Sida 1 av 1

Lenz lag, magnetfält och induktion. Fysikproblem

Postat: 18 mars 2009, 21:41:17
av xenonfire
Vilken metall kan man använda?

Om man har en magnet i rörelse över en aluminiumplåt så bromsar aluminiumen magnetens rörelse kraftigt, men vilken metall bromsar inte ?

Re: Lenz lag, magnetfält och induktion. Fysikproblem

Postat: 18 mars 2009, 22:01:57
av victor_passe
Det är väll för att aluminium leder el?
Så du måste väll hitta en metall som inte leder el?
Alla metaller leder väll per definition el?

Re: Lenz lag, magnetfält och induktion. Fysikproblem

Postat: 18 mars 2009, 23:25:47
av xxargs
Det är inte metallen i sig som bromsar - utan strömmen som bildas i metallen för att en magnetfält ändrar styrka på kort tid och den vägen försöker hålla kvar magnetfältet som gör att det bromsar - och av bromsingen så blir det värme pga. friktionen av den cirkulerande strömmen.

med andra ord hindrar du strömmen att cirkulera med hög motstånd så minska bromsningen och också värmebildningen i materialet.

man lamninerar järnkärnor i tunna blad/band med isolering mellan lagren och använder kiselfylld järn för dålig ledbarhet i metallen just för att minska dom cirkulerande strömmarna och därmed 'bromsningen' av den varierande magnetfältet - just för att minska förlusterna och därmed minskad uppvärmning av järnkärnan i trafon.

Järnpulverkärnor och ferriter i switchtransformatorer bygger på samma tema med allt mindre partiklar av metall och större oxidhinna som isolerar mellan partiklarna just för att hålla ned de cirkulerande strömmarna även om magnetsfältsändringen går väldigt snabbt.

Re: Lenz lag, magnetfält och induktion. Fysikproblem

Postat: 19 mars 2009, 20:27:57
av jako
Hej

Då det primära magnetfältet från magneten rör sig över aluminiumplåten skapas virvelströmmar (eddy currents) i plåten. Dessa strömmar rör sig i slutna banor och eftersom aluminium är en ledare så bildas ett magnetfält runt den ledare som leder virvelströmmen. Detta sekundära magnetfält är motriktat det primära fältet och påverkar magneten som är i rörelse...

Titta på bromsarna i "Fritt fall" på t.ex. Gröna Lund, en effektiv broms som ökar bromsverkan med hastigheten och den kräver speciell mekanik för att fungera, bara kraftiga magneter + ledande material.