Tyst tryckluftskompressor

MiaM
Inlägg: 9542
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Tyst tryckluftskompressor

Inlägg av MiaM »

Tänkte just föreslå kompressor från kyl/frys (där man på lämpligt vis har tagit reda på gasen, eller där kylen/frysen tyvärr gått sönder så att gasen redan läckt ut). Om man vill ha mer fart men ändå avsevärt tystare än klassisk "garage-kolvkompressor" så kan man kanske använda kompressorn från en värmepump. Man ser ju halvofta annonser på t.ex. Facebook Marketplace där folk säljer luft-luft-värmepumpar för några hundra där det står "behöver fyllas på gas". Om det är en tillräckligt gammal och billig från t.ex. Jula, ÖoB eller liknande, så är det bara att mata på 230V på kompressorn och köra, och det är därmed också halvlätt att provköra före köp om man vill. (För att göra säljaren lugn så tar man med sig ett par meter femledare av nätspänningsmässig karaktär och ansluter inomhusdelen med utomhusdelen så slipper säljaren tro att man försöker lura säljaren att den är "trasig" fast man bara ärligt provkör).

Synd att det inte framgick vad kompressorn kostade. Kan det vara så enkelt att man är tvungen att fylla på olja i kompressorn halvofta? Eller så kanske den utgått ur sortimentet pga smörjningsproblem... :wink:
Användarvisningsbild
Humulus
Inlägg: 2681
Blev medlem: 15 september 2006, 00:27:21
Ort: Linköping

Re: Tyst tryckluftskompressor

Inlägg av Humulus »

Har en Jun-Air själv. Ger inte så mycket luft men väldigt tyst och perfekt till Airbrushing.
Tyvärr är dom svindyra numera: https://www.esska.se/shop/JUN-AIR-kompr ... 13000-9810
Och oljan till dom är även den ultradyr, typ 1500kr litern
Men drar inte massa olja, så på något sätt undviks det.
H.O
Inlägg: 5630
Blev medlem: 19 mars 2007, 10:11:27
Ort: Ronneby

Re: Tyst tryckluftskompressor

Inlägg av H.O »

Frågan hurvida 150l/min stämmer eller ej är ställd till Duab men ännu inget svar. Återkommer om/när svar erhålles.
Som sagt, i mitt fall pratar vi inte om kontor- utan garagtemiljö och några 40kkr för den där Jun-Air är inte aktuellt, vi snackar budget på 1/10 av det del :-)
Skriv svar