Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 11.14 2019-09-15

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 00.54 2018-03-27 

Blev medlem: 20.01 2009-10-29
Inlägg: 2031
Jag ska koppla ihop en GPS-sensor med en AVR via UART. Det kommer drivas på 3.3V.
Men vad är "Murata" i schemat och varför sitter det där?
GPS-sensorn: https://origingps.com/wp-content/upload ... et-3.7.pdf


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.03 2018-03-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 9058
Ort: Helsingborg
EMI Filter!
Mot Norrsken och annat skit
https://www.murata.com/products/emc/emi ... apter01-p1


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 01.20 2018-03-27 

Blev medlem: 20.01 2009-10-29
Inlägg: 2031
Jaha :o men just den som står går ju inte att finna. Är det nått man kan göra själv eller måste det vara en speciell komponent?

Sen har dom kopplat RX - RX och TX - TX, brukar inte RX och TX på ett chip normalt anges för chippet i sig och inte vart det ska kopplas?
Edit: Eller nej, dom menar inte att det är uC:s inkoppling till höger, det är bara förtydligande eller? Så det ska kopplas RX - TX och TX - RX som vanligt?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.11 2018-03-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1829
Ort: Helsingfors
End Of Life 2014...
http://www.pk-components.de/getpcn.php? ... DD0584.pdf
Ser ut som om ersättaren (NFA31CC101S1E4D om jag tolkade rätt) också gått samma väg, åtminstone inte på lager hos Mouser/DigiKey, men det borde rimligtvis gå att testa utan.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.20 2018-03-27 

Blev medlem: 20.01 2009-10-29
Inlägg: 2031
Ah, tackar :)

Men jag har mest hållit på med 5V och aldrig stött på EMI-filter tidigare, är det mer känsligt när det är lägre spänning? GPS-chippet kan matas med 3.3V men internt går det nog på 1.8V

Det finns även i historiken i databladet till GPS:en att dom lagt till Murata-filter nyligen:
Mar. 12, 18 Update Murata filter p/n on typical circuit page 26
Så det har förmodligen i vissa fall stötts på problem tidigare.

Men jag bör alltså använda ett EMI-filter? Kan detta funka i så fall: https://www.tme.eu/se/details/nfm21cc22 ... md/murata/


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.32 2018-03-27 

Blev medlem: 14.43 2007-06-14
Inlägg: 4114
Ort: Hälsingland
Prova utan, men ja den typen bör fungera, men 100pF och inte 22nF.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.52 2018-03-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1829
Ort: Helsingfors
Ja, 22 n blir litet väl styvt för signalledare. Sen behöver du fyra stycken om du hittar 100 p av den modellen och lämpliga serieresistorer, om man ska få det så likt kopplingen i app.noten som möjligt, men jag skulle prova helt utan.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.06 2018-03-27 

Blev medlem: 14.43 2007-06-14
Inlägg: 4114
Ort: Hälsingland
I vilken app-note?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.11 2018-03-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1829
Ort: Helsingfors
Bilden i första inlägget.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.14 2018-03-27 

Blev medlem: 14.43 2007-06-14
Inlägg: 4114
Ort: Hälsingland
Jaha, trodde du menade för komponenten i fråga.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.25 2018-03-27 

Blev medlem: 20.01 2009-10-29
Inlägg: 2031
Tackar :)

Då provar jag med denna: https://www.tme.eu/se/details/nfm3dcc10 ... md/murata/
Vad blir lämplig serie-resistor då? 10Ω?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.42 2018-03-30 

Blev medlem: 20.01 2009-10-29
Inlägg: 2031
Nu har jag ritat lite mer på schemat. Verkar det okej att koppla Murata-filter och 10Ω resistor i serie på det viset?
Sen undrar jag hur dom menar när det står: "Pull-up resistor i referenced to 1.8V"
Betyder det att de interna pull-up resistorerna går till 1.8V eller att jag inte får sätta extrena pull-ups till 3.3V? I absolute maximum ratings står det ju max 3.65V för I/O
Det är CTS jag måste dra hög för att få UART interface om jag förstår det rätt.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.08 2018-03-30 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.03 2007-09-10
Inlägg: 9159
Ort: Alingsås
Det finns två varianter av GPS-modulen: ORG1410-PM01 med VCC = 1,8V och ORG1410-PM01 med VCC=2 - 5,5V. Men det verkar som att GPIO alltid kör med 1,8V nivå (som jag förstår det när jag läser databladet på sidan 14: "13.2. RECOMMENDED OPERATING CONDITIONS") fast ingångarna tolererar upp till 3,6V på båda varianterna.

Om du ska använda UART så står det mer detaljerat på sidan 25: "17.4.1. UART"
Citera:
UART host interface features are:
▪ TX used for GPS data reports. Output logic high voltage level is LVCMOS 1.8V compatible.
▪ RX used for receiver control. Input logic high voltage level is 1.45V, tolerable up to 3.6V.


Vad jag förstår så är CTS en ingång och tolererar alltså 3,6 volt .
Ska du använda UART och din processor går på 3,3V så ska du sätta en pull-up även på TX-signalen (TX ut från GPS alltså) för att få riktig nivå in, vilket du kan se på första bilden du postade (18. TYPICAL APPLICATION CIRCUIT)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.58 2018-03-30 

Blev medlem: 20.01 2009-10-29
Inlägg: 2031
Tack så mycket jesse :)

Det är ORG1410-PM04 som ska ha VCC 2-5.5V som jag ska använda.
Det med TX-signalen hade jag missat, lite mystiskt att modulen "driver" signalen till 1.8V(via intern pull-up gissar jag) och så kan man sätta en till pull-up till 3.3V :humm: Men jag får prova så :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.51 2018-04-08 

Blev medlem: 20.01 2009-10-29
Inlägg: 2031
Jag ska kolla checksumman på GPS-strängen men får inte ihop det riktigt. Sist i strängen är det två byte som vad jag förstår motsvarar checksumman i hexdecimal skrivet i ASCII, men hur kollar man det?
Detta har jag skrivit men det verkar inte syntaktiskt rätt:
Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
  1. //Detta ska alltså konvertera en ASCII till HEX
  2. unsigned char atoh (unsigned char data){
  3.     if (data > '9'){
  4.     data += 9;
  5.     }
  6.      return (data &= 0x0F);
  7. }
  8.  
  9. //Jag testar såhär, GPS_CheckSum[] är där strängens checksumma ligger i ASCII-format(två byte) och Check_Sum är den uträknade checksumman(ligger i en byte)
  10. if((atoh(GPS_CheckSum[0])<<4) &= (atoh(GPS_CheckSum[1])) == Check_Sum) RX_Data_Valid = 1;
Jag gissar att det antingen är datatyper eller syntax som spökar, jag är ju inte proffs på sånt :)
Jag har lyckats att läsa strängen och lagra i olika variabler som jag sedan kan visa på en grafisk OLED så ganska bra går det, men jag vill gärna lägga till kontroll av checksumma så jag får lite error-kontroll.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 22 inlägg ]  Gå till sida 1, 2  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010