Enkelt spänningsaggregat

Användarvisningsbild
rogerk8
EF Sponsor
Inlägg: 12083
Blev medlem: 13 december 2012, 21:41:43
Ort: Göteborg

Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av rogerk8 »

Hej!

Jag har nu designat ett enkelt spänningsaggregat som primärt är tänkt att användas vid mitt skivspelarbygge där en strömslukande bipolär stegmotor kommer användas.

Jag byggde ett liknade aggregat för många herrans år sedan och nyttjade då en bilbatteri-laddare för att försörja den, strömmen ströps dock till max 0,5A (+/-17V) nu är strömmen max 2A med samma spänning.

Agget kan relativt enkelt byggas ut till 4A men där går nog gränsen (även om kylflänsarna är det viktigaste).

Jag nyttjar externa potar för spänningsjusteringen som samtidigt kan fixeras med enbart motstånd i plint.

Bifogar schema inklusive Eagle-CAD.

MVH/Roger
PS
BDX har spegelvänd footprint jämfört med BD139/140 vilket bara gör att de vänds bakochfram så att kylarean kommer utåt kortet.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 23028
Blev medlem: 23 augusti 2006, 21:44:11
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Käre vän, en så enkel grej ska du kunna greja enlagrigt! Alternativt, kör men Lm317x2. Eller LM317 + negativ dylik.
danielr112
Inlägg: 7886
Blev medlem: 18 januari 2009, 00:48:24
Ort: Alvesta, Småland

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av danielr112 »

Eagle har autorouting som funkar bra. Bara ställa på 1 lagers och köra på. Går det inte flytta runt lite så löser det biffen.
Användarvisningsbild
Swech
EF Sponsor
Inlägg: 4415
Blev medlem: 6 november 2006, 21:43:35
Ort: Munkedal, Sverige (Sweden)
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av Swech »

Varför kör du med så tunna ledare?
Varför är ledare dragna i så konstiga vinklar?

Swech
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 24741
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av Glenn »

soundbrigade skrev: Käre vän, en så enkel grej ska du kunna greja enlagrigt! Alternativt, kör men Lm317x2. Eller LM317 + negativ dylik.
Det ser ut som att det är engagers iofs, de röda ledarna är nog jumperkablar ? (Fast dom går säkert att undvika också om man vill)
danielr112 skrev:Eagle har autorouting som funkar bra. Bara ställa på 1 lagers och köra på. Går det inte flytta runt lite så löser det biffen.
Funkar jaa.. bra ? nej :)

fast med sådär mycket plats hade nog autoroutern fixat biffen iofs.
Användarvisningsbild
anders_bzn
Inlägg: 4574
Blev medlem: 17 december 2008, 19:22:18
Ort: Kävlinge
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av anders_bzn »

Gör som brigaden säger, använd LM337/317. Behöver du mer än 1A så buffrar du med en transistor. Jag byggde detta som en enkel variabel spänningsregulator. Kräver extern likriktare och glättningskonding. Notera att R1=R2=0,1 Ohm och att maxströmmen är 9A innan dessa motstånd agerar säkring och brinner upp. Säkringen ska således inte vara på 15A
lab1.png
Mycket ström kräver tjockare ledare. Kopplingsschemat ovan som PCB:
lab-pcb.png
Lab1-built.jpg
Använd det gärna som inspiration.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
SM6XUN
Inlägg: 644
Blev medlem: 20 mars 2016, 22:12:05

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av SM6XUN »

Fint kort Anders!
Användarvisningsbild
LeCanard
Inlägg: 1144
Blev medlem: 29 april 2009, 09:18:25
Ort: Stockholm

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av LeCanard »

trimpotten ser lite vinglig ut
Användarvisningsbild
anders_bzn
Inlägg: 4574
Blev medlem: 17 december 2008, 19:22:18
Ort: Kävlinge
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av anders_bzn »

SM6XUN skrev:Fint kort Anders!
Tack!
LeCanard skrev:trimpotten ser lite vinglig ut
Ja, den ska bort och en 10-varvig med axel ska dit (med sladdar). Om detta bygget blir klart någon gång...
Användarvisningsbild
Synesthesia
Inlägg: 378
Blev medlem: 22 januari 2010, 19:14:10
Ort: Mellan Göteborg och Kungsbacka

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av Synesthesia »

Om du nu skall koppla så som du ritat: stor risk att transistorerna för strömgränsen går sönder, sätt dit bas och kollektormotstånd på storleksordning några hundra ohm. Fast den strömgräns-kopplingen ser lite självsvängningsbenägen ut, jag skulle hellre använt NPN på plussidan: kollektor kopplas där det står "Ib", emitter till strömgränsmotståndets högra sida, basen genom ett basmotstånd till strömgränsmotståndets vänstra sida. Och likadant på minussidan fast en PNP där.
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 23028
Blev medlem: 23 augusti 2006, 21:44:11
Kontakt:

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Pour une autre fois, för att prata franska, titta på ett enkelt nätaggregat med dubbla utspänningar +/-.
Användarvisningsbild
rogerk8
EF Sponsor
Inlägg: 12083
Blev medlem: 13 december 2012, 21:41:43
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av rogerk8 »

danielr112 skrev:Eagle har autorouting som funkar bra. Bara ställa på 1 lagers och köra på. Går det inte flytta runt lite så löser det biffen.
Fusk :D
Användarvisningsbild
rogerk8
EF Sponsor
Inlägg: 12083
Blev medlem: 13 december 2012, 21:41:43
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av rogerk8 »

Swech skrev:Varför kör du med så tunna ledare?
Varför är ledare dragna i så konstiga vinklar?

Swech
Och hur stor roll spelar det?

Visst, bredden på ledarna spelar roll för maximal strömtålighet men "konstiga vinklar", varför inte?

Är det en skönhetstävling eller ska skiten bara fungera?

MVH/Roger
Användarvisningsbild
rogerk8
EF Sponsor
Inlägg: 12083
Blev medlem: 13 december 2012, 21:41:43
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av rogerk8 »

anders_bzn skrev:Gör som brigaden säger, använd LM337/317. Behöver du mer än 1A så buffrar du med en transistor. Jag byggde detta som en enkel variabel spänningsregulator. Kräver extern likriktare och glättningskonding. Notera att R1=R2=0,1 Ohm och att maxströmmen är 9A innan dessa motstånd agerar säkring och brinner upp. Säkringen ska således inte vara på 15A
lab1.png
Mycket ström kräver tjockare ledare. Kopplingsschemat ovan som PCB:
lab-pcb.png
Lab1-built.jpg
Använd det gärna som inspiration.
Just det, LM317 tål bara 1A...
Användarvisningsbild
rogerk8
EF Sponsor
Inlägg: 12083
Blev medlem: 13 december 2012, 21:41:43
Ort: Göteborg

Re: Enkelt spänningsaggregat

Inlägg av rogerk8 »

Synesthesia skrev:Om du nu skall koppla så som du ritat: stor risk att transistorerna för strömgränsen går sönder, sätt dit bas och kollektormotstånd på storleksordning några hundra ohm. Fast den strömgräns-kopplingen ser lite självsvängningsbenägen ut, jag skulle hellre använt NPN på plussidan: kollektor kopplas där det står "Ib", emitter till strömgränsmotståndets högra sida, basen genom ett basmotstånd till strömgränsmotståndets vänstra sida. Och likadant på minussidan fast en PNP där.
Jag har kört med ett liknande system i typ 10 år, aldrig några problem.

Det enda problemet var att strömgränsen var lite svag (0,5A) och att till slut gav vipp-brytaren (on/off) upp.

MVH/Roger
Skriv svar