Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

Gcode-3D skrivare
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=45&t=95905

Författare:  1802 [ 23.33 2019-08-12 ]
Inläggsrubrik:  Gcode-3D skrivare

Finns det nått program för att skriva i Gcode eller dyl till 3D skrivare? Jag vill styra x y z manuellt. Och kanske trådmatningen. Mest för att pen plotta.

Författare:  Lasp [ 23.39 2019-08-12 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Har du kollat in EstlCam?

Författare:  lgrfbs [ 05.41 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Notepad, EmEditor, Notepad++ om du verkligen vill gå i kodandet, sen kan du ju titta på redan färdig kod för att plocka ut vilka koder som gör vad.

Författare:  Lasp [ 07.27 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Nja en editor är nog bra när man vet vad som händer.
Men kolla in NC Viewer. Då ser du och kan ändra kod.
Bra va!

Författare:  lgrfbs [ 07.40 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

För att simulera fungerar denna fint:
https://nraynaud.github.io/webgcode/

Författare:  1802 [ 09.10 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Funkar GCode Cam för att styra en 3D skrivare? Tex XYZ da vinci jr 1.0.


Jag har även en plotter som förstår HPGL. Från dos "copy MinFil.hpg to prn:".
Är det lika enkelt med ovan 3D skrivare?

Författare:  säter [ 09.13 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

G-kod är inte svårt.
Titta i ett fungerande program så ser du hur det fungerar.

Författare:  1802 [ 09.35 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Det svåra är att få över GCode till 3d skrivaren.

Jag hittade jog i 3d skrivarens menyer. Funkar fint för att flytta runt. Lite som etch-a-sketch. Men jag vill göra samma med ett skript från datorn.

Författare:  lgrfbs [ 09.40 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Vad är det för 3D skrivare du har?
På de flest 3D skrivarna har ju SD kort med körkoden som textfiler.

Författare:  lgrfbs [ 09.51 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

1802 skrev:
Funkar GCode Cam för att styra en 3D skrivare? Tex XYZ da vinci jr 1.0.
Om det är den skrivaren du har.
Då har du att välja på USB eller SD-kort efter vad jag kan hitta på nätet om den skrivaren.
Tror det kan vara lurigt att få till "etch-a-sketch" funktionen

Författare:  säter [ 09.52 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Citera:
"etch-a-sketch" funktionen
Vad är det för något?

Författare:  lgrfbs [ 09.55 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

En rit leksak som var vanlig när man var ung.
https://duckduckgo.com/?t=palemoon&q=et ... &ia=images

Författare:  Glenn [ 09.57 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Den var ju vanlig till och med när jag var ung på 70-80-talet, så Säter borde ju ha sett en.

Jag ville redan när jag var ung bygga om en så man kunde plotta från datorn på den.. det vill jag fortfarande :)

Författare:  säter [ 09.58 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Det där är nog inte aktuellt.
Han ville ju lära sig skriva G-kod.

Författare:  1802 [ 10.16 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Jag har med XYZWare skapat vad jag tror är en fil för SD kort, som kan stoppas i 3D skrivaren för printning. Men i den filen finner jag inget lätt hackbart. Mer som en .bin fil än en .txt.

Ett mål är att montera en tuschpenna och skriva på kretskort... Men ha delmål på vägen.

Häng inte upp er på etch-a-sketch, det delmålet är passerat med menyerna.
https://www.youtube.com/watch?v=VRhJjdJX-2o
Xyzware JOG MODE Moving the print bed and the head Video 7
Min 3D skrivare är inte samma som i videon.

Min är en. Inte min bild.
Bild

Författare:  säter [ 10.21 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Citera:
Jag har med XYZWare skapat vad jag tror är en fil för SD kort, som kan stoppas i 3D skrivaren för printning. Men i den filen finner jag inget lätt hackbart. Mer som en .bin fil än en .txt.
Det låter märkligt.
Jag trodde alla 3D-skrivare körde G-kod. :humm:

Författare:  Glenn [ 11.06 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Nån av de slicers jag använder frågar iofs om man vill spara som binär g-kod eller ascii-g-kod..

