Brödrost
- HUGGBÄVERN
- Tidigare soundbrigade
- Inlägg: 32937
- Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
- Ort: Lilla Paris
- Kontakt:
-
- Inlägg: 455
- Blev medlem: 29 april 2016, 21:44:12
Re: Brödrost
En brödrost som drar uppåt 1000W kan väl aldrig bli en energibesparing? Bättre i så fall att inte rosta brödet. Annars blir det ju som att man går till banken och lånar pengar och går hem och lägger i sin sparbössa!
Re: Brödrost
Exakt hur skulle det bli en energibesparing menar du ? Det handlar ju om att kyla brödet efteråt.Prospero skrev: ↑17 oktober 2023, 16:16:19 Idén med fläkt i brödrost kanske inte är så tokig. Men då tänker jag mest som ett sätt att sänka elförbrukningen i hemmet. En varmluftsugn bidrar till lägre förbrukning så varför inte en varmluftsbrödrost? Dessutom kanske brödet blir extra krispigt. Jag skulle definitivt fundera på att köpa en sån om det fanns.
Om en varmluftsugn spar energi (är inte så säker) beror det nog främst på att tillagningstiden blir kortare när luften cirkulerar ?
- MadModder
- Co Admin
- Inlägg: 30080
- Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
- Ort: MadLand (Enköping)
- Kontakt:
Re: Brödrost
Oftast är det rekommenderat samma tid men lägre temperatur med varmluft.
Jag tror det blir sämre om det sitter en fläkt som blåser under tiden det rostas. Rostningen bygger på strålningsvärme från trådarna. Det blir ju inte bra om det blåser luft mellan trådarna och brödet.
Jag tror det blir sämre om det sitter en fläkt som blåser under tiden det rostas. Rostningen bygger på strålningsvärme från trådarna. Det blir ju inte bra om det blåser luft mellan trådarna och brödet.
-
- Inlägg: 455
- Blev medlem: 29 april 2016, 21:44:12
Re: Brödrost
Frågan är ju också hur fläkten tål den höga värmen? Särskilt om den ska stå still under själva rostningen. En fläkt som går konternueligt kyler ju sig själv s a s. Fläkten kommer att ta stryk av värmen över tid tror jag.
-
- Inlägg: 455
- Blev medlem: 29 april 2016, 21:44:12
Re: Brödrost
Ja och då är den kanske inte längre så attraktiv eller praktisk… Vem köper en brödrost stor som en microvågsugn?
Re: Brödrost
Tanken var såklart att fläkten ska vara igång under rostning. Då blir brödet klart snabbare och man spar el.
- MadModder
- Co Admin
- Inlägg: 30080
- Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
- Ort: MadLand (Enköping)
- Kontakt:
Re: Brödrost
Men hur hade du tänkt att det skulle gå snabbare? Var vill du ha fläkten placerad?
Strålningsvärmen går direkt från glödtrådarna till brödet. Luften mellan stiger ju såklart uppåt, men inte särskilt fort.
Det funkar inte som en varmluftspistol där glödtrådarna värmer upp luften som i sin tur värmer det du siktar på.
Om du aktivt börjar blåsa luft så transporterar ju luften bort mycket av värmen från brödytan.
Det går inte att snabba på strålningsvärme med en fläkt. Ska du ha en fläkt får du bygga om brödrosten till att utnyttja konvektion istället. Eller ja, forcerad konvektion eller strömning ? Kan man säga så? Den blåser ju inte av sig självt. Dvs luften måste blåsa över glödtrådarna först för att sen träffa brödet. Och då måste du ha likadant på alla sidor.
Om du har infravärme nånstans kan du ju prova att sätta dig där under och försöka få en bordsfläkt att få dig varmare.
Strålningsvärmen går direkt från glödtrådarna till brödet. Luften mellan stiger ju såklart uppåt, men inte särskilt fort.
Det funkar inte som en varmluftspistol där glödtrådarna värmer upp luften som i sin tur värmer det du siktar på.
Om du aktivt börjar blåsa luft så transporterar ju luften bort mycket av värmen från brödytan.
Det går inte att snabba på strålningsvärme med en fläkt. Ska du ha en fläkt får du bygga om brödrosten till att utnyttja konvektion istället. Eller ja, forcerad konvektion eller strömning ? Kan man säga så? Den blåser ju inte av sig självt. Dvs luften måste blåsa över glödtrådarna först för att sen träffa brödet. Och då måste du ha likadant på alla sidor.
Om du har infravärme nånstans kan du ju prova att sätta dig där under och försöka få en bordsfläkt att få dig varmare.
Re: Brödrost
Tack för input, men kanske TS har en annan inställning och uppskattar lite andra infallsvinklar på sina brödrostfunderingar.
- MadModder
- Co Admin
- Inlägg: 30080
- Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
- Ort: MadLand (Enköping)
- Kontakt:
Re: Brödrost
Naturligtvis.
Dock vill TS i första hand ha en fläkt som kyler brödet efter rostningen.
Anledningen till att man drar ner på värmen (ca 9%) i en varmluftsugn är för att det blir lika varmt överallt eftersom luften cirkulerar inne i det stängda utrymmet.
En brödrost har inget stängt utrymme och måste då förlita sig på strålningsvärme (infraröd strålning, precis som infravärmeelement)
Dock vill TS i första hand ha en fläkt som kyler brödet efter rostningen.
Anledningen till att man drar ner på värmen (ca 9%) i en varmluftsugn är för att det blir lika varmt överallt eftersom luften cirkulerar inne i det stängda utrymmet.
En brödrost har inget stängt utrymme och måste då förlita sig på strålningsvärme (infraröd strålning, precis som infravärmeelement)
Re: Brödrost
Man vill ju inte att brödet skall vara så varmt att smöret rinner nerför handlederna.