Hur ersätta fotoresistor med fotodiod i skymningsrelä MK125?

Lysdioder, Optiska sensorer, Fiberoptik, Displayer, Lasrar, Optiska kopplare
jonasolof
Inlägg: 9
Blev medlem: 7 oktober 2010, 09:42:29

Hur ersätta fotoresistor med fotodiod i skymningsrelä MK125?

Inlägg av jonasolof »

Jag har en Velleman skymingsreläbyggsats till övers. Det borde gå att modifiera kretsen så att jag kan använda en IR fotodiod för 1310 nm istället. Den fotodioden ska bara detektera om en monomode fiberslinga är hel eller avbruten. I andra änden av slingan sitter en laserdiod (laserscom.com LDS 1310-FP-1.25 G 15/80) med matningskrets dimensionerad för CW, kontinuerlig drift. Enheterna är matchade på fabrik för att arbeta ihop. Drivspänningen för MK125 är tolv volt.

Mottagaren är en fotodiod PDI-80-2G-K som liksom sändaren är försedd med monomode pigtails och SC/UPC-kontaktering.
Arbetsspänning för dioden är 3-5 volt. Max reverse voltage är 20 V. Max optical power 10 mW.

Mottagaren ska driva en reläkrets för alarm som drar eller släpper (helst drar) om fiberslingan bryts. Bara av/på således. Det finns flera kretsar avbildade med en fotodiod och op-amp och en transistor, tex BC547, som styr ett relä på samma sätt som Vellemankretsen som också innehåller en op-amp och en BC457 men det går inte att dra tillräckliga slutsatser. En reverse biased fotodiod shuntar väl ned en spänningsdelare på samma sätt som en LDR .Det kanske går att ersätta LDR med fotodioden (rätt vänd, katod till plus) och ändra värdena på motstånden på ingångssidan R1, R4, R5, R6. Värdena är förmodligen för höga för dioden. Eventuellt bör pot 100 K ändras också.

Bild
jonasolof
Inlägg: 9
Blev medlem: 7 oktober 2010, 09:42:29

Re: Hur ersätta fotoresistor med fotodiod i skymningsrelä MK

Inlägg av jonasolof »

Lösningen var enkel. Skippa allt före opamp utom potentiometern som istället ska anslutas till plusingången på opamp.

Dioden ger 0,48 volt över ett motstånd på 1 mohm. Det räcker för att driva opamp direkt utan att använda reverse voltage. Så diodens plussida (anod) dras till minussidan på opamp och sedan 1 mohm till jord. Opamp ingångarna är skiftade för att reläet ska vara slutet ( i vila) när dioden är belyst.

När laserdioden lyser på dioden genom fiberslingan drar hela den bantade Velleman-kretsen 0,7 mA. Om ljuset bryts drar kretsen den ström som reläspolens resistans betingar (ca 40 mA vid 12 volt).

Laserdiod och optodiod med fiberpigtails och SC fiberkontakter är special och dyra. En billigare lösning att larma en fiberslinga är att använda ett par fiber-ethernet konvertrar som TP Link MC111CS+MC112CS. Vid intakt fiberförbindelse mellan dem ger en indikator-led 1,92 volt över dioden som kan lätt plockas ut.

Bild
Skriv svar