Dubbla pottar på samma lina?

Övriga diskussioner relaterade till komponenter. Exempelvis radiorör, A/D, kontaktdon eller sensorer.
Användarvisningsbild
GeekJoan
Admin
Inlägg: 9135
Blev medlem: 26 maj 2003, 15:59:27
Ort: Solna

Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av GeekJoan »

Har fått en förfrågan om jag kan koppla in en riktig "ratt" till en joystickratt.
Så jag tänkte det kan väl inte vara så svårt, en 5k pott i joysticken. Jag tar väl en 5k pott och sätter fast i den riktiga "ratten" och drar kablar till joysticken.
Antar att om jag drar joysticken till botten ( 0 Ω ) så borde inte dessa krocka? Eller har jag fel, behöver jag ta bort potten på joysticken för att dom inte ska krocka?

Tänkte mig nått sånt här.
pott.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
tecno
Inlägg: 25912
Blev medlem: 6 september 2004, 17:34:45
Skype: tecnobs
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kontakt:

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av tecno »

Jag skulle montera omkopplare för att välja joy alt ratt = minsta möjliga strul.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 25622
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av MadModder »

Ja, annars måste du ta bort den som sitter där redan.
Drar du en i botten och en i toppen blir det kortslutning.
Och allt där mellan blir helknas. Först blir totala resistansen 2,5k, och sen får vänstra och högra halvan max halva resistansen mot inställt läge.
Minst dåligt blir det om du ställer joysticken exakt i mitten, och då blir det max halva utslaget åt båda håll med ratten. Och det blir inte linjärt.
Användarvisningsbild
GeekJoan
Admin
Inlägg: 9135
Blev medlem: 26 maj 2003, 15:59:27
Ort: Solna

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av GeekJoan »

OK, borde räcka att sätta en brytare på mitten benet.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 27639
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av Glenn »

Det beror ju på hur den är ansluten, men med lite otur halverar du ju resistansen totalt på kolbanan då, jag skulle ha brytit minst två ben.
Castor
Inlägg: 1491
Blev medlem: 24 mars 2012, 13:03:49

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av Castor »

Jag skulle föreslå en lösning där man växlar mellan mittbenen från de två pottarna till den punkt på kortet där nuvarande mittben är anslutet.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 27639
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av Glenn »

Det kommer i praktiken bli samma sak som att koppla en 5k resistor paralellt med potens kolbana och därmed ändra karaktäristiken.
Castor
Inlägg: 1491
Blev medlem: 24 mars 2012, 13:03:49

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av Castor »

Nä, varje pot mellan 0V och tex 5V, mittben på pot A till NC på switch, mittben på pot B till NO på switch och C på switch till punkten på kortet.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 25622
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av MadModder »

Frågan är vad den tycker om att ha 2,5k mellan plus och minus istället för 5k
Castor
Inlägg: 1491
Blev medlem: 24 mars 2012, 13:03:49

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av Castor »

Ja, om potten/pottarna ligger till något annat än fast spänning blir det ett annat läge, men det är väl bara att prova med ett motstånd parallellt med den befintliga potten innan du bestämmer hur du ska göra. Tvåpolig switch annars :D
Nerre
Inlägg: 24791
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av Nerre »

Fungerar poten som spänningsdelare mellan matning och jord så borde det väl fungera genom att skifta löpare (jag tvivlar på att 2,5 k kontra 5 k lastar ner matningen så det märks, det går från 2,5 till 5 mA om spänningen är 12 V, men troligen är det bara 5 V).

Men om poten t.ex. utgör en del av en RC-länk eller nåt så blir det ju annorlunda.

Gamla analoga PC-joysticks var väl t.ex. bara ett variabelt motstånd och inte en spänningsdelare?
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 25622
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av MadModder »

Ja, en pot på 100k mellan två pinnar.
Användarvisningsbild
GeekJoan
Admin
Inlägg: 9135
Blev medlem: 26 maj 2003, 15:59:27
Ort: Solna

Re: Dubbla pottar på samma lina?

Inlägg av GeekJoan »

Det är en sån här som jag ska koppla in mig på. Jag får nog ta det säkra före... och bryta två av ledningarna.
ship.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Skriv svar