Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 19.30 2019-08-23

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 35 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 16.18 2019-03-23 

Blev medlem: 13.07 2005-12-30
Inlägg: 443
Har problem med DCDC som ger för hög spänning vid 2A pulser som en krets drar. Jag tror att det som händer är att den reglerar för att klara den högre strömmen och sedan när strömpulsen försvinner går spänningen upp. Jag har en zenerdiod som klipper spänningen så jag vet inte hur högt den stiger.

DCDC har 12 V in och 4.3 V ut. Zenerdiod ligger på 5.1 V. Jag har 3 st 100 uF kondensatorer så det blir ingen spänningsdip.

Detta är DCDC
https://se.farnell.com/stmicroelectroni ... dp/2311345

Den ska alltså klara 3 A, men tror det är pulserna som ställer till det med regleringen.

Hur löser man det här? Har brännt flera säkringar och en krets..


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.42 2019-03-23 

Blev medlem: 01.01 2006-03-02
Inlägg: 7567
Ort: Vänersborg
Har du ett schema?
Hur stora och långa är pulserna?
Bild från oscilloskop?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.52 2019-03-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.03 2007-09-10
Inlägg: 9159
Ort: Alingsås
Om du har hög induktans i spolen och för liten kondensator på utgången så måste strömmen ta vägen nånstans och då uppstår transient.
Vad är L. C och switchfrekvens? Sen beror det ju lite på hur kretsen jobbar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.02 2019-03-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.03 2007-09-10
Inlägg: 9159
Ort: Alingsås
Titta även på kompensationsnätverket, det kan vara överdimensionerat.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.18 2019-03-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.03 2007-09-10
Inlägg: 9159
Ort: Alingsås
Jag är väldigt intresserad om du hittar en orsak till problemet.
Om du vill testa olika lösningar utan att förstöra en massa kretsar så skapa en last som drar 3A (t.ex. 7 st. 2W 10-ohms motstånd) och en brytare... så kan du se hur det ser ut om du har ett oscilloskop.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.19 2019-03-24 

Blev medlem: 13.07 2005-12-30
Inlägg: 443
Schemat...
Bild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.26 2019-03-24 

Blev medlem: 13.07 2005-12-30
Inlägg: 443
På nuvarande generation av produkten har inte detta problem. Den har istället denna DCDC
https://se.farnell.com/texas-instrument ... LM22676MRE

och bara 2 st 100uF. Nuvarande krets rekommenderar 3 x 100uF. I övrigt är konstruktionen identisk.

Jag i datablad på nya DCDC att den har en timehickup på 16 ms. Vad är detta och an det påverka?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.31 2019-03-24 

Blev medlem: 13.07 2005-12-30
Inlägg: 443
Jag har ingen sparad oscilloskop graf och måste montera nytt PCB för att kunna mäta igen, men ur minnet såg det typ ut så här
Bild


Jag har också lagt hur tillverkaren säger pulserna ser ut


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.56 2019-03-24 

Blev medlem: 13.07 2005-12-30
Inlägg: 443
Jag tror lösningen får bli byta ut DCDC..synd då den på pappret var väldigt prissvärd. Men frågan hur nu hur jag ska kunna tolka i datablad om andra DCDC klarar dessa pulsar? Hittar inger bra svar på detta.....


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.47 2019-03-25 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.03 2007-09-10
Inlägg: 9159
Ort: Alingsås
Hickup är väl att den stänger av om strömmen blir för hög (t.ex. vid kortslutning). Antagligen är väl Time hickup den tid den väntar innan den testar att köra igång igen. Bör inte ha nån betydelse i din fråga.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.08 2019-03-25 

Blev medlem: 01.01 2006-03-02
Inlägg: 7567
Ort: Vänersborg
Rick81 skrev:
Jag har ingen sparad oscilloskop graf och måste montera nytt PCB för att kunna mäta igen, men ur minnet såg det typ ut så här
Bild

Var mätte du? (innan eller efter dioden)
Hur lång är peaken?
Kondensatorn på 150pF i återkopplingen ger en tidskonstant på en knapp mikrosekund, så om denna tid känns igen kanske det har ett samband.

Jag har roat mig med att simulera en del DCDC med LTSpice, och man kan få sådana här fenomen om återkopplingen är fel, som Jesse säger.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.09 2019-03-25 

Blev medlem: 13.07 2005-12-30
Inlägg: 443
Det är inte omöjligt att återkopplingen är fel men jag har följt application note och är osäker på hur jag ska ändra den.

Databladet är här
http://www.farnell.com/datasheets/1700296.pdf

Om ni har lust skumma igenom...

Jag mätte efter dioden. Jag kommer inte ihåg skalan men jag är nästan säker på att pulsen inte var 1 us.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.00 2019-03-25 

Blev medlem: 14.43 2007-06-14
Inlägg: 4103
Ort: Hälsingland
Prova minska induktansen till kanske 4.7-5.6uH.
Du kan även prova att öka kondensatorns kapacitans på utgången, den före dioden alltså, till 150uF eller så. Börja med induktansen.

När du mäter mät både före och efter dioden, helst samtidigt.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.44 2019-04-01 

Blev medlem: 13.07 2005-12-30
Inlägg: 443
Citera:
Prova minska induktansen till kanske 4.7-5.6uH.


Stort tack, Borre! Jag testad 4.7 uH och nu blir det inga överspänningar. Det blir en liten spännigsdip, men jag tror inte denna gör nåt, då den går från 4.2 till 3.8 V Ska testa lite mer.

Nu vill jag veta hur du fick fram 4.7 uH? Jag kan inte se/förstår detta genom läsa datablad. Kan du även förklara teorin med feedbackloopen?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.20 2019-04-01 

Blev medlem: 14.43 2007-06-14
Inlägg: 4103
Ort: Hälsingland
Va bra. :)
Jesse var inne lite på samma sak, när regulatorn genom dess feedback känner att spänningen sjunker pga den snabbt ökade strömmen försöker den så gott den kan att switcha för fullt för att hålla spänningen uppe. När sen lasten plöstligt sjunker och helt(?) försvinner har regulatorn en massa energi kvar i induktansen som måste ta vägen någonstanns. Är då spolen för stor, och därmed engerin också, och alternativt kondensatorn för liten ökar spänningen för mycket och du får översläng.
Med kompensationsnätverket går det normalt att styra det här lite, men det är en balansgång mellan hur mycket spänningen tillåts sjunka istället för att regulatorn är för snabb och överskjuter.
Din regulator har inget du kan justera mer än den lilla kondensatorn över feedback-motståndet, men tror inte det hjälper att justera det så mycket.

De generella rekommendationerna man hittar i datablad fungerar sällan till alla laster utan mer till en "normal", en last likt din som går från 0A till 2A får ses som extrem i sammanhanget.

Att jag föreslog 4.7uH var enbart en kvalificerad gissning. :)


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 35 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010