Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 06.29 2019-12-14

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 22.02 2009-09-21 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 10478
Elektroniktävling 2009
Bild
Elektronikforumet presenterar i samarbete med ELFA och Datormagazin Elektroniktävling 2009. Konstruera något genialt med gratis komponenter och vinn fina priser! Tävlingsstart 6 oktober, anmälningstiden har redan börjat och slutar den 5 oktober kl 24.00.

Tävling
Tävlingen går ut på att du ska göra ditt bästa utifrån din fantasi och skaparglädje, med ett begränsat urval av komponenter.
Det bidrag som väljs till det mest innovativa, roligaste eller häftigaste vinner inte bara ära och berömmelse. Tack vare ett samarbete med ELFA blir det inte bara gratis* komponenter utan vinnarna får också fina priser!
Första priset är en mycket kompetent lödstation från Weller.
Andra priset är en robust gaslödkolv från Weller.

Ifall det är möjligt kommer den vinnande konstruktionen att presenteras i tidsskriften Datormagazin. Detta kräver bl.a. att konstruktionen är intressant för Datormagazins målgrupp och att det blir ekonomiskt möjligt för majoriteten av läsarna att bygga en egen version av vinnarbidraget. Datormagazin ingår inte i juryn och dessa kriterier påverkar inte nominering. Det är en möjlighet, inte ett krav.


Tävlingstid

Tävlingen startar 6 oktober 2009 och slutar 17 januari 2010 kl 24.00, dvs tävlingstiden är tre månader + lite bonus för jul...
Anmälningstiden börjar nu (21 september 2009) och slutar 5 oktober kl 24.00.
Anmälan sker genom att klicka sig in på underkateorogin "Anmälan till Elektroniktävling 2009" och fylla i formuläret där. Ingen annan än moderatorerna ser din tråd. ÄVEN OM DU NU REDAN VET DETTA SÅ FORTSÄTT LÄSA TEXTEN NEDAN INNAN DU ANMÄLER DIG.


Regler och kriterier

*Deltagarna väljs ut av forumets moderatorer, som inte har möjlighet att delta i tävlingen. Kriterierna är projektets beskrivning; hur häftig grejen är och hur realistiskt projektet verkar. Aktiva medlemmar som visat sig pålitliga och kunniga gynnas framför nyregistrerade med obefintligt deltagande i diskussioner. Tävlingen är för forumets medlemmar, därför skall de också gynnas.
Urvalet om vem som får delta sker så att minst 5 moderatorer bedömer samtliga ideér på en skala. De 50 som får högst poäng under anmälningstiden får en kod mot vilken man får lösa ut delarna** gratis från ELFA. Ifall någon inte ryms med i sponsor-kvoten men ändå vill delta, så finns det också möjlighet att själv köpa motsvarande (och endast motsvarande) delar från ELFA till ett fördelaktigt pris.

** Elfa står för delarna härefter hänvisat som "Grundkomponenter". Resten får du stå för själv.

Tävlingsbidraget skall redovisas på forumet tidigast en vecka innan tävlingens slut och senast sista tävlingsdagen 23.59. Obligatoriska bilagor i redovisningen är bilder, kopplingsschema, kretskortslayout (om man bygger på veroboard så dokumentation kring detta), samtlig källkod licensierad under GPL eller friare modell, funktionsbeskrivning och komponentlista.
Idén är att alla skall få bli inspirerade av bygget och bygga en egen kopia, så allt måste vara tillgängligt för alla och inte vara bundet till några strikta licensmodeller.

Projektidén som man anger under registreringen som tävlande bör vara väl genomtänkt och genomförbar. Givetvis är det tillåtet att göra små ändringar om det visar sig att det behövs under konstruktionen, vi begär inte att man ska ha hela projektet färdigdesignat innan man börjar.

Om man registrerar sig som tävlande förutsätts att man bygger det man skrivit. Ifall det blir omöjligt, så bör man kontakta en moderator som tar upp saken till diskussion med övriga moderatorer. Då beslutas ändringar i tävlingsutförandet enligt föreslag från den tävlande i den mån det är möjligt.
Ifall man trots allt inte får konstruerat en fungerande helhet att presentera så redovisar man projektet i det skick dit man klarat av att konstruera det. Att vara osäker på att man får sin idé till en perfekt fungerande helhet är inget hinder att delta. Huvudsaken är att man försöker.

Om man bara beställer delarna för att utnyttja systemet, och inte presenterar något alls/presenterar något som inte alls är byggt kring de delar man beställt leder det till konsekvenser.

