Denna datorn fick vi till vår samling http://www.abc80.net i våras och just den här har stått på arbetsbänken sedan dess. Maskinen lär ha fungerat sist den provades och har tyvärr stått ganska fuktigt sedan dess. Eftersom detta är en tidig dator och tillverkad i ganska få exemplar så är det värd ett bättre öde. Den ska igång!
Kort fakta om PDP-8L
* Tillverkades mellan 1968-70
* Tillverkades i endast 3902 exemplar
* 12 bitars buss
* 8K 12-bitars kärnminne
* Minnescykel på 1,6us (625kHz)
* Kom med ett 110Bauds strömslingeinterface som standard.
PDP-8 serien vad den första serien med datorer som gjorde att skolor och "mindre" företag kunde skaffa en dator. Till PDP-8L gick det även att få disk system, bandstationer och mycket mer. Man kunde ladda programmet från remsa eller disk. Se Youtube
PDP-8L maskinen som vi har är byggd med "flipchip" moduler, dvs kretskort med en eller ett par logikkretsar på. Alla dessa ca 100 kort är nerstuckna i ett virat bakplan.
Till vårt exemplar fick vi diverse handböcker, en hel kartong med kort "flipchip moduler". Den har suttit i någon sorts analysutrustning på sjukhuset i Karlstad från början.
På Ebay kan man mycket sällan köpa en av dessa och i detta skick skulle den gå för upp emot $1000 (det finns inte mycket statistik att jämföra med).

Datorn i ihopsatt skick, bilden är upp o ner eftersom datorn stod på detta hållet. Inte så konstigt med tanke på att den servas underifrån...

Fronten avmonterad liggandes på arbetsbänken. En del av switcharna behöver lagas.

Datorn underifrån. Här ser man alla flipchip modulerna nerstuckna i bakplanet. Lådan i bildens övre kant är nätdelen. Fronten är avskruvad, ska sitta till höger i bild.

Här en närbild på en DEC-tillverkad 7474 krets monterad på en flipchip modul. Här kan man se vad fukten har gjort med maskinen.

Nätagget, en kondensator är under test. Den och den andra jätten har jag testat och formerat med gott restultat. Det är kvalitets elektrolyter, tillverkade v26 1969! Nätdelen är stöddig, den ska bland annat ge 5V@6A och är linjärreglerad. Detta var innan man började använda switchade agg i datorer. Dessutom är nätdelen byggd för 115V, vet inte om det fanns någon 230V version. Man kan se att skicket är rostigt, smutsigt och ärjat.

Närbild på 5V stabilisatorkortet, på flänsen som sitter under kortet sitter det två TO3 transistorer.
Nästa steg är att fortsätta att kolla över nätagget, plocka isär det och rengöra och göra fint. Sen ska jag testa det med konstlast och mäta rippel för att se så det fungerar tillfredställande innan det sätts tillbaks i maskinen.
Resten av maskinen ska plockas ner och rengöras. Alla flipchip modulerna ska rengöras. Fronten ska ses över och switcharna skall lagas.