Backup från Win till OpenMediaVault

Elektronik- och mekanikrelaterad mjukvara/litteratur. (T.ex schema-CAD, simulering, böcker, manualer mm. OS-problem hör inte hit!)
Användarvisningsbild
tecno
Inlägg: 27022
Blev medlem: 6 september 2004, 17:34:45
Skype: tecnobs
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kontakt:

Backup från Win till OpenMediaVault

Inlägg av tecno »

Söker efter enkel att använda backup program som kan ta backup på mappar i mina Win burkar till OMV, har \\xxx\dokument satt som Z:

RPi3:a med OMV och USB disk
xxargs
Inlägg: 10183
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Backup från Win till OpenMediaVault

Inlägg av xxargs »

Duplikati är ett backupprogram som har gjort jobbet när det väl behövdes för min del - numera med webbgränssnitt och kan sättas upp för helautomatik och sedan kan glömmas bort

Den andra är att titta på cygwin och borgbackup - men där blir det mer script-hackande innan allt lirar och kör önskade direktorys

Borgbackup har en en stor fördel i att den är deduplikerande och komprimerande vilket gör att du kan flytta ditt bildrakiv mellan olika direktorys var dag utan att backuparkivet blir större (mer än lite katalogdata som fylls på) och varje backup-generation är unik och kan tas bort oberoende av andra backup som är lagrade i samma arkiv.

De flesta andra backupprogram har processen att man gör en huvudbackup och sedan ett antal diff-backup med skillnader och efter en tid/antal gånger så måste man ta en ny huvudbackup etc. - och dessa kan växa något otroligt i storlek om man tex flyttar runt sin video och bildarkiv då programmen är inte intelligenta nog att förstå att fil bara flyttats till annan direktory utan det blir istället multipla instanser av samma sak.

Ingen av dessa tål någon ransomware-virus eller cryptolocker så fort du har någon disk synlig som nätverksvolym i din windows...

Däremot kan du få duplikati att köra via SSH till en gömd diskarea på raspen som inte syns över nätverket och därmed en viss skydd för cryptovirus.

Ett annat sätt att parera detta är att du med regelbunden intervall kör snapshot om du använder btrfs som filsystem på på raspen och snapshot ej synliga över nätverk - dock stresstesta detta noga först genom att skriva diskarna nästan fulla med miljoner filer, många generationer snapshot, ta bort snapshot, lägga till nya etc. av att döma från kommersiella NAS jag har använt så verkar inte ARM-versionerna av BTRFS vara lika stabila som Intelversionerna - bara som en varning.


Och slutligen - även en NAS skall ha en regelbunden backup - ja om den inte är just en backup-nas och inget annat - dvs. att data finns på minst två olika oberoende media och inte skrivs över av en ransoware-virus samtidigt om man får en infektion som härjar runt - dvs. den ena är en offline-backup och är urkopplad mesta delen av tiden eller lagrad på molntjänst/NAS med retension-tid/generationshantering av filer så att det går att hämta tillbaka 7 dagar gammal backup när backuprutinen har skickat upp ransomware-krypterade filer var dag till molntjänsten under en storhelg/vecka...

Det går att göra generationsarkiv också med rsync och användande av cp -al för att kopiera hela filträd-speglingar (dvs hårda länkar för alla filer som inte har ändrats sedan förra rsync-kopieringen)
Skriv svar