Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Glattnos
Inlägg: 2509
Blev medlem: 29 oktober 2009, 20:01:18

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av Glattnos »

E Kafeman: Har jag förstått dig någorlunda rätt? Jag har ingen LineOfSight med masten pga ett berg och då hjälper en rikt-antenn inte så mycket?
Sen undrar jag lite hur jag ser hur bra signal jag har? Jag mäter bara med bredbanskollen samt testar att köra online-spel och ser ping-tiden samt känner hur det flyter. I min routers inställningar hittar