredskap för att man kan drabbas av. Det är en del av det som i Sverige kallas för Tele-krigföring.
Skriv svar