Någon larmkunnig person?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Seroster
Inlägg: 1317
Blev medlem: 5 oktober 2010, 23:50:04
Ort: Kristianstad

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av Seroster »

Det är en ganska vettig punkt du tar upp där, en trädgård som bara har en in och utgång är mindre attraktiv för en skurk, det är inte så lyckat om man måste klättra över en haggtornshäck om det står en polis i grinden =P
cjonash
Inlägg: 613
Blev medlem: 20 maj 2011, 08:53:58
Ort: Göteborg

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av cjonash »

Nerre skrev:de flesta vaktbolag lovar inte snabbare än att vara på plats inom 30 minuter.
I mitt förra avtal med larmcentral/vaktbolag så var regeln den att vid första larm så skickades väktare. Vid konstaterat inbrott, ELLER om ytterligare en sektion larmar så larmades polisen av larmcentralen. Det här var i Stockholm city, och pågående inbrott prioriterades relativt högt av polisen, åtminstone på den tiden.

Därför sattes en magnetkontakt i ytterdörren, och en ir-detektor placerades så att den larmade så fort man tagit sig förbi manöverpanelen - med tanke på att hallen var liten så räckte det med ca 4 steg in i lokalen innan det andra larmet triggades.

Övriga detektorer placerades på ett sådant sätt att minst en larmade oavsett var man tog sig in (fönster) annat än genom ytterdörren, och att man inte kunde röra sig någon längre sträcka (byta rum) innan ytterligare en larmade.

Något inbrott fick jag aldrig, men effektiviteten på både larmcentral och polis testades av misstag av en vän...
Nerre
Inlägg: 26717
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av Nerre »

För att det ska skickas polis vid A-larm så behöver väl anläggningen vara installerad av nån som har godkännande för det?
cjonash
Inlägg: 613
Blev medlem: 20 maj 2011, 08:53:58
Ort: Göteborg

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av cjonash »

Det var den också, av Falck som dessutom var larmcentralen och hade hand om väktarutryckningen.

Och bor man på en plats där väktare och polis har hyfsat kort framkörning (som i mitt fall, Stockholm city) så rekommenderar jag absolut en lösning som bygger på en liknande modell. Bor man mitt i skogen, där både väktare och polis kan vara en eller i värsta fall flera timmar bort, så är det klart att det kanske inte är värt den extra kostnad det innebär att kunna få direktlarm till polis. Då är grannar och avskräckande effekt nog viktigare i alla fall.
sa0azs
Inlägg: 51
Blev medlem: 24 januari 2009, 00:49:39

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av sa0azs »

Jag har sett ett stort antal inbrottsdrabbade kunder genom mitt arbete på ett större bevakningsföretag, och jag har således viss erfarenhet av hur tjuvar jobbar.

Ett larm hindrar ingen, utan gör egentligen bara att tjuven vet att han inte har obegränsad tid på sig innan väktare kommer.
Ett larm måste kompletteras med ett bra mekaniskt skydd, typ låsbara fönster, brytskydd och ordentliga lås på dörrarna (som ej skall gå att öppna med vred inifrån). Klättra in och ut genom ett sönderslaget fönster är inte så roligt, sannolikheten att skada sig och lämna DNA är ganska stor.

MEN! Ett vanligt misstag är att bygga ett hårt skal ytterst. Det innebär att tjuvarna har gott om tid på sig att penetrera det mekaniska skyddet, eftersom larmet inte går förrän de får hål i skalet, och när larmet väl löser ut är de redan inne.

Det är bättre att bygga ett ganska svagt, men vällarmat, yttre skal. Typ en enkel trädörr ytterst, försedd med magnetkontakter (i plural så att larmet blir A-klassat på en gång, sätt en av magnetkontakterna 40-50 cm ovan golv, det är där tjuvarna bryter) och innanför det yttre skalet bygger man det hårda, inre skalet.
På så vis får man ett tidigt larm, och när Bosse Bryt ser den inre ståldörren/gallergrinden/motsv. (som också skall vara larmad) inser han att han inte kommer hinna bryta upp den innan väktarna är på plats, och han kommer således att avbryta.
Kanske inte helt applicerbart på en bostad, men tänk så och gör det som är rimligt.

Att bara larma undervåningen är också dumt. Vid ett antal tillfällen har tjuvarna gått in direkt i det olarmade sovrummet (eller badrummet) på övervåningen (där smycken et.c. finns), och således inte utlöst larmet. Detta i vanliga tätbebyggda villaområden, där man kan tycka att sådant skulle vara omöjligt att komma undan med. Det är det inte.