Vinnaren väljs ut delvis av medlemmarna och delvis av en jury. Samtliga bidrag läggs in i en omröstning där alla medlemmar har rösträtt. Av de 10 högst röstade bidragen väljer en jury ut första och andra pris
Juryn består av forumets moderatorer och en representant från ELFA.

Mönsterkort räknas inte in i 200kr som du får lägga på komponenter.

Komponenter
Komponenterna du får består av tre olika grupper, grund, standard och special. Grundkomponenterna är samma för alla, förutom mikrokontrollern som man får välja själv. Alternativen är AVR atMega168 och PIC 18F2520.
PIC och AVR-modellerna är valda så att de prestanda- och funktionsmässigt skall vara så lika varandra som möjligt.

Startkitten hämtas helst ut i en Elfabutik, det blir betydligt lättare för vår sponsor så. Givetvis skall också de som bor långt från en Elfabutik få delta, så det går att ordna så att startkitt skickas via post, fraktkostnaden får man isåfall betala själv.

Grundkomponenter (hör till alla kit, går inte att ändra):
65-848-82 4st Keramisk kondensator
48-137-21 1st Sockel
73-023-26 1st MAX232
67-780-13 5st Ellyt kondensator
73-042-65 1st NE555
35-656-29 3st Tryckknapp
73-266-64 1st LM317
73-026-49 1st Tiltsensor
xx-xxx-xx 1st Batterikontakt
60-722-84 1st Motstånd
64-749-85 1st Trimpot
73-332-36 PIC 18F2520 eller ATmega168 73-647-10

Förutom Grundkomponenterna får man lägga till 20 st standardkomponenter och 20 st valfria komponenter. Standard+valfria = <200kr. Dessa betalar du själv. (För passiva komponenter är det ok att använda räkna med 25-priset).

Till exempel:

Standardkomponenter (20 st valfria komponenter):
Motstånd
Småsignalstransistorer
Max 2 st större transistorer
Dioder/Zenerdioder
Lysdioder (max 10st)
Kondensatorer (<100µF)

Valfria komponenter:
Ljudavkodningschip
RAM-minne
2x16 LCD
7-segmentsdisplay
Logikkretsar
Relä
Potentiometer
Touchscreen
Mikrokontroller. Den får dock inte användas som huvudprocessor i bygget. Konstruktionen skall byggas kring den mikrokontrollern som du väljer ur startkitet.

Grundidén är att standardkomponenter är små standarddelar som behövs runt mikrokontrollern för att utnyttja de valfria komponenterna. Du kan välja vilka du vill ha när du anmäler dig, men komponentvärden (ej typen) får ändras senare (på egen bekostnad).
Valfria komponenterna får i princip vara vad som helst som du hittar hos ELFA, så länge som samtliga standard + valfria komponenter totalt kostar max 200 kr. Dessa betalar du själv. Komponenten skall i princip bestå av bara en krets, så GPS-, Bluetooth- och RFID-mottagare som en enskild komponent faller bort.

Om du blir en av de 50 medlemmar som får gratiskit från Elfa meddelas du om detta med PM. Där får du även en kod du tar med till butiken/lägger till i webbordern för att få komponenterna.

Övrigt
Frågor kring tävlingen tas i tävlingsforumet. Ingen OT/inget icke-tävlingsrelaterat skrivs i denna tråd.
Var och ens tävlingsidé hålls hemlig tills man presenterar projektet. Det är tillåtet att i vanlig ordning fråga forumet om hjälp till problem som uppstår under konstruktionen. Dock skall man konstruera apparaten själv, direkta plagiat leder till diskvalificering.

Observera att tävlingstiden börjar omedelbart efter att anmälningstiden gått ut. Detta betyder att du inte har komponenterna i handen då, det tar några dagar att sortera bidragen som kommer in i sista sekund. Vi strävar till att ha alla bidrag sorterade 3 dagar efter sista anmälningsdagen. På detta kommer behandlingstid hos Elfa.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Elektroniktävling 2009
InläggPostat: 20.16 2009-10-07 
Co Admin
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.04 2006-04-16
Inlägg: 10478
Anmälningstiden för tävlingen har gått ut och vi har fått in 15 intressanta anmälningar som alla får startkit från ELFA.

Eftersom det finns ett antal platser kvar så ger vi möjlighet till dom som kommer på en idé senare, eller kanske inte trott det var lönt i den hårda konkurransen att göra en ansökan fram till 5 november.
Inlämningstiden för tävlingen är oavsett detta lika för alla och oförändrat 17 januari.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.59 2010-01-17 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 20.23 2005-08-06
Inlägg: 24821
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Nu är det bara tre timmar kvar tills tävlingsbidragen ska finnas redovisade här.

...


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 3 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010