Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
JanErik
Inlägg: 2768
Blev medlem: 11 februari 2008, 17:15:58
Ort: Vasa, Finland

Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av JanErik »

Har gjort en hel del försök med min Cyclone PCB Factory nu och har svårt att få det riktigt bra.
Använder Flatcam och bCNC.
Feedrate har jag satt till 60 (enhet?) och djup mellan 0.01-0.02mm. Autoleveling har nog fungerat helt OK.
Men det är om fräsbiten har svårt att bryta genom kopparen så det blir antingen bara polerat eller allt för djupt.

På Cyclone kan man lyfta upp Z-axeln fritt, om jag har monterat den korrekt (den trycks alltså bara ner av sin egen vikt). Har en 775-spindel.
Om man håller ner Z-axeln med ett finger verkar den fräsa genom kopparen. Är Z-axeln för lätt?
Fräsbordet är plywood och ett 3D-utskrivet underlag med muttrar i för att spänna fast kortet. Kan det svikta för mycket?
vaxfan
Inlägg: 653
Blev medlem: 6 juli 2011, 22:19:14
Ort: Stugun, Jämtland

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av vaxfan »

Om ytan under kortet inte är plan så kan det nog vara så.
Bilder underlättar en bedömmning, och vi gillar bilder på utrustning i allmänhet. :)
Castor
Inlägg: 1072
Blev medlem: 24 mars 2012, 13:03:49
Ort: Utanför Nyköping

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av Castor »

Du kanske får göra som vi gjorde med skivspelaren i bilen på "den gamla goda tiden", tejpade fast några mynt på tonarmen så den inte skulle hoppa ur spår när vägen blev lite guppig. :D
Användarvisningsbild
hawkan
Inlägg: 1739
Blev medlem: 14 augusti 2011, 09:27:40

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av hawkan »

Låter som nåt med fräsen alltså verktyget. Vad har du för fräs?
JanErik
Inlägg: 2768
Blev medlem: 11 februari 2008, 17:15:58
Ort: Vasa, Finland

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av JanErik »

https://reprap.org/wiki/Cyclone_PCB_Factory och https://github.com/CarlosGS/Cyclone-PCB-Factory , alltså huvudsakligen 3D-utskriven.

Jag kör Autolevel på Z före varje körning, dvs Z-max/jord kopplas till frässtålet och kortet, sedan kör man ett rutmönster. Så långt är det OK.
Problemet är bara att det är ganska svårt att få bettet att bryta genom kopparen och inte bara slira ovanpå. Och om man ökar djupet så kommer det nog genom men blir lätt för djupt.
JanErik
Inlägg: 2768
Blev medlem: 11 februari 2008, 17:15:58
Ort: Vasa, Finland

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av JanErik »

Några bilder på maskinen och spindeln:
20200115_162408.jpg
20200115_162303.jpg
Så kan ett kort se ut:
20200115_162607.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
SeniorLemuren
Inlägg: 6650
Blev medlem: 26 maj 2009, 11:20:37
Ort: Kristinehamn

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av SeniorLemuren »

Ett förslag är att du bygger om Z så att den får matning med backlash.
JanErik
Inlägg: 2768
Blev medlem: 11 februari 2008, 17:15:58
Ort: Vasa, Finland

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av JanErik »

Dvs så att den trycker ner spindeln? Har kollat på denna variant; https://www.thingiverse.com/thing:2934086 men är inte säker om den gör det.
Det kan klart vara ett problem att min spindel är en hel del lättare än en Dremel som den är gjord för.

Ska iaf lägga till några skruvar för att hålla ner plattan för kortet ( https://www.thingiverse.com/thing:1511219 ), den sitter med bara en i vardera sida nu.
Senast redigerad av JanErik 15 januari 2020, 21:04:27, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
hawkan
Inlägg: 1739
Blev medlem: 14 augusti 2011, 09:27:40

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av hawkan »

Jag menade vilket verktyg du har? Det ser ut som du har rätt sorts bitt
men det finns olika nosradier och vinkel på de. De behöver vara rätt skarpa
för att det ska fungera.
Minimal nosradie och liten vinkel så ska det väl gå. Blir det grader längs kanterna
kan man få öka vinkeln för att få det gradfritt.
Fast det kan ju vara att Z fjädrar för mycket.
JanErik
Inlägg: 2768
Blev medlem: 11 februari 2008, 17:15:58
Ort: Vasa, Finland

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av JanErik »

Det är "0.1mm 30 Degree Carbide Steel", från Aliexpress, produkten fanns inte längre att länka till. Förstås inte bästa kvalitet.
Användarvisningsbild
hawkan
Inlägg: 1739
Blev medlem: 14 augusti 2011, 09:27:40

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av hawkan »

Det ser rätt ut, det är såna alla har. Då är väl det spåret utrett.
SeniorLemuren
Inlägg: 6650
Blev medlem: 26 maj 2009, 11:20:37
Ort: Kristinehamn

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av SeniorLemuren »

Ett förslag är att du bygger om Z så att den får matning med backlash.
tingo
Inlägg: 185
Blev medlem: 17 maj 2017, 16:55:40
Ort: Oslo, Norge

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av tingo »

Hvilken hastighet klarer spindle'n din? Og hvilke spindle hastighet kjører du med?
JanErik
Inlägg: 2768
Blev medlem: 11 februari 2008, 17:15:58
Ort: Vasa, Finland

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av JanErik »

Det är en sån, https://www.aliexpress.com/item/32824653236.html , kör den på 12V och gissar på 8-9000 rpm.
Användarvisningsbild
tecno
Inlägg: 25015
Blev medlem: 6 september 2004, 16:34:45
Skype: tecnobs
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Kontakt:

Re: Fräsa kretskort, Cyclone PCB Factory, problem

Inlägg av tecno »

Du ska nog upp till 36V för att få såna varvtal. Med dina 12V så typ 3500rpm olastat.
Skriv svar