Att A-larm medför att polisen rycker ut är en trevlig myt.
Det skall vara så i teorion, men det är ytterst sällan polisen i praktiken faktiskt har tid att åka på sånt. Ofta åker de inte ens på konstaterade inbrott, i alla fall inte i Storstockholm :(

Som kuriosa kan jag nämna att de riktigt seriösa inbrottarna är sällan inne mer än max 120 sekunder, oftast inte mer än 90. Allt enligt larmloggar och övervakningsfilmer.
De vet att de har en dryg minut på sig innan väktarna får larmet utropat, så även om väktaren faktiskt står runt hörnet är sannolikheten att komma undan ganska stor om man är snabb.
danei
EF Sponsor
Inlägg: 26423
Blev medlem: 2 juni 2003, 14:21:34
Ort: Östergötland
Kontakt:

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av danei »

Med andra ord är ett larm tämligen meningslöst.
Nerre
Inlägg: 26717
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av Nerre »

Enbart svårforcerat skal är lika meningslöst det, för om tjuvarna kan jobba ostört så gör det dem inget att det tar en halvtimme att ta sig in.

Det är precis som i de flesta sammanhang viktigt att man har ett "system" av delar som fungerar ihop.
sa0azs
Inlägg: 51
Blev medlem: 24 januari 2009, 00:49:39

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av sa0azs »

danei skrev:Med andra ord är ett larm tämligen meningslöst.
Alls icke!
Som Nerre var inne på så är ett starkt skalskydd och ett larm var för sig inte ett komplett skydd, det är kombinationen av de två som gör det.

Tanken jag försökte redogöra för är att man bör ha två skal, ett yttre och ett inre. Det yttre behöver inte vara särskilt hårt, men ett hål i det gör att larmet går. I och med det börjar klockan ticka, och stöter Bosse Bryt på det hårda skalet inser han att han inte kommer hinna ta sig genom det innan väktare är på plats.
T.ex. en simpel trädörr med en gallergrind innanför. När trädörren bryts upp går larmet, och chansen att hinna få upp gallergrinden innan väktare är på plats är ganska liten.
Om du däremot gör tvärtom, eller larmar gallergrinden men inte dörren utanför (jodå, sånt har förekommit), så får du inget larm förrän skalet är penetrerat och tjuven är inne.

Även med ett enda skal så medför ett utlöst larm att någon vet om att du är där, vilket alltså innebär att du inte har så mycket tid på dig innan väktare (eller värre, grannar) är på väg.
Dessutom kan det ju vara trevligt att väktarna, även om gärningsmannen undkommer, spikar ihop ditt hus så att det inte kommer in väder och orsakar ännu större skador.

Så nej, ett larm är inte på något vis meningslöst, men det är inte heller en 100%-ig försäkring mot att slippa få oönskat besök, vilket en del tycks tro. Det gäller också att tänka till lite när man projekterar sin larmanläggning. Att ha sett åtminstone ett tresiffrigt antal brottsplatser underlättar, eftersom man lär sig tänka som en inbrottare.
johan_l
Inlägg: 11
Blev medlem: 6 juli 2015, 00:01:28

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av johan_l »

efter lite googlande hamnade jag i denna tråden, som även var hyggligt aktuell... och sa0azs synpunkter på TS frågor kändes väldigt bra...
Tror mina frågor bidrar till tråden, så hoppas det är ok att ställa dessa i denna tråd...

Håller på och uppdaterar lås och larm på vårt ganska nyinförskaffade drygt 100 år gamla hus. Allt handlar ju om bäst effekt för rimlig insats av tid och pengar. Vi har inget "extra värdefullt" men man vill ju ändå inte ha inbrott... Finns inget stort och dyrt, men smycken med affektionsvärde, datorer med personligt innehåll osv. Dvs det vi inte vill bli av med är "litet", så det går att ta med ut genom ett litet fönster...

3 dörrar på bottenplan, 1 balkong enkel att nå via fasadstege, 1 garagedörr i källarplan.

