Om spänningen ligger under 2 Volt även i vila kort efter laddning så är det ganska rejält illa. - luktar svårt sulfatiserat. Du ligger på en spänning motsvarande nära 80-100% urladdat när det är 'fullladdat' och när du försöker använda det så går du på riktig destruktiv djupurladdning.
Har du laddat batterierna så att det har bubblat någon gång?
Hur ser spänningarna ut över cellerna slutfasen när du laddar - det bör närma sig 2.4 Volt vid en normal laddning och över 2.4 Volt (och det börja bubbla) om du utjämningsladdar - om laddaren har laddat med för låg spänning under flera år så är det en av orsakerna till dina trötta batterier.
Har du mätt syradensiteten med syramätare efter laddningen? (torde hamna en bra bit ned på rött om det är dom laddnivåer som spänningen indikerar)
Går batterierna att lufta/bubbla igenom med luft - detta för att i stora batterier så skiktar syran och är starkast i botten och mest utspädd i överkant vilket gör att underdelen sulfateras i förtid om man inte bubblar igenom cellerna med luft eller utjämningsladdning då och då.
Batterierna är 10+ år gamla och det finns risk att antimonen från batterigallren har till en del frigjorts pga gallerkorrosion och då ökar självurladdningen, men ökade självurladdningen kan också bero på slam som överbrygga plattorna i botten och leder över ström i sakta mak.
Om det beror på antimonen har frigjorts så borde spänningen inte ligga på så låga nivåer som här då frigjort antimon betyder oftast kraftig gallerikorrosion och tom. brott i gallren av överladdning och syranivån och olastade polspänningen är ganska normal omkring 2.13 Volt efter 24 - 48 timmar efter en laddning.
Nu är dina batterier så fruktansvärt dåliga att 5-15% självurladdning av hela batteriets kapacitet på en månad, som är ganska normal självurladdningstakt för en antimonlegerade batteri - motsvarar i ditt fall hela batteriets kvarvarande kapacitet och du märker det som att batteriet går från 'fullt' till 'tomt' på en månad och tolkar det som hög självurladdning, fast den förmodligen är i helt normal takt.
--
Hur man fixar sulfatiserade batterier ?
I princip går det inte då sulfatkristallerna har växt sig stora och kan inte reversera till sin ursprungliga plats.
(på samma sätt som finkorning snö sakta omvandlas till snöis med stora iskristaller - stora kristaller har mindre yta per volym än små kristaller och ytkrafterna på kristallerna är hela drivkraften till omkristallisationen - varför man inte vill ladda ur under 50% beror på att de fina sulfatkristallerna skall vara så långt ifrån varandra i bly och blyoxidmassan att sulfatjonerna omkring kristallerna har för lång sträcka att vandra till grannkristallerna då en större kristall i närheten av en mindre kristall alltid norpar joner från den mindre grannkristallen som i konsekvens svälts ut (eftersom jon-halten vid kristallytan hålls konstant) och bli mindre och till sist försvinner helt och den större kristallen växer ytterligare lite i storlek)
Det man kan prova är att ladda batterierna med konstantström (dvs strömmen bibehålls även om polspänningen över ett 12V batteri går över 15.5 Volt) typ C/40 så att det bubblar/gasar sakta i några dygn och se om det blir bättre - och säkraste sättet att kolla om lkaddningen 'tar', är att löpande under tiden med typ 6 timmars mellanrum mäta syravikten med en syraprovare då densiteten direkt visar på om syra frigörs från plattorna och syrahalten ökar i elektrolyten - gör det inte det och det bara bubblar vidare (eller inte bubblar alls pga. inre överledning i cellen) så är det inte lönt att fortsätta.
Andra har prova att bottenurladda batteriet (ingen ström längre när man kortsluter polerna) och sedan ladda med omvänd polaritet, ladda ur igen och laddat upp med sin ordinarie polaritet och den vägen kanske få tillbaka 20-30% av sin kapacitet. - jag skulle prova det först som sista försöket när batterierna är i stort sett på väntan att köras till skroten...
Självurladdningen är ganska hög redan från början i antimonlegerade batterier (kan vara upp till 15% av kapaciteten i månaden) och att behöva ladda typ 1 ggr i månaden för att hålla batteriet på fullt är normalt
Nu är man så van vid kalciumlegerade batterier och kanske klarar sig i 6 månader mellan laddningarna att det numera anses onormalt om man måste ladda oftare... - varför använder man då inte kalciumlegerade batterier i truckvärlden?? -> Därför att återladdningsförmåga från rejält urladdade batterier är väldigt mycket sämre än antimonlegerade batterier och kalciumlegerade batterier passar bäst i den användningen som tex. bilar med mycket flata urladdningar när allt fungerar som tänkt.
---
Om batterierna håller länge eller inte bero oftast på hur väl laddarna sköter batteriet och äldre utrustning så är det si och så med den saken, och till detta står grejorna undanställda under kanske flera månader efter flytt eller annan inriktning av verksamheten utan att det underhållsladdas och det blir skrot av batterierna.
Om laddaren är antik eller efter kontroll inte sköter laddningen som den skall inklusive underhållsladdning efter laddningen så bör bytas till en intelligent laddare (speciellt om du tar kostnaden och köper nya batterier) som laddar upp ordentligt och sedan sköter underhållsladdningen utan att battericellerna korroderar upp i förtid med för hög underhållsladdningsspänning
Till detta för större batterier med fri elektrolyt bör man köra en utjämningsladdning var 10-40 dag med 0.8A/100Wh och detta för att gasbubblorna skall blanda om elektrolyten i kärlet om det inte görs på annat sätt (tex. med tryckluft om cellerna är utrustade med detta från början) och jag har sett siffror på max 16 timmar med start 16 timmar efter huvudladdningen - dvs. det är en paus mellan huvudladdningen och utjämningsladdningen.
Kod: Markera allt
Laddningstillstånd 12Volts batteri Volt per cell
100 % 12,7 2,12
90 % 12,5 2,08
80 % 12,42 2,07
70 % 12,32 2,05
60 % 12,20 2,03
50 % 12,05 2,01
40 % 11,90 1,98
30 % 11,75 1,96
20 % 11,58 1,93
10 % 11,31 1,89
0 % 10,5 1,75
Och man ser att om cellspänning på 1.93V så är elektrolyten i stort sett gurgelvatten med bara 20% kapacitet kvar och när syravikten motsvarar under 2 Volt/cell (under 1.22 gram/ml i syravikt) så går sulfateringen i expressfart och försämrar batteriet i hög takt och ökar i hastigheten ju djupare ner i urladdningen det är.
Med andra ord kan man inte hålla batterisyravikten över 1.22 i syravikt eller över 2 Volt/cell i vilospänning efter en laddning så är det inte mycket liv kvar i batterier och det som är kvar kommer snabbt försvinna inom några månader i form av sulfaticering. - att prata om att få batteriet till att '50% laddstatus räcker', duger inte mer än väldigt kortsiktigt - skall de hålla över längre tid så måste laddstatus hållas en bit _över_ 50%.