Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 17.10 2020-04-02

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 11.22 2020-03-13 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 6329
Ort: Kristinehamn
På min enkla CNC-fräs så har jag monterat limitswitchar på X,Y,Z. De ligger dragna högt och aktiveras via 10K mot jord när limit är nådd. X, och Y som ligger närmast styrkortet fungerar utmärkt men Z som kräver en längre anslutningssladd larmar i tid och otid trots att mikrobrytaren ej påverkas. Kopplar jag in samma brytare löst monterad med en kort anslutning så funkar även den. Jag strömförsörjer Arduino Mega med USB-kabeln men har även testat att mata den via externt nätagregat men ingen skillnad.

Jag har ingen skärmad kabel att testa med och om jag hade det så blir det ett jäkla jobb att byta den eftersom jag måste öppna kabelkedjorna fram till brytare för att få igenom en n anslutning.

Finns det någon annan lösning på problemet. t.ex någon lämplig kondensator på rätt ställe eller liknande?

Edit: Klart är att det är på grund av nätstörningar felet uppstår. Den löser t.ex när kylskåpet startar eller när jag tänder lysrör i taket. m.m. Den lång kabeln funkar tydligen som antenn. går ju att avhjälpa med en skärmad kabel men det är mycket krångel.

Den lilla gula krånglande Z-brytaren hänger i sin kabel:
Bilaga:
Z-limit.jpg

X och Y brytarna som ligger närmast och funkar:
Bilaga:
limitbrytare x-y.jpg

Felmedelande,. Alarm hard limit.
Bilaga:
felmeddelande.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av SeniorLemuren 11.26 2020-03-14, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Problem med limitwitch
InläggPostat: 12.23 2020-03-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 12.01 2006-02-24
Inlägg: 23818
Ort: Norr om Sthlm
Har du alltså en pullup på pinnen och sen jordar du via switchen ?

Det låter ju relativt störningssäkert kan man tycka.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Problem med limitwitch
InläggPostat: 13.17 2020-03-13 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 6329
Ort: Kristinehamn
Hittade just denna info:
Citera:
To set up the homing cycle for Grbl, you need to have limit switches in a fixed position that won't get bumped or moved, or else your reference point gets messed up. Usually they are setup in the farthest point in +x, +y, +z of each axes. Wire your limit switches in with the limit pins, add a recommended RC-filter to help reduce electrical noise, and enable homing.


Så, vad är att rekommendera och vart?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Problem med limitwitch
InläggPostat: 13.56 2020-03-13 

Blev medlem: 20.20 2010-08-30
Inlägg: 3576
Ort: Umeå
ligger kablarna till brytaren nära några med mycket ström i?
mindre pull up resistans?
eller...
kan du vända på steken?
jorda ingången hela tiden men inte vid limit.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Problem med limitwitch
InläggPostat: 20.05 2020-03-13 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 6329
Ort: Kristinehamn
Jag antar att det är ett RC lågpassfilter jag skall ha. Någon som har lämpliga värden på komponenterna för att ta bort nätstörningar?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Problem med limitwitch
InläggPostat: 23.17 2020-03-13 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 22.33 2005-12-09
Inlägg: 3651
Ort: Helsingborg
5V / 10 kOhm = 0.5 mA. Ingångarna kan antagligen dra/sänka betydligt mer än så, vad säger databladet?

Du har ju inga tidskrav här så det är bara att höfta grovt, ex. med 5 kOhm och 1 uF så är du i häradet 0.01 s
försening av signalen.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Problem med limitwitch
InläggPostat: 11.26 2020-03-14 

Blev medlem: 11.20 2009-05-26
Inlägg: 6329
Ort: Kristinehamn
Efter att ha testat allt utom en skärmad kabel så hittade jag följande länk angående problemet. Detta fick mig att göra en djupdykning i mina gömmor och då hittade jag en mycket tunn och fin skärmad förlängningskabel till en mikrofon som jag slaktade och kopplade in varvid problemet försvann. Så ett råd till de som har samma problem. Glöm alla försök till avstörning med RC-filter och annat humbug. Skärmad kabel är det enda rätta.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: meconer och 21 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010