Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 06.43 2019-02-20

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 23.44 2017-12-27 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.25 2011-09-19
Inlägg: 215
Ort: Vallentuna
Funderar på om det går att bygga något mycket enkelt och litet som sitter passivt långa perioder och t.ex. endast övervakar en temperatur, och via en fast telefonlinje ringer upp ett inprogrammerat telefonnummer och piper en larmsignal när en förinställd gräns passerats. En microcontroller, PIC, AVR eller annat strömsnålt med djup-sleep känns som en självklar grund och mycket mer borde inte behövas. Larmet ska helst inte behöva ha något batteri, en kondensator borde kunna laddas långsamt från telefonlinjen utan att "öppna" den och sedan ha energi nog för att både mäta temperaturen några gånger per timme och ringa upp ett larmsamtal åtminstone en gång.

Någon som har koll på vad som behövs som minimum? Jag har för mig att 600 ohm är det som "öppnar" en fast telefonlinje, och ska man göra det strömsnålt funkar det inte med ett relä. Eftersom telefonlinjen används för vanliga in- och utgående samtal får larmuppringaren inte heller störa detta, eller störas. Ringsignalen håller 80-100 volt så ska linjen kopplas till larmuppringaren behövs en spänningstålig transistor. Sannolikt behöver denna tåla betydligt mer, åtminstone ute på landsbygden där åskväder kan "ruska om" ledningarna ganska duktigt. Det behöver inte vara en fullständigt skottsäker lösning som håller för närträffar och 1000-tals volt.

Jag tänker mig nu en diodbrygga för enkel inkoppling, ett seriemotstånd på X antal kiloohm och en kondensator stor nog för att driva kretsen till att öppna linjen, sända DTMF-toner, skicka larmsignalen och orka detta i 20-30 sekunder eller vad som nu kan vara max antal ringsignaler. Om det sedan finns ett enkelt sätt att mäta om någon besvarat uppringningen kan det vara värdefullt för att avgöra om larmuppringaren ska göra nya försök efter ett antal minuter. Eftersom larmet kan vara viktigt spelar det mindre roll om uppringning sker konstant t.ex. var tionde minut tills felet är åtgärdat.

För "öppning" av telelinjen borde en extern högspänningstransistor med 600 ohm kollektormotstånd vara nog. Kan det sedan funka att mata ut fyrkantpuls via en andra resistor mellan linjens "heta" sida och microcontrollern? I så fall borde det bara vara att öppna linjen, vänta några sekunder, skicka DTMF (eller rent av gammaldags pulsval) och pipa toner.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 13.43 2017-12-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 23524
Ort: Kristinehamn
Det går att hösta energi från fastnätet. En test en kollega gjorde var att gränsen går vid ca. 0,5mA, iaf. med den växel som var där.

Att ladda en supercap på det vis är inget problem och när man kör "skarpt" är det en del ström man kan ta, definitivt nog till en DTMF-sändningskrets + lite mer.

En µC med sleep-funktion kan mäta temperaturen med lämpligt intervall.

Laddning via 2 st motstånd i serie (ger bättre spänningstålighet), diodbrygga för likriktning och ett SSR/tungelementrelä för linjeström.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.27 2017-12-28 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 13.58 2016-04-05
Inlägg: 1589
Ort: Helsingfors
Med "luren av" kan man se till att dra mer ström till "laddningen", så det hålls i balans med förbrukningen. Då kan supercappen dimensioneras mindre för de relativt korta mätningarna, som inte ska påverka linjestatus.

Sen är det en annan historia med vad man får ansluta för apparater till telelinjen. Godkänd av Televerket var väl nån gång i tiden viktigt, men kanske ändå inte övervakades i praktiken, om det inte ledde till faktiska problem.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.43 2017-12-28 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 9374
Måste det verkligen vara batterilöst?

Ett CR123A kan driva en Attiny som kollar temperatur då och då under 10 år.

Köp en färdig larmsändare från eBay för några dollar.

Din attiny behöver bara skicka spänning till larmsändare när något av följande händer:
*Temperatur låg
*Batterispänning låg
*Kvartalsvis testsändning


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.45 2017-12-28 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 9374
Måste det verkligen vara batterilöst?

Ett CR123A kan driva en Attiny som kollar temperatur då och då under 10 år.

Köp en färdig larmsändare från eBay för några dollar.

Din attiny behöver bara skicka spänning till larmsändaren när något av följande händer:
*Temperatur låg
*Batterispänning låg
*Kvartalsvis testsändning

Alternativt prova underhållsladda några nimh eller Nicd från telefonlinjen och låt dessa mata larmsändaren när det behövs.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 5 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 2 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010