Enkelt spänningsaggregat

Erik M
Inlägg: 1380
Blev medlem: 23 februari 2012, 18:34:39
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av Erik M »

En sak angående bredd på ledare kontra ampere genom dem - det finns inte en och endast en tjocklek på kretskorts kopparlager. Så bredden är inte satt rakt av mot strömmen den ska leda, den är satt mot strömmen som ska ledas genom kopparns bredd och höjd.

Själv väljer jag tjocklek efter användning, för strömintensiva kort tjockare koppar.
Där kortet mest hanterar signalströmmar blir det tunnare koppar.

I värsta fall etsas korten i omgångar... :mrgreen:
Användarvisningsbild
Swech
EF Sponsor
Inlägg: 4432
Blev medlem: 6 november 2006, 21:43:35
Ort: Munkedal, Sverige (Sweden)
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av Swech »

Om man tittar på tjockleken på kopparen som viktig parameter så skall man inte glömma skineffekten.
Men oavsett, bredare banor är alltid lättare att hantera än att avvika från normal koppartjocklek
likaså blir priset bättre på det hela

Swech
Erik M
Inlägg: 1380
Blev medlem: 23 februari 2012, 18:34:39
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av Erik M »

Med tjockare koppar mindre skinneffekt...? :vissla:
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 23230
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Nu pratar ni HF eller kiloampere .... För vanligt skitbruk hemma dugger det med vanlig standardtjocklek och bredd efter kaninbibeln.
Erik M
Inlägg: 1380
Blev medlem: 23 februari 2012, 18:34:39
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av Erik M »

Givetvis blöttroppen!

Det var endast en vink om hur man bör titta på bredd, dvs bredd och tjocklek, för ström. :mrgreen:
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 23230
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Ofta har man just inte mycket att göra åt koppartjockleken, eller för att vara mer specifik, man får ofta välja "vad som finns" och då labbar man med ledningsbredden.
Sedan får man tänka på att man inte har himla massa koppar som ska värmas upp för att man ska löda en komponent mitt i stort jordplan. Det finns ju knep att undvika sådant.
Användarvisningsbild
rogerk8
EF Sponsor
Inlägg: 12401
Blev medlem: 13 december 2012, 21:41:43
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av rogerk8 »

soundbrigade skrev:Gjorde lite CADande i reklampauserna på något TV-program igår kväll. Missade en trissa, men what da fack ....
psu.jpg
Spontant är det BAD DESIGN att inte ansluta filterkondingar som fyrpoler. De är konstruktionens viktigaste del och de ska anslutas med så lite immpedans det bara går.
Vad snygg den blev, kul!

Vad heter programmet på ryska ;)

MVH/Roger
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 23230
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Sprint Layout 6.0 (på tyska).

Programmet har ett systerprogram för att göra elscheman men de kan inte kopplas ihop för export av en design till layoutprogrammet. Däremot ger Sprint Layout en komplett uppsättning filer för mönsterkortstillverkning men allt jobb för man göra manuellt.
Senast redigerad av HUGGBÄVERN 20 augusti 2016, 20:13:44, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
rogerk8
EF Sponsor
Inlägg: 12401
Blev medlem: 13 december 2012, 21:41:43
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av rogerk8 »

Swech skrev:Om man tittar på tjockleken på kopparen som viktig parameter så skall man inte glömma skineffekten.
Men oavsett, bredare banor är alltid lättare att hantera än att avvika från normal koppartjocklek
likaså blir priset bättre på det hela

Swech
Skin-effekt på AF-området, suck...

Vi räknar lite.

Säg att maxfrekvens är 3MHz, för att ta i lite.

Följande formel gäller för penetreringsdjupet (läs skin-effekten):

\(\delta=\frac{1}{\sqrt{\pi f\mu\sigma}}\approx\frac{\lambda}{2\pi}\)

där (för koppar)

\(\mu=permeabiliteten=4\pi*10^{-7}\)
\(\sigma=konduktiviteten=1/resistiviteten=5,8*10^7\)
\(\lambda=våglängden=u_p/f\)
\(u_p=fashastigheten\)

Så om f=3MHz, fashastigheten up=720m/s så är penetreringsdjupet

\(\delta \approx \frac{u_p}{2\pi f}=\frac{u_p}{\omega}\)

dvs 38um.

