Trådens ämne
Jag hoppas jag inte har vilselett någon när jag satte rubriken på tråden.
Bakgrunden till att jag satt igång detta är ungefär denna.
1. Jag har en känsla av att jag är ganska dålig på att elda.
2. Jag har lyssnat på "experter" i min omgivning som själva eldar eller har eldat och tycker råden spretat en hel del.
3. Eldning är ganska komplext. Det finns många aspekter att väga in, när man värmer med eldning.
4. Jag satte rubriken allmän därför att bra förbränning vill alla som eldar ha.
5. Bra förbränning menar jag att det är när man tar vara på det mesta av energin i veden och samtidigt har "relativt rena" rökgaser.
Bakgrund
Bra förbränning vill vi alla ha. Energiinnehållet i ett kg ved varierar en hel del, beroende på främst fuktighet och träslag.
Låt oss för enkelhets skull, för att inte titta på för många variabler samtidigt, tills vidare anta att jag har ved som har ett medelenergiinnehåll på 3,5 kWh/kg. Vad betyder det då att elda effektivt? Det jag i första hand tänker på här är att få över så mycket som möjligt av den energi som veden innehåller till värme i eldstaden. Mitt fokus är på vad som händer i själva elden. Jag tror jag har använt ordet "verkningsgrad" i tråden några gånger och inser att det borde förtydligas. Här är några olika tänkbara betydelser.
1. Verkningsgrad i "brasan", dvs. hur mycket av energin i veden som blir till värme, i själva eldhärden.
2. Verkningsgrad i pannan, kaminen, kakelugnen etc. eldstad, dvs hur mycket av energin i veden eldstaden förmår att omvandla till användbar värme.
3. Systemverkningsgrad. Hur mycket av den totala energin i veden som i praktiken blir till värme i huset/bostaden.
Jag har haft för avsikt att fokusera mig på 1 ovan, själva "brasan", i den här tråden. Jag tror på tesen "divide and conquer", dvs. om hela problemet är stort och svårt, dela upp det och lös en del i taget.
Det finns, som många har påmint om i tråden, många andra aspekter på eldning. Rökgastemperatur, skorsten, ackumulatortanens roll, sotning, vedens vattenhalt är några. Jag fokuserar mig här på effektiviteten i själva brasan.
Stökiometri i brasan
Svårt ord som sällan används i Sverige om eldning. Jag är inte kemist, men kan fysik inklusive termodynamik ganska bra. Ordet stökiometri, på engelska
stoichiometry, betyder ungefär "blandningsförhållandet av de ingående komponenterna i en kemisk reaktion", I interna förbränningsmotorer har man (nästan) alltid koll på förbränningen, inte minst med hjälp av lambda/syresensor.
Här finns lite om stökiometrisk förbränning.
https://www.engineeringtoolbox.com/stoi ... d_399.html
Här finns lite om stökiometrisk förbränning av ved.
https://is.muni.cz/el/1423/podzim2013/M ... son_02.pdf
I dokumentet finns t.o.m. en formel för stökiometrisk (optimal) vedförbränning.
Bild:
https://ibb.co/StfSG8T
Det är inte så svårt!
Tänk så här. Innan lambda blev vanlig på bilar var det svårt. Sedan drygt 30 år är det standard på i stort sett alla bilar. Att styra eldningen för att ta vara på energin som finns i veden och samtidigt få renare rökgaser vill väl alla som eldar? Min hypotes är att det inte är så svårt. Kanske har jag fel, men jag tänker försöka. Att montera lambdan är en av mina svårigheter. Jag återkommer om detta. Min erfarenhet, eller kanske jag borde skriva "känsla", från manuell eldning är att jag har ett tillräckligt styrintervall genom att bara variera dragluckan. Om det visar sig vara fel kanske jag måste sätta en varvtalsstyrd fläkt som driver luft in genom dragluckan. Jag tänker testa detta med lambdastyrning innan jag förkastar idén. Jag har fått bra uppmuntran från många i tråden, som dels berättar om mindre bränsleförrukning med lambdastyrning och dels många goda råd för att komma vidare inom dom delområden i detta där jag saknar kunskap och/eller utrustning. Tack alla för all hjälp och alla slag av kommentarer. Jag tror att nästan allt kan bli bättre om man tillför olika infallsvinklar.
Optimal förbränning med lambdasensor
Lite tjatigt, men detta är, illustrerat med en bild, vad jag vill. Bilden har jag hämtat från ett dokument som beskriver hur man ska elda för att elda bra.
Optimal vedeldning:
https://ibb.co/51xnfG2
Jag är långt från den första som gör detta. Det finns många exempel både på tester med lambdastyrd vedeldning och på vedpannor på marknaden med inbyggd lambdastyrning. Jag vill testa idén att hänga på en lambda och en enkel styrning på en urgammal panna och se vad resutatet blir. Min panna är tillverkad 1961.
Jag har hittat en hel del som skrivits om arbete som gjort inom detta område. Jag har inte läst allt, men tittat igenom en hel del. Om någon vill kan jag göra en mer fullständig "litteraturlista".
Slutligen tror jag att resultatet av detta, för mig, kommer att bli bättre eldning. Dels genom att pannan styrs att elda bättre och dels genom att jag kommer att lära mig mer om optimal vedeldning. Jag hoppas också att det blir enklare att elda genom att jag inte behöver titta till pannan så ofta. Jag hoppas att andra kan ha nytta av det jag gör. Inte så att det jag gör blir en "produkt", men genom att några som vill och är lite händiga kan inspireras att göra en lambdastyrning till sin egen panna. Kanske kan en del av det jag gör vara en hjälp på vägen för andra?
/Pi