Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Mr3D »

Att det var så känsligt kunde jag inte tänka mig. Om jag märker av några problem blir det ominstallation i så fall. Tack för tipsen/hjälpen!
Morgons
Inlägg: 257
Blev medlem: 4 september 2008, 20:57:37
Ort: Charlotte NC USA

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Morgons »

Jag installerade även XP och Mach3
jodå efter många dyra pinnfräsar och massor med skrotbitar så får man bara ge sig... alla kanske vill prova att det verkligen inte gå! Inte ens Winamp lirar med mach3.. ;)
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Mr3D »

Jag visste att det var känsligt men inte SÅ känsligt. Blir en omformatering då. :)

Förövrigt har jag fått hem lite material idag som det ska bli en ny Z-axel av!
90kg stål! :badgrin:
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Agwan
Inlägg: 1586
Blev medlem: 15 september 2009, 09:05:14

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Agwan »

Oj då, då kanske jag borde ta och installera om min maskin också. Jag har faktiskt lite problem med att den blir utan minne ibland. Det kanske beror på att jag tog den datorn direkt ifrån TV:n efter att ha gått som HTPC och bara installerade Mach3 och körde igång i fräsen.
Borken
Inlägg: 156
Blev medlem: 6 augusti 2008, 15:04:41
Ort: Falkenberg

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Borken »

Ska bli intressant å följa bygget av z axeln, vad har du för konstruktionsidé?
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Mr3D »

Konstruktionside? Ja,det är väl bara att svetsa och fräsa lite. :lol: :doh:

Nej men jag har en CAD assembly på hela bygget. Jag kommer dock inte "spoila" något av det under byggets gång. Det får ni se när jag tillverkat det, får bara hoppas att jag hinner klart innan jag slutar. :roll:
Om det finns intresse när jag är klar kanske jag publicerar ritningarna.
Användarvisningsbild
PeterH
Inlägg: 8380
Blev medlem: 15 mars 2006, 15:57:10
Ort: Gävle/Valbo

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av PeterH »

Ruggigt snygga jobb men jag måste fråga varför du lägger energi på att bygga om en Jula-fräs när du har tillgång till en 5-axlig fräs? Med dina kunskaper och ekonomiska muskler vore väl en egen lösning från scratch vara en roligare utmaning?

Hur som haver, kommer följa detta med spänning...
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Mr3D »

Det tackar jag för!

Det är trotts allt den första cnc'n jag bygger, eftersom det är mycket krafter och dyl. att tänka på samt att mekaniken är väldigt meckig (mekaniken är meckig, see what i did there? :lol: :doh:) att få ihop så detta är en mycket bra grund för att lära sig. Det var faktiskt Morgons som rekommenderade att konvertera en julafräs som det första bygget och han har även bidragit med MYCKET matnyttig information i detta ämnet.

Andra anledningen är att jag snart slutar och jag vill väldigt gärna hinna klart bygget innan jag slutar. Även som det ser ut nu är det väldigt tidspressat. Jag är osäker på om jag hinner men jag får hoppas på det bästa.
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Mr3D »

Det går framåt! Idag har Morgons hjälpt mig med att svetsa på lite plattor på pelaren/Z-axeln.
20130405176.JPG
20130405179.JPG
Där var det färdigsvetsat!



Jag borrade även lite hål i plattan som linjärlagrena(kina variant) ska ligga på. Den ska senare även planfräsas, men det hann jag inte med idag.
20130405181.JPG
20130405182.JPG

Sist men inte minst har jag och Morgons även testkört 2 av axlarna iaf! Det får ni en liten film på.

Julafräsen - X/Y-axlarna, första testet
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
lilluffe
Inlägg: 320
Blev medlem: 24 februari 2008, 02:22:33
Ort: Kumla

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av lilluffe »

Mycket snyggt bygge må jag säga. :bravo:
Har man bra maskiner att tillgå så blir allting mycket lättare.

Jag gjorde min julafräs som ett övningsobjekt också, inga fel att börja med något enkelt tyckte jag när jag började.
Då behöver det inte kosta så mycket.

Jag ser att du kommer att skippa den gamla z-axeln helt.
Vad har du tänkt att använda för spindel på den.
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Mr3D »

Det tackar jag för! :D
Det blir inte bara bättre utan det är även roligare att bygga det när man har tillgång till bra maskiner(Tycker jag iaf)

Ja, original Z var lite klen och skulle blivit lite knepigt att få stabil och få bort glappet i så jag valde att göra en ny, jag har ju tillgång till maskinerna så varför inte! 8)
Vad kul att du frågar om spindeln. Det kommer faktiskt bli en modifierad(stabilare) variant av H.O's BT30 spindel! :shock: Jag fick hem styr/topp lagret för några dagar sen och har även beställt 2 stycken universalmatchade VK-lager (SKF 7210 BEGAP) de borde jag ha om någon vecka.

Kan bjuda på en bild på lagret tillsvidare.
IMG_9628 copy small.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Mr3D »

Bygget fortsätter! Jag har nu fräst några plattor och byggt ihop en låda/spindelhuvude. Jag ska senare fräsa upp ett hål i mitten som jag monterar spindeln i.

Denna lådan kommer monteras på en "trammingplatta" genom de 4 gängade M10 hålen. Och "trammingplattan" ska monteras på linjärgejdrarna/Z-axeln, på så vis får jag ju möjlighet att kunna justera in trammingen på min maskin. :)
20130411185.JPG
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Morgons
Inlägg: 257
Blev medlem: 4 september 2008, 20:57:37
Ort: Charlotte NC USA

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Morgons »

Du spänner upp hela huset när du ska köra hålet till spindlen, sen rotera C axlen så får du allt i linje direkt ;) mycket mindre att justera efteråt sen
Användarvisningsbild
Mr3D
Inlägg: 594
Blev medlem: 27 november 2012, 20:31:02
Ort: Göteborg

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Mr3D »

Det hade ju funkat. Dock så ligger mina lägestoleranser ruskigt bra så jag tror det är lättare att fräsa upp plåtarna var för sig. Då slipper man ju uthängen på verktyget med.
Morgons
Inlägg: 257
Blev medlem: 4 september 2008, 20:57:37
Ort: Charlotte NC USA

Re: Mr3D rustar upp och CNC konverterar en julafräs

Inlägg av Morgons »

vadå uthäng? du kör ju med B-90 och C0 sen C180 B-90

Fortfaranade spatial plane...
Skriv svar