Det jag gjort / håller på och göra alt statusen som var/kommer bli;

- Ovala cylindrar bortasäkra (låsbart vred insida och låscyl insida), hakregelkista på 2 av 3 dörrar, samt garagedörr, kommer åtgärda sista dörren även där med låsbar insida, dörrarna från 60-70 talet, dvs troligen enkla bryta. Cylinderringar som täcker hela cylindern.
- Dolda kantreglar på garagedörr (hindrar öppning utan att först låsa upp) samt vanliga utanpåliggande (extra) reglar på insida, känns hyggligt brytsäker utifrån
- Enklare fönsterlås på alla källarfönster
- Magnetkontakt på entredörr + garagedörr (används ej för bilparkering/ingång men trolig väg in i den annars olarmade källaren)
- Friköpt larm med koppling till väktartjänst
- IR deccar som täcker största delen av bottenplan, ink deccare med kamera i nedre hall/passage
- Deccare med kamera i övre hall (med balkongdörr)
- 2st brandvarnare kopplade till larmet
- Centralen placerad på övervåning bakom en direktlarmande zon

Det jag ser som "problematiskt" i detta är;

Att med en skruvmejsel så låser man ju upp dörrarna inifrån väldigt snabbt (runda cylindrar har ju lite bättre skydd mot detta, men nu har jag ovala och kommer inte kosta på byte av 4 dörrar).

Likaså att "komma ihåg" att gå runt och bortasäkra låsen på alla dörrar för att inaktivera vredet -> troligen kommer någon dörr ha vredet aktiverat en vanlig vardag.

Tipset med svagare skal som triggar larm skulle delvis kunna ordnas (kanske) att man när man tex åker på semester låser innerdörr (finns till 2 av dörrarna) efter ytterdörren. Då har man 30 sek att låsa upp innerdörr och larma av. Men låset är av innerdörrstyp, troligen lättforcerat. Och inget man nog kommer göra varje dag när man åker till jobbet.

Mina frågor;

Ska man säkra av källarplanet mera? Med IR (låg till tak, många skrymslen = ej optimalt) eller med magnetkontakter?

På källarfönster med fönsterlås, ska man försöka sätta magnetkontakt eller glaskross, eller är det overkill? Har magnetkontakt funktion på fönster med lås? Källarfönster mix av kopplade och med lösa innanfönster. Bara 2st är stora nog att "bekvämt" klättra in / ut genom. Har larm med kablade ingångar, så kostnaden för magnetkontakter i källaren är liten och arbetet sätta dem rimligt (ok med utanpåliggande ledningar).

Ska man montera 7/9 tillhållarlås på några dörrar? Eller är själva dörren så klen det kvittar?

På gammalt hus är alltid fönstervägen en väg in. Är det idé att säkra upp dörrar / fönster ändå? Ska man fokusera på de fönster som man kan klättra in / ut utan hjälp av stege (1 i markhöjd + ett vid en altan) och låta de andra vara?

Mitt resonemang hittills har varit, tjuven tar sig alltid in OM han vill, men säkra av de ingångar som man kommer åt utan stege så att dessa är NÅGOT säkrare än innan. Se till att larmet går hyggligt snabbt OM man ändå får inbrott. Se till att det är något svårare bara "gå" ut genom en dörr. - Om tjuven går in, aktiverar larmet, kommer han då att kolla en annan väg ut än den han kom in genom (om det är ett fönster) och fördröjas tillräckligt av 4st stjärnskruvar för att backa ut genom fönstret igen? Eller kör de sin genomsökning och går ut genom uppbrutet fönster?
MiaM
Inlägg: 9990
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av MiaM »

För en vanlig bostad så är det väl rätt mycket fråga om att vara minst lika svårforcerad som grannhusen och att inte ge intryck av något större värde i huset än i grannhusen?
sebastiannielsen
Inlägg: 3662
Blev medlem: 11 september 2004, 09:30:42
Ort: gbg
Kontakt:

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av sebastiannielsen »

Johan_l: Om det som du inte vill bli av med faktiskt bara handlar om små saker som antingen är värdefulla i pengar, eller inte betyder något i pengar men har stort affektionsvärde, så satsa på ett gammalt avklassificerat kassaskåp.
Finns många kassaskåp som tidigare varit godkända som vapenskåp men som inte längre är det pga de nya högre kraven.
Dessa skåp är rätt så bra mycket säkrare än ett sådant där vanligt "jula inbrottsfördröjande skåp", och säljs rätt så billigt pga att de inte längre är lämpliga för sitt användningsområde, dvs som vapenskåp.
Kollade runt lite på blocket och man kan hitta riktigt stora skåp till dryga tusenlappen.

Borrar du hål för kabelgenomföring så kan du ordna så att hårddisken (inte hela datorburken - det blir för varmt - utan bara hårddisken, dvs det 3.5 tum stora som dina bilder och sådant finns på), ligger i kassaskåpet och sedan går det ut SATA + Ström.
Borra med dörren öppen, skulle du råka lösa ut vibrationsskyddet så är det lätt att återställa genom att öppna "bakplåten" av dörren och haka upp vibrationsskyddet igen.