Jag har aldrig sparat både och tittat på filerna med en editor, jag brukar köra ascii mest av gammal vana.

Författare:  1802 [ 13.25 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

https://github.com/reality-boy/miniMover
" It will also convert from a .3w file to .gcode and back, and can monitor and setup the printer as well. "

Författare:  Lasp [ 19.59 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Om vi tar det från början! Så har du ett munstycke som värms upp där du med pulser (A) matar ner ett filament ett antal steg!
Detta munstycke sitter monterat på en rörelse i höjdriktning, kallat Z Därur kommer en tunn tråd på ca 0.4mm.
Den tråden skall nu placeras på en platta som kan flyttas i vågräta lederna X och Y.
För att styra dessa skall det till ett antal pulser och riktning till ett drivsteg för varje stegmotor.
Dessa styrsignaler kommer ofta från ett typ Arduino Uno board eller liknande. Om bordet har kommunikation med en dator finns det ofta en programvara i kortet som text GRBL. GRBL kan ta signaler från ett minneskort ellerdirekt från en dator. Ett GUI typ GRBL Panel eller SourceRabbit.
Där kan du ofta stega alla riktningar för hand. Du kan också koppla upp en styrenhet MPG eller XBox 360 Joystick.
Så vilken styrenhet har du i din skrivare och hur kopplar du upp mot skrivaren?
Detta skriver jag mest för att göra allt klart för mig själv ;-) Kanske nyttigt för andra!

Författare:  Sijoh [ 21.09 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Är det en XYZ är det nog nåt proprietärt kort och mjukvara. De kör vanligtvis tillochmed med chippade rullar, så hela systemet är ganska låst.

Möjligheten att själv skriva g-kod vet jag inte, men det ska funka att köra med andra slicers så då borde det gå att importera egen G-kod med på nåt vänster, även om man kanske får ta lite genvägar här och var...

Det kanske funkar att bara rita en väldigt låg modell och lura maskinen att bara köra ett lager?

Edit: Jag tog mig en minut och kikade... Nu har jag visserligen en Jr 1.0 Pro och därmed XYZware pro-mjukvaran men där kan jag både exportera och importera som G-kod. Hittade även en länk om lite andra slicers, https://www.thingiverse.com/groups/da-v ... opic:24563

Författare:  1802 [ 23.39 2019-08-13 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Chippade rullar javisst, men det är hackat och lösa rullar verkar gå fint.

Jag har inte provat miniMover ännu, men det verkar lösa det hela. Konvertera mellan .gcode och .3w, och även omvänt.

Författare:  1802 [ 00.05 2019-08-14 ]
Inläggsrubrik:  Re: Gcode-3D skrivare

Hittade en .stl ascii. Som xyzware laddade in :-) .
Kod: [Expandera/Minimera] [Hämta] (Untitled.txt)
    solid cube_corner
          facet normal 0.0 -1.0 0.0
            outer loop
              vertex 0.0 0.0 0.0
              vertex 1.0 0.0 0.0
              vertex 0.0 0.0 1.0
            endloop
          endfacet
          facet normal 0.0 0.0 -1.0
            outer loop
              vertex 0.0 0.0 0.0
              vertex 0.0 1.0 0.0
              vertex 1.0 0.0 0.0
            endloop
          endfacet
          facet normal -1.0 0.0 0.0
            outer loop
              vertex 0.0 0.0 0.0
              vertex 0.0 0.0 1.0
              vertex 0.0 1.0 0.0
            endloop
          endfacet
          facet normal 0.577 0.577 0.577
            outer loop
              vertex 1.0 0.0 0.0
              vertex 0.0 1.0 0.0
              vertex 0.0 0.0 1.0
            endloop
          endfacet
        endsolid


Snart börjar hackandet...

https://www.meshconvert.com/ Konverterar .stl bin till .stl ascii, och några fler.

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/