Nedanstående formel förenklar uttrycket till

\(\delta \approx \frac{1}{2\pi}\sqrt{\frac{1}{5,8f}}\approx \frac{1}{\sqrt{230f}}\)

MHV/Roger
PS
Det är intressant att följande tydligen gäller enligt min bok i elektromagnetisk fältteori:

\(u_p\approx \sqrt{\frac{2\omega}{\mu \sigma}}\)

som för koppar kan förenklas till

\(u_p\approx \sqrt{\frac{f}{5,8}}\approx \sqrt{\frac{f}{6}}\)

dvs att fashastigheten går som sqrt(f)...

Dessutom tycks fashastigheten bara vara 720m/s vid 3MHz i koppar, kan detta verkligen stämma? :humm:

Tänker på kopparbunden telefoni, säg att avsändaren befinner sig 720m bort och ringer till dig, du tar då emot samtalet hela 1s senare och hen får vänta 2s på svaret allt detta medans man ofta pratar i mun på varandra (och då i fas)...

Som kuriosa i sammanhanget kan nämnas ett räkneexempel i samma bok där bl.a penetreringsdjupet för havsvatten bestäms vid 5MHz, dvs ~1dm (fashastigheten är dock ganska hög, 3,5E6m/s). Här förstår man varför man nyttjar VLF för ubåtskommunikation :D

Edit: Lite förtydlingar bara
Senast redigerad av rogerk8 21 augusti 2016, 18:12:31, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Swech
EF Sponsor
Inlägg: 4432
Blev medlem: 6 november 2006, 21:43:35
Ort: Munkedal, Sverige (Sweden)
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av Swech »

Precis... mitt inlägg var inte tänkt att ta allt för seriöst....
D.v.s. om man skall börja oroa sig för koppartjocklek så kan man ju ta med hela paketet att tänka på.
Bre på med luftfuktighet, höjd över havet mm....

I ditt fall är det fullständigt likgiltligt med båda dessa parametrar.

Men än en gång.... kör bredare ledare

Swech
Användarvisningsbild
rogerk8
EF Sponsor
Inlägg: 12401
Blev medlem: 13 december 2012, 21:41:43
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av rogerk8 »

OpelGT skrev:Q4 går det väldigt nära varandra, om inte det är kortis.
Jag har nu tagit dig på orden, tack för din observanta varning!

MVH/Roger
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
OpelGT
Inlägg: 267
Blev medlem: 15 juni 2003, 22:20:52
Ort: Varberg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av OpelGT »

Nu ser det bättre ut. Lycka till med bygget.
Användarvisningsbild
pstrand
Inlägg: 335
Blev medlem: 6 november 2010, 09:51:33
Skype: p.a.strand
Ort: Ljungsbro

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av pstrand »

Hej!

Nu när du fått till ledningsbredden så bra (vill inte vara petig) så har du ett ställe du har glömt. Se röda ringen.

Sedan hade väll jag dragit lite annorlunda, men det är en helt annan sak.

Lycka till
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
rogerk8
EF Sponsor
Inlägg: 12401
Blev medlem: 13 december 2012, 21:41:43
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av rogerk8 »

OpelGT skrev:Nu ser det bättre ut. Lycka till med bygget.
Tack :)
Användarvisningsbild
rogerk8
EF Sponsor
Inlägg: 12401
Blev medlem: 13 december 2012, 21:41:43
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av rogerk8 »

pstrand skrev:Hej!

Nu när du fått till ledningsbredden så bra (vill inte vara petig) så har du ett ställe du har glömt. Se röda ringen.

Sedan hade väll jag dragit lite annorlunda, men det är en helt annan sak.

Lycka till
Tack för påpekandet!

Och tack för lyckönskningarna :)

Men jag tror jag struntar i att göra nåt åt det för en så kort ledare har ändå väldigt liten resistans och därmed liten effektutveckling.

MVH/Roger
Skriv svar