Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 05.08 2019-12-12

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 37 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 10.38 2019-10-19 

Blev medlem: 13.07 2005-12-30
Inlägg: 494
Behöver köra ett kretskort på batteri och vill ha lång batteritid . För att inte slösa ström på spänningsdelning har jag tänkt mäta batterispänning vid vissa interval via en enable signal.

Gjorde denna upp koppling
Bild

med denna transistor
https://www.onsemi.com/pub/Collateral/NTR5103N-D.PDF

När processorn vill mäta spänningen så sätter den VBAT_EN till hög (3.3 V) och mäter via ADingång på VBAT_MEAS

Problemet är att jag alltid får ca 1.25 V vid mätningen när jag varierar spänningen mellan 3.5 och 4.2 V.

Vad har jag missat? Misstänker att R24 och R25 är för stora?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.09 2019-10-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 24204
Ort: Aabenraa, Danmark
Den fungerar inte. Använd en P-MOSFET direkt från VDD. Mellem gate o source lägger du ett 1M motstånd.

Mellan GND o gate på P-MOSFETn lägger du typ en 2N7002. Om batterispänningen är högre än 10V måste du lägge en spänningsdelare mellan 2N7002 drain och P-MOSFET gate för att ingen MOSFET trivs med för hög gate-source spänning.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.11 2019-10-19 

Blev medlem: 13.07 2005-12-30
Inlägg: 494
Du menar så här:
Bild

Hade hoppats slippa en extra transistor...men kanske är enda sättet...


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.47 2019-10-19 

Blev medlem: 01.01 2006-03-02
Inlägg: 7934
Ort: Vänersborg
Du har gjort helt rätt från början. Så länge skillnaden mellan det undre mätmotståndet och VDD är högre än spänningen då mosfeten slår på ordentligt fungerar detta utmärkt.

Vad mäter du med en multimeter på nedre motståndet vid av resp. på? Har du kopplat transistorn rätt?

Tillägg: Jag kollade i databladet. Enligt "Figure 8. Gate−to−Source and Drain−to−Source Voltage vs. Total Charge" ligger "platån" på ca 3V. För högt ifall din VDD bara är 3,3V, så byt mosfet. Kan ev. funka om du bara använder nedre delen av ADC-intervallet, d.v.s använder ett mindre undre mätmotstånd. Den används nog i det linjära området nu, d.v.s du har byggt en konstantströmsgenerator. Men du kan ju prova att ändra undre mätmotståndet så att du får typ 0,2V vid 4,2V in. Om du ändrar ADC-referensen till kring 1V så blir noggrannheten bättre än om den är 3,3V. Men jag antar att superhög nogrannhet inte behövs, utan att du bara vill kolla så att batteriet inte är tomt.

(Ändrade lite i inlägget ovan då jag funderat en stund till.)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.16 2019-10-19 

Blev medlem: 13.07 2005-12-30
Inlägg: 494
Bra att konstruktion borde funka.

De spänningar jag angett är när VBAT_EN = 3.3V. Och jag ser att späningar ändras när jag slår av och på den, men kommer inte ihåg vilka värden.

Vilken gate till source spänning är lämplig i detta fall?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.21 2019-10-19 

Blev medlem: 01.01 2006-03-02
Inlägg: 7934
Ort: Vänersborg
Se min ändring ovan, du har byggt en konstantströmsgenerator. Du kan ju testa mitt förslag att bara ändra i spänningsdelaren, utan att byta mosfet. Det finns inte mosfets med platån så mycket lägre än 3V, men jag har sett 2-2,5V. Så ta en sån ifall du vill ha uppåt 1V på mätmotståndet.

Jag brukar använda den här kopplingen med 5V VDD och 1,1V ADC-referens. Då kan man använda hela ADC-intervallet med rätt vanliga mosfets. Men går såklart med lägre VDD med rätt komponenter.

Angående batterimatning borde LiFePO4 vara ett bättre val än lipo. Då kan man ju mata direkt från batteriet, utan regulator, på kretsar som har 3.6V som max. Cellen blir fullt laddad vid 3,5V, så man har till och med marginal.


Senast redigerad av bearing 15.28 2019-10-19, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.27 2019-10-19 

Blev medlem: 10.02 2009-05-08
Inlägg: 802
Ort: Lund
Nej jag tycker inte det borde funka. Du verkar vilja mäta Vbat/2 med din spänningsdelare. Säg att Vbat är 4V så skall du mäta 2V. Men då är ju Vgs bara 3.3-2 = 1.3V. Räcker det?

Vad har du för MCU förresten?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.29 2019-10-19 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 20886
Ort: Vänersborg
Inte direkt svar på din fråga men något som seglade förbi köksfönstret häromdagen och som tangerar världsrek .. din fråga: https://randomnerdtutorials.com/latching-power-switch-circuit-auto-power-off-circuit-esp32-esp8266-arduino/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.30 2019-10-19 

Blev medlem: 01.01 2006-03-02
Inlägg: 7934
Ort: Vänersborg
snigelen skrev:
Nej jag tycker inte det borde funka. Du verkar vilja mäta Vbat/2 med din spänningsdelare. Säg att Vbat är 4V så skall du mäta 2V. Men då är ju Vgs bara 3.3-2 = 1.3V. Räcker det?

Vad har du för MCU förresten?



Varför skulle det inte funka?
Jag har använt den här kopplingen massor med gånger. Sitter ett tiotal sådana här inkopplingsbara spänningsdelare i min elbil. Har kört 3000 mil, 5000 timmar, med den kopplingen utan problem, så jag tror att jag kan hävda att den fungerar =)

Edit: jag läste visst lite slarvigt. OK, han har fel komponentvärden i spänningsdelaren. Men kopplingen som sådan fungerar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.13 2019-10-19 

Blev medlem: 10.02 2009-05-08
Inlägg: 802
Ort: Lund
Citera:
Edit: jag läste visst lite slarvigt. OK, han har fel komponentvärden i spänningsdelaren. Men kopplingen som sådan fungerar.

Jo det var med de givna komponentvärdena jag menade. Plockar man ner mätspänningen lite borde det i alla fall funka bättre, samt ge lite "styvare" inimpedans till AD-omvandlaren (för t.ex. AVR bör man helst hålla sig under 10 kOhm, enligt databladen).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.13 2019-10-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.04 2009-08-16
Inlägg: 11105
Kan du inte använda en CD4007?


https://wiki.analog.com/university/cour ... stor_array


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.27 2019-10-19 

Blev medlem: 01.01 2006-03-02
Inlägg: 7934
Ort: Vänersborg
Vad klarar multiplexern för inspänningsintervall med 3.3V matning?
Hur mycket ström drar CD4007?
Har en multiplexer någon fördel mot kopplingen i trådstarten?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.55 2019-10-19 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.04 2009-08-16
Inlägg: 11105
Koppla upp en switch och testa. Tar ju 2 min högst.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.59 2019-10-19 

Blev medlem: 01.01 2006-03-02
Inlägg: 7934
Ort: Vänersborg
Det är inte jag som vill ha hjälp. Men eftersom att jag tycker om enkla lösningar ställde jag dom där frågorna något retoriskt, då att jag inte riktigt ser hur 6 transistorer kan vara bättre än en ensam transistor, när en ensam räcker. Men jag var också intresserad av svaret på frågorna, för man vet aldrig när man behöva en multiplexer, och om man kan bygga en med en sån här standardkrets vore ju det smidigt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.41 2019-10-20 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.04 2009-08-16
Inlägg: 11105
Om det är enklare så varför gör de inte en enklare switch med CD4007 när den innehåller så många?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 37 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010