Trasiga LM35DZ:as?

Övriga diskussioner relaterade till komponenter. Exempelvis radiorör, A/D, kontaktdon eller sensorer.
Wimme
Inlägg: 5
Blev medlem: 7 januari 2021, 10:13:34

Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av Wimme »

Jag har 3st LM35DZ:s från electrokit.com och de beteer sig alla på samma sätt vilket borde betyda att det är sbs, meeeen enligt den info jag hittat så gör jag inget fel.

Jag försöker bara testa dem genom att koppla på följande vis:
Screenshot 2021-01-07 103512.png
Det resulterar i att kapseln blir brännhet, Vo börjar på 0,7V och tickar ner mot 0,6 innan jag tar bort spänningen.

Någon som vet vad som är fel?
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Castor
Inlägg: 1315
Blev medlem: 24 mars 2012, 13:03:49

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av Castor »

I det datablad för LM35 jag kikade snabbt på skall GND vara i mitten, kolla datablad en gång till!!! På din bild står LM34, den kanske har annorlunda pinning.
Användarvisningsbild
swesysmgr
Inlägg: 10621
Blev medlem: 28 mars 2009, 06:56:43
Ort: Göteborg

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av swesysmgr »

Låter som överbelastning, du har inte råkat vända benordningen på något sätt? Med den platta sidan av TO-92 kapseln vänd mot dig, koppla ett motstånd t.ex. 10kΩ mellan mitten (Vout) och höger (GND), vad händer?
LM35 pin.png
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
JohnGalt
Inlägg: 770
Blev medlem: 17 maj 2010, 21:16:39
Ort: Helsingborg (omnejd)

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av JohnGalt »

Har du en bild på din uppkoppling?
Att det skulle vara fel på kretsarna är mycket osannolikt.

Castor: LM35DZ (TO-92) har Vout i mitten
edit: tvåa på den :-)
Wimme
Inlägg: 5
Blev medlem: 7 januari 2021, 10:13:34

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av Wimme »

JohnGalt skrev:
7 januari 2021, 11:06:28
Har du en bild på din uppkoppling?
Att det skulle vara fel på kretsarna är mycket osannolikt.

Castor: LM35DZ (TO-92) har Vout i mitten
edit: tvåa på den :-)
Bild på orginaluppkopplingen:
20210107_114530.jpg
20210107_114546.jpg
(Spänningen är inte ansluten pga att den överhettar så fort)

swesysmgr skrev:
7 januari 2021, 11:04:59
Låter som överbelastning, du har inte råkat vända benordningen på något sätt? Med den platta sidan av TO-92 kapseln vänd mot dig, koppla ett motstånd t.ex. 10kΩ mellan mitten (Vout) och höger (GND), vad händer?
Benordning enligt din bild. Hade inget 10k, så det fick bli 2,26K (något omständigt :)), men samma resultat, brännhet. Så här ser uppkopplingen ut:
20210107_114411.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
swesysmgr
Inlägg: 10621
Blev medlem: 28 mars 2009, 06:56:43
Ort: Göteborg

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av swesysmgr »

Överhettas den även om du inte har multimetern ansluten utan bara driver utgången via motstånden (om något är fel på multimetern)? Känn med fingret.
Användarvisningsbild
JohnGalt
Inlägg: 770
Blev medlem: 17 maj 2010, 21:16:39
Ort: Helsingborg (omnejd)

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av JohnGalt »

Bra bilder!
Det ser ju ut att vara rätt kopplat. Jag förstår inte alls tyvärr.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 24696
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Inga kondingar på in och utgångar för att klippa parasitoscillationer?!
Wimme
Inlägg: 5
Blev medlem: 7 januari 2021, 10:13:34

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av Wimme »

swesysmgr skrev:
7 januari 2021, 12:13:03
Överhettas den även om du inte har multimetern ansluten utan bara driver utgången via motstånden (om något är fel på multimetern)? Känn med fingret.
Nu har jag tagit ner uppkopplingen, men jag har testat tidigare utan multimetern och utan något på utgången och den blir ändå brännhet, dvs känns som kortis.
HUGGBÄVERN skrev:
7 januari 2021, 13:14:53
Inga kondingar på in och utgångar för att klippa parasitoscillationer?!
Parasitoscillationer från vad, kan det uppstå det internt i LM35? I databladet har de exempel på precis den kretsen jag har kopplat upp, vad jag kan förstå iaf.
Screenshot 2021-01-07 134045.png
JohnGalt skrev:
7 januari 2021, 12:27:30
Bra bilder!
Det ser ju ut att vara rätt kopplat. Jag förstår inte alls tyvärr.
Tack iaf!
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
hcb
Moderator
Inlägg: 4898
Blev medlem: 23 februari 2007, 21:44:50
Skype: hcbecker
Ort: Lystrup / Uppsala
Kontakt:

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av hcb »

NU vet jag ingenting om just LM35, men se upp med "typical applications" och liknande. Jag tror att de ofta kan utelämna komponenter för att förenkla schemat.
Palle500
Inlägg: 1830
Blev medlem: 6 juni 2015, 14:53:06

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av Palle500 »

Det är inte så enkelt att du provat alla du har och dom blivit så varma att nu när du kopplar "rätt" så är dom redan brända om vi antar att första testen var felkopplad?
hummel
Inlägg: 1770
Blev medlem: 28 november 2009, 10:40:52
Ort: Stockholm

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av hummel »

Bläddra vidare i databladet och titta på dom exempelkopplingar som har externa komponenter.
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 24696
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Wimme
Inlägg: 5
Blev medlem: 7 januari 2021, 10:13:34

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av Wimme »

Tack för all hjälp och input! Jag har beställt nya LM35DZ:as, tillverkade av Texas Instrumen, från Farnells. Uteslutnings metoden känns som den snabbaste vägen fram just nu, fortsättning följer :)
Användarvisningsbild
JohnGalt
Inlägg: 770
Blev medlem: 17 maj 2010, 21:16:39
Ort: Helsingborg (omnejd)

Re: Trasiga LM35DZ:as?

Inlägg av JohnGalt »

Du kan sätta ett motstånd som strömbegränsning när du får de nya, typ 470 Ohm, i serie från batteriets pluspol.
Den drar så lite så det funkar. Då överhettas den inte även om du kopplar fel, och du får tid att mäta.
Skriv svar