Welleman k8200 som PCB CNC

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
svanted
Inlägg: 3788
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av svanted »

tänkte försöka få till detta och kanske få rutin på det så att man enkelt kan fräsa till ett kretskort.

använder EAGLE och pcb-gcode.ulp för att generera g-koden,
men den skapar g-kod med negativa positioner och det gillar inte Marlin,
G52/G92
och finns inte implementerat?
har någon en idé?
svanted
Inlägg: 3788
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av svanted »

tankefel av mig, att flytta kordinatsystemet hjälper ju inte, den vill fortfarande inte bry sig om negativa positioner...
det verkar som att antingen måste det implementeras i firmwaren eller konvertera g koden..?
svanted
Inlägg: 3788
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av svanted »

efter en uppgradering av merlin firmvaren till 2.0 så funkar allt.
Användarvisningsbild
stenD
Inlägg: 1255
Blev medlem: 23 september 2010, 21:53:35
Ort: Ljusfallshammar

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av stenD »

:pics:
:D
svanted
Inlägg: 3788
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av svanted »

:whoho:


Länk


nogrannare leveling behövs, å tunnare dubbelhäftande tejp.
eller kanske nåt annat sätt att fästa kortet med.
och vad är detta här nedan?, kan man få bort det?
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
stenD
Inlägg: 1255
Blev medlem: 23 september 2010, 21:53:35
Ort: Ljusfallshammar

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av stenD »

snoffsigt!!
svanted
Inlägg: 3788
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av svanted »

hur gör man?
om man vill fräsa dubbelsidiga kort måste top/bottom sidorna vara exakt placerade i både X och Y led,
för exakta läget 0,0 går ju att använda G92 X0 Y0,
men hur sätter man en referenspunkt till i det fall kortet litet snett placerat?
går det att "vrida" kordinatsystemet?
hur?
Användarvisningsbild
lgrfbs
Inlägg: 6005
Blev medlem: 28 januari 2005, 15:48:53
Ort: X-län
Kontakt:

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av lgrfbs »

Man gör en liksidig fixtur med styrpinnar.
Tyvärr har jag inget bra exempel.
svanted
Inlägg: 3788
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av svanted »

ok, jag är helt med där...
och första testet med ett svårare kort sket sig totalt,
konstruktionen är inte tillräckligt stabil för den lilla kraft som krävs för att fräsa spår i ett kretskort,
den flexar någon tiondel och det går inte då kortet innehåller en SSOP16 krets :)
men för enklare kort med stora lödöar går det nog bättre...

det blir till att återgå till det gamla vanliga med etsning,
ska försöka få till det med att överföra toner från en laserutskrift...
Användarvisningsbild
stenD
Inlägg: 1255
Blev medlem: 23 september 2010, 21:53:35
Ort: Ljusfallshammar

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av stenD »

Jag har en skrotad k8200 som du kan få delar ifrån om du vill ha för att göra den bättre.
xy-bordet blir ju ranglit, bättre att göra nuvarande z till x och låta bordet bara vara y.
Användarvisningsbild
lgrfbs
Inlägg: 6005
Blev medlem: 28 januari 2005, 15:48:53
Ort: X-län
Kontakt:

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av lgrfbs »

"det blir till att återgå till det gamla vanliga med etsning,
ska försöka få till det med att överföra toner från en laserutskrift..."
Där har jag haft goda resultat med julklappspapper som överföringsmedel och Änglamarks "wc rent" (Sträck kod: 7 340011 314356)[Ref] löser upp det pappret.
svanted
Inlägg: 3788
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av svanted »

bra tips, fick det hyfsat med reklamblad och värma med strykjärn och sen blöta loss med vatten...
men det kan säkert bli ännu bättre.
funderade på bakplåtspapper, någon som testat?
ska prova med julpapper...

sen är problemet med inpassning av sidorna, det är ju svårt att se genom pappret om man borrar några hål...
Senast redigerad av svanted 30 juli 2020, 12:33:19, redigerad totalt 1 gång.
svanted
Inlägg: 3788
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av svanted »

stenD skrev:
30 juli 2020, 10:46:18
Jag har en skrotad k8200 som du kan få delar ifrån om du vill ha för att göra den bättre.
xy-bordet blir ju ranglit, bättre att göra nuvarande z till x och låta bordet bara vara y.
tack, ska fundera lite...
svanted
Inlägg: 3788
Blev medlem: 30 augusti 2010, 21:20:38
Ort: Umeå

Re: Welleman k8200 som PCB CNC

Inlägg av svanted »

Försöker få snurr på Eagle 🤬
Men bara för att få till en layout är det otroligt dåligt,
men det kanske är jag som inte fattar 🤔
Att dra en route mellan två öar?!?!
Den ”knorrar” sig här och var plötsligt?
Vad är det jag inte begriper?

Och en via har jag inte fått att fungera öht? Får använda wirepad...

Fy f-n vad jag saknar ” MacDraw” som fanns till Mac OS 9 på 90 talet, bättre ritprogram att göra layouter med har jag inte hittat.

Adobe Illustrator är i närheten , men inte riktigt....
Skriv svar