Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 00.40 2019-05-23

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 11.42 2019-02-13 

Blev medlem: 13.41 2007-05-08
Inlägg: 59
Ort: Vallentuna
Hej!

Jag har en stuga som är helt off the grid, men som har solceller kopplade till ett par 12v förbrukningsbatterier.

Stugan ligger ca 20 mil hemifrån, så Jag skulle gärna vilja ha en arduino för att övervaka stugan, tex hålla koll på innetemperaturen och spänningen i förbrukningsbatterierna, upptäcka om någon dörr öppnas och kanske ta foton ut över tomten, mm

Det jag undrar nu är hur jag skulle kunna kommunicera med arduinon.

1. Vad finns det för varianter på hårdvara? Är det nåt sånt här man ska använda?
https://www.electrokit.com/produkt/ardu ... rn-antenn/

2. Finns det nåt prisvärt mobilabonnemang för denna typ av applikationer. Kanske något som bara har datatrafik eller bara datatrafik och sms?

/ Nicke


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.20 2019-02-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 23783
Ort: Aabenraa, Danmark
Tänk rapport via SMS.
Då kan du köra med kontantkort.

Det MÅSTE vara möjligt att stänga ner modemet så att strömmen inte sugs ur ackumulatorn.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.30 2019-02-13 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 5641
Ort: Kristinehamn
På min braskamin har jag en Arduino Uno som håller reda på rökgas, vattentemp. Den pratar med en avlagd gammal mobiltelefon med kontantkort via bluetooth. Via min mobil kan jag skicka och ta emot SMS som kommuniceras till och från Arduinon via den gamla mobilen med BT. En väldigt enkel lösning.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.15 2019-02-14 

Blev medlem: 13.41 2007-05-08
Inlägg: 59
Ort: Vallentuna
Bra idéer.

Angående hårdvaran:
Jag skulle nog hellre ha en liten strömsnål modul som arduinon kan slå av och på, än en hel mobiltelefon som ligger i stand by hela tiden. Elförsörjningen i stugan är nämligen bara en 100W solcellspanel och tre st 100Ah fritidsbatterier.

Efter lite letande har jag hittat följande kategorier av moduler

1. Arduino/arduinoklon med inbyggt GSM/GPRS/3G-stöd
tex:
- https://www.electrokit.com/produkt/ardu ... an-antenn/
- https://www.lawicel-shop.se/elektronik/ ... -32u4-fona
De kostar dock ett antal hundralappar

2. Separat GSM/GPRS/3G-modul
tex.
https://www.aliexpress.com/item/Mini-Sm ... 21426.html
Den här typen av moduler verkar man kommunicera med med hjälp av standardiserade AT-kommandon som skickas seriellt i klartext, så det verkar ganska enkelt att få dem att lira med en arduino.
Det finns riktigt billiga moduler av denna typ.

Det lutar nog åt att jag provar med den senare varianten till att börja med.

Angående kommunikationssättet:
Det kanske blir SMS till att börja med, men kommunikationsprotokollet med AT-kommandon verkar även stödja "http-kommunikation".

Angående abonnemang för uppkoppling:
Jag har inte sett att någon av mobiloperatörerna skulle ha några speciella abonnemang för IoT-lösningar. Jag har heller inte hittat någon som tillhandahåller kontantkort som man fyller med SMS/datatrafik och som sedan funkar ända tills potten är slut (även om det skulle dröja så länge som ett år, så det blir kanske till att bara skaffa det billigaste abonnemanget som går att hitta.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.21 2019-02-14 

Blev medlem: 13.41 2007-05-08
Inlägg: 59
Ort: Vallentuna
Kanske det här abonnemanget är ett alternativ:

https://www.tele2.se/handla/mobilt-bred ... =941012345

Det fyller man med datatrafik och det gäller i 12 månader, eller tills datatrafiken är förbrukad.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.47 2019-02-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.17 2004-02-11
Inlägg: 9113
Ort: Knivsta
Jag kör hyltesim till min fjärrövervakning och en liten gsm modul GSM/GPRS Telit GL865-QUAD. Koden snurrar på en stm32f4.

Nu har jag iof tillgång till 230v men det ser jag inte som ett hinder.

Jag kör http och tycker det funkar supersmidigt!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.07 2019-02-14 

Blev medlem: 08.44 2004-05-27
Inlägg: 349
Ort: Årsta
Nu vet jag inte riktigt hur långt ut i obygden stugan står. Men kanske ska du titta på Sigfox?
IoT Sweden är svensk operatör på Sigfox-nätet.

Det finns Arduino hårdvara (ett års fri Sigfox ingår) som har stöd för Sigfox, och även ett bibliotek och kom igång-guide, och lite googlande visade på att det verkar finnas gott om folk som använder det.

Som alternativ enhet så kan du kolla på t.ex PyCom Sipy som är en ESP32 med lite hårdvara för Sigfox, och du kan programmera den med Python tack vare MicroPython (exempel).

Jag har inte testat själv men är väldigt nyfiken på det. Jag har dock både el och fiber i min stuga så jag har inte riktigt samma problem (möjligheter?).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.21 2019-02-14 

Blev medlem: 15.44 2005-08-23
Inlägg: 1244
Ort: Uppsala
AndLi skrev:
Jag kör hyltesim till min fjärrövervakning och en liten gsm modul GSM/GPRS Telit GL865-QUAD. Koden snurrar på en stm32f4.

Hur stor datamängd ingår i deras olika paket? Det står ju bara angivet i antal bilder på deras hemsida :humm:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.56 2019-02-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.17 2004-02-11
Inlägg: 9113
Ort: Knivsta
Något säger mig 600 MByte i den minsta..
Det är alltså i botten ett M2M abbonemang med roaming i flera nät i Sverige. Mina har danska nummer.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.37 2019-02-14 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.22 2003-11-16
Inlägg: 13197
Ort: i det mörka småland
comviq har kontantkort som räcker ett år på en laddning, både data och tele
data var 1GB och kostade 250 kr, kollade inte hur mycket samtalstid det var


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.01 2019-03-29 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.16 2006-09-16
Inlägg: 1813
Ort: Landskrona
Kan verkligen rekommendera denna gsm modul. Har byggt en hel del med dessa den sista tiden och de funkar 100%. Dessutom har den en rejäl antenn jämf med den du länkat till

Du ska bygga så att du externt kan fimpa matningen via loadwitch till modulen annars kommer denna alltid dra ström trots att reset är dragen på den. och ja det finns en massa info på hur man skickar AT komandon till den via Uart.


https://www.ebay.com/itm/SIM800L-V2-0-5V-Wireless-GSM-GPRS-MODULE-Quad-Band-W-Antenna-Cable-Cap-M105/201541723349?_trkparms=aid%3D111001%26algo%3DREC.SEED%26ao%3D1%26asc%3D20160908105057%26meid%3De7f109910a034310ab76ad55fda3028b%26pid%3D100675%26rk%3D1%26rkt%3D8%26mehot%3Dpp%26sd%3D201541723349%26itm%3D201541723349&_trksid=p2481888.c100675.m4236&_trkparms=pageci%3A09c74c3f-5209-11e9-ad95-74dbd1801642%7Cparentrq%3Ac8e1d9801690aadb3f2cb82dffffdaff%7Ciid%3A1


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 11 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 3 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010