Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 05.12 2019-05-26

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 103 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 08.53 2019-03-03 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 9721
cjonash skrev:
för att slippa koda MAC-adresserna i mjukvaran så har kortet plats för en modul med ett ROM som innehåller en MAC-adress. Tyvärr tänkte jag inte på att jag ju behöver två adresser...

Det finns en mycket enklare lösning som många kommersiella apparater använder.

Om första nätverkskortet har MAC 00:00:00:00:00:1A så får andra nätverkskortet automatiskt adress 00:00:00:00:00:1B


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 11.12 2019-03-03 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 528
Ort: Göteborg
Jo, tanken slog mig också. Problemet med den lösningen är att man då måste vara säker på att de första 5 byten blir unika. Eftersom kretsarna med ID ju även använder det 6:e bytet, så är ju risken att om man köper flera kretsar samtidigt så kanske de kommer i nummerordning. Då kan jag riskera att få två enheter med samma MAC, och det vill jag helst undvika.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 11.23 2019-03-03 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 9721
Då kan du väl göra så att du ändrar en siffra i fjärde eller femte byten istället. Då vet du att dom enheter som har samma sjätte byte men olika femte byte är i samma apparat.
Förmodligen så kommer alla kretsar du köper ha samma förstasiffra i den tillverkarvalda delen och den kan ju vara lämplig att använda för särskiljning.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 13.23 2019-03-03 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 528
Ort: Göteborg
Det är ju i och för sig sant... SÅ långt tänkte jag inte igår kväll........ :oops:
Nåja, nu har jag två alternativ, så kan jag alltid välja vilket jag använder. Eftersom modulerna med I2C-kretsarna ligger hos PostNord för tullbehandling (tidigare har den leverantören alltid skickat expresspaketen med DHL men nu verkar de gått över till "vanliga" expresspaket så då är det PostNord som tar över i Sverige) så kan det hända att det löser sig av sig själv... Sist tog det nästan 2 månader för dem att processa ett paket, och så länge kan jag inte vänta. Nu tror och hoppas jag att det går snabbare med expresspaket såklart.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 01.37 2019-03-05 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 528
Ort: Göteborg
Dagens arbete på projektet bestod i att dels modifiera Ethernet-biblioteket i Arduino för att kunna använda två nätverksmoduler samtidigt, dels testa att det fungerade i praktiken. Lite mer kablar på labbplattan, men positivt att det faktiskt fungerade. Det sista som återstår att testa på labbplattan är att flytta en del signaler till andra pinnar på Arduinon, eftersom jag bytte en del när jag ritade korten (för att underlätta layouten). Får se om jag hinner det innan korten kommer (enligt DHL skall de vara här på torsdag), annars blir väl testet på ett riktigt kort istället.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 19.55 2019-03-06 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 528
Ort: Göteborg
Idag kom leveransen med kretskort från Kina. För att få gnälla lite så noterar jag att samtidigt som DHL kunde få ett paket som lämnades till dem söndag natt svensk tid i Kina till Sverige och min dörr idag, så har PostNord suttit på ett expresspaket som kom från Australien till Arlanda på söndag morgon, och fortfarande befinner sig där...

Här är lite bilder på korten (de är lite oskarpa, men det är fotografens fel och inte trycket på korten).
Snyggt och bra paketerat som vanligt:
Bilaga:
kort_1.jpg


Huvudkortet:
Bilaga:
kort_2.jpg


Display. och keyboardkortet (som alltså tyvärr beställdes med svart komponenttryck istället för svart lödmask):
Bilaga:
kort_3.jpg


Och den nya versionen av det seriella ingångskortet:
Bilaga:
kort_4.jpg



Ungefär samtidigt som dessa kort kom så skickades nästa omgång kort från Kina (första delleveransen, innehållande korten för kretsarna med MAC-adresser). Även lådan skickades idag, och beräknas komma imorgon. Den är det jag är mest nyfiken på - det är verkligen lite julaftonskänsla på att få hem första exemplaret av en CNC-anpassad och graverad låda... :) Sedan slutförde jag (och skickade in) beställningslistorna på de förhoppningsvis sista delarna till prototypen, från ELFA och Digi-Key.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 00.59 2019-03-08 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 528
Ort: Göteborg
Både DHL och UPS höll sina utlovade tider, och levererade paketen från ELFA och från Schaeffer AG idag. Givetvis var det paketet från Schaeffer jag var mest intresserad av. Och här kommer lite bilder på den, i mina ögon, fina lådan:

