Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 15.50 2020-06-03

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 58 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 21.21 2020-05-15 

Blev medlem: 17.47 2012-08-22
Inlägg: 398
Ort: Falun
Hej,
Hittills har jag inte brytt mig så mycket om cutter compensation då det jag tillverkat inte har krävt den precisionen.

Nu har jag dock ett projekt med lite mindre toleranser så jag tänkte att det är ett bra tillfälle att sätta mig in i det.

Använder Fusion360 för CAM och där kan man välja lite olika lägen. Jag tänker att jag vill använda alternativet "In controller", dvs maskinens kompensering, dvs den lägger ut G41/42 i koden.

Frågan är hur tar jag reda på hur mycket kompensation jag behöver? Är det bäst att fräsa ett hål eller en fyrkant och mäta den och justera därefter eller hur gör ni?

Sen har jag inte funderingar kring backlash, hur mäter jag det? I mjukvaran finns korrigeringen att lägga in vid behov.

/Anders

.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.58 2020-05-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.33 2005-12-09
Inlägg: 3699
Ort: Helsingborg
Kör man maskinkompensering så är det enkelt att bara lägga lite extra på verktygen, köra, mäta och justera.

Jag slafsade ut en detalj idag där jag bara mätte diametern på fräsen med skjutmåttet och körde rakt av på
maskinens koordinater och det blev inom runt 0.02 mm med ett Mitutoyo skjutmått och en japanesisk fräs
som har nära 0 glapp och fel. Där ungefär är den undre gränsen av vad man kan nå enkelt i fräsning med
perfekt utrustning, ska man ner under så blir det mer komplicerat.

Backlash mäter man nog bäst med en mätklocka där man joggar axlarna framåt och tillbaka och försöker
uppskatta vilka glapp man har i skruvarna.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.21 2020-05-16 

Blev medlem: 17.47 2012-08-22
Inlägg: 398
Ort: Falun
0.02 är mycket bättre än vad jag räknar med.. Finns det inget bra sätt att mäta sig fram istället för att höfta?

.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.27 2020-05-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 19916
Ort: Säter
Jo, du kan mäta pinnfräsen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.29 2020-05-16 

Blev medlem: 17.47 2012-08-22
Inlägg: 398
Ort: Falun
Duger det att mäta den med ett skjutmått?

.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.31 2020-05-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 19916
Ort: Säter
Om fräsen inte är omslipad vet du ju diametern.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.40 2020-05-16 

Blev medlem: 17.47 2012-08-22
Inlägg: 398
Ort: Falun
Den är inte omslipad men hål blir inte exakt som caddat, något för små, samt bitarna blir något längre än ritat, lär väl vara att stålet är mindre? Eller kan det bero på backlash?

.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.46 2020-05-16 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.22 2003-11-16
Inlägg: 13820
Ort: i det mörka småland
gör en sak i taget, backlash först, mätklocka på spindlen och mät mot bordet, du ser när du vänder riktign hur det funkar, då ser du glappet

beroende på ex trapetsgänga med slitage så kan man få göra det på flera ställen


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.49 2020-05-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24828
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
https://www.youtube.com/watch?v=Y7pDdckcunk

Men....... detta bör i första hand åtgärdas mekanisk. Komp i mjukvara är inte alltid så bra.

Att tänka på är att det kan vara olika glapp beroende på var på skruven man befinner sig på!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.54 2020-05-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 19916
Ort: Säter
Du får nog berätta vilken maskin du har, och vilket styrsystem.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.57 2020-05-16 

Blev medlem: 17.47 2012-08-22
Inlägg: 398
Ort: Falun
Tack! Jag börjar med backlash

.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.58 2020-05-16 

Blev medlem: 17.47 2012-08-22
Inlägg: 398
Ort: Falun
säter skrev:
Du får nog berätta vilken maskin du har, och vilket styrsystem.
https://www.cnc-step.com/t-rex0609/

Enligt spec +/- 0.015 mm

Kör med deras zero3 kontroller och håller på o byter till kinetic-nc.

.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.21 2020-05-16 

Blev medlem: 17.47 2012-08-22
Inlägg: 398
Ort: Falun
Kollat nu. I X har jag 0.009, I princip exakt lika varje gång jag kör.

I Y har jag däremot 0.035-0.04.

Konstigt?

0.009 är väl inte mycket att göra något åt men 0.04 är ju rätt mycket? Kan det vara något mekaniskt problem på Y? Är ju långt över vad tillverkaren specat

.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.24 2020-05-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 19916
Ort: Säter
Du får kolla upp var glappet sitter.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.26 2020-05-16 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24828
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Bara att börja rota med Y och leta mekaniskt fel.

Kolla att kopplingen motor/kulskruv sitter ordentligt, dito kulmuttern och dess fäste till Y


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 58 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010