Sedan har du lätt säkrat upp dina grejer. Givetvis monteras skåpet lite sådär dolt också så det inte lockar.
Då slipper du hålla på och pula med bortasäkring och sådant.

De flesta inbrottsskyddar ju sitt hem för att de har värdefulla *STORA* föremål såsom TV, dator, Xbox, bil, verktyg och liknande som är värdefullt och som är svårt att stuva undan. Men om du verkligen bara har några små värdefulla saker som du bryr dig jättemycket om, och resten av hemmet skiter du blankt i om det blir länsat, så satsa som sagt på ett avklassificerat kassaskåp.
I kombination med larm så blir det mycket effektivt, också väldigt bekvämt när du bara behöver larma på när du åker bort för en längre stund.
Nerre
Inlägg: 26717
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av Nerre »

"Osynliga" hinder är inget bra, grejen är ju att tjuven ska se att "det där huset är inte värt besväret".
johan_l
Inlägg: 11
Blev medlem: 6 juli 2015, 00:01:28

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av johan_l »

Tipset om kassaskåp är bra. Jag har väl som alla andra även verktyg, tv etc men allt det går att ersätta. Därmed inte sagt att jag vill ha in tjuvar. Ska kolla blocket efter kassaskåp men även med lämpligt skalskydd och larm, tänkte även koppla lite automation på belysning när man är borta.

Men byta dörrar och bygga fort knox handlar det inte om...
sebastiannielsen
Inlägg: 3662
Blev medlem: 11 september 2004, 09:30:42
Ort: gbg
Kontakt:

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av sebastiannielsen »

Nerre: Min tanke med osynliga hinder är mer att man skickar väktaren över tjuven.

Helst ska huset se ut som att "det är inte värt besväret".
Dvs i princip värdelösa föremål i ett kraftigt säker villa med fönstergaller o sånt.

Men väljer tjuven att chansa ändå, trotts att oddsen är dåliga, så ska det inte märkas att det finns ett hinder i form av ett larm heller, utan då gör man så tjuven får slita samtidigt som väktaren är på väg - när tjuven väl brutit sig in, och speciellt om dörren var besvärlig, så kommer ju tjuvarna vilja skörda lite.

Tror då tjuven att ingen upptäckt dem, så kommer tjuven åka in bakom lås o bom och du kan kräva kostnaderna för den trasiga dörren o sånt från tjuven via kronofogden.


Johan_l: Sedan får man ju se till att kostnaden för skyddsåtgärderna inte blir allt för stora heller. Först köp kassaskåpet och lägg in alla dina dyraste och mest värdefulla saker i det, inklusive eventuella "oersättliga" varor. Även kläder och sådant som du bryr dig om, t.ex. tröjor som du fått i tävlingar och sådant som inte går att få längre etc. Även sådant som kan omsättas relativt snabbt i kontanter, tex elektronikvaror, kameror etc. Samma med böcker du tycker om som inte säljs längre.
Sedan se till att dölja kassaskåpet väl. Allra bäst är om du kan bygga någon form av dolt utrymme för kassaskåpet, för hårddisken finns det lösningar för att förlänga kabeln över t.ex. cat6. Tjuven kommer ju inte direkt följa en kabel från en dator, och installerar du cat6 jack med kabel i väggen fram till kassaskåpet blir det stort sett omöjligt att hitta det om man inte vet vad det finns.
Viktigt att tjuven inte hittar kassaskåpet i första laget för då kanske han/hon börjar såga i det.

Sedan gör du en kalkyl på vad resten av det som finns i huset är värt, TV, möbler och sådant, och räknar med i kalkylen vad det kostar med en ny glasruta och/eller dörr. Och sedan slår du ut det i ett visst antal månader, och sedan räknar du på hur mycket som är värt att skydda huset, både i besvär ("komma ihåg att låsa alla dörrar" eller om du ska satsa på "smäcklås" även om det inte är så säkert, kanske elektroniskt lås som t.ex. nya Yale Doorman, fönstergaller kanske? etc) och i pengar.
Sedan har du en plan hur du ska skydda huset.
Nerre
Inlägg: 26717
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Någon larmkunnig person?

Inlägg av Nerre »

Men har du missat kommentarerna i tråden? Det lär inte komma dit nån väktare under den tid som tjuven är där. Kommer inte tjuven in direkt så sticker de, väktaren kommer en timme senare.
Skriv svar