Snyggt och säkert packat, som vanligt:
Bilaga:
Låda_1.jpg


Överdel och baksida:
Bilaga:
Låda_2.jpg


Uttag för klockor och nätverk:
Bilaga:
Låda_3.jpg


Samt för el och säkring:
Bilaga:
Låda_4.jpg


Underdel (med fästen för kretskort) och frontpanel:
Bilaga:
Låda_5.jpg


Fronten har fästen för kortet till display och knappar:
Bilaga:
Låda_6.jpg


Och framsidan:
Bilaga:
Låda_7.jpg


För att göra det snyggare, och skydda displayen, beställde jag en fräst plexiglasbit:
Bilaga:
Låda_8.jpg


Som passade exakt perfekt (fick tryckas på plats med en viss kraft):
Bilaga:
Låda_9.jpg


Hamnar en halv millimeter innanför fronten, vilket jag tycker blev snyggt:
Bilaga:
Låda_10.jpg


Om med displayen tillfälligt monterad på baksidan (komplett med lite damm):
Bilaga:
Låda_11.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 14.09 2019-03-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.10 2003-12-08
Inlägg: 2347
Ort: Vänersborg
Ruskigt snyggt!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 20.44 2019-03-08 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.53 2010-09-23
Inlägg: 1079
Ort: Ljusfallshammar
törs man fråga vad lådan kostar från schaefer?


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 00.57 2019-03-09 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 528
Ort: Göteborg
Lådan kostade 486 euro inklusive expressfrakt med UPS (men exkl. moms, som de ju inte debiterar när de skickar till momsregistrerade företag).

Priset drevs upp lite av att jag ville ha lådan pulverlackad, eftersom då lämnas ju inte bearbetade sidor obehandlade. De pulverlackerar efter CNC-bearbetning, men anodiserade paneler bearbetas som standard efter att de anodiserats. Sen påverkas ju priset av antalet objekt (hål, gravering etc). Man ser priset direkt i programvaran, medans man jobbar om man vill, om man använder deras eget program.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 08.08 2019-03-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.53 2010-09-23
Inlägg: 1079
Ort: Ljusfallshammar
ok, det vart tom mer än vad jag trodde :)
Men himla snyggt blir det.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 01.18 2019-03-15 

Blev medlem: 07.53 2011-05-20
Inlägg: 528
Ort: Göteborg
De sista två dagarna har jag jobbat vidare på projektet tillsammans med en kollega.

Vi började med att montera komponenterna på alla korten (en uppsättning, en prototyp, till att börja med). Tyvärr har jag inga bilder från den delen av jobbet... :oops:

Sedan monterade vi kontakterna på bakpanelen. Neutrik-kontakter för nätverk och seriell data:
Bilaga:
baksida_1.jpg


Med genomgående kontakter, för att underlätta kabeldragning i lådan:
Bilaga:
baksida_2.jpg


Även elintaget är Neutrik, och säkringen är också monterad på utsidan:
Bilaga:
baksida_3.jpg


Till min glädje så passade alla komponenter på frontpanelen ihop med lådan:
Bilaga:
Frontpanel_2.jpg


Och så här ser insidan ut innan kabeldragning (och innan första test, så alla kretsar är inte monterade i sina socklar):
Bilaga:
Montering_1.jpg


Därefter började vi med kabeldragning, och först ut spänningsmatningen (med extra isolering):
Bilaga:
Kablar_1.jpg

Bilaga:
Kablar_2.jpg


Och så här ser det ut med alla kablar monterade:
Bilaga:
Kablar_3.jpg


Givetvis testade vi hårdvaran både innan och efter att allt monterats ihop:
Bilaga:
Hårdvarutest.jpg


Nästa steg är att göra färdigt bootloadern, så att vi är helt säkra på att den (alltid) går att uppdatera via nätverket. Sedan är det väl på sin tid att börja jobba med gränssnittet. De viktiga funktionera i burken är ju redan programmerade och testade - det är menyer och inställningar som är det primära kvarvarande jobbet.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: I/O över nätverk
InläggPostat: 08.01 2019-03-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.57 2006-03-15
Inlägg: 7768
Ort: Gävle/Valbo
Ser snyggt ut, rent och överskådligt i lådan :tumupp:

PS. vilka belysta knappar använder ni?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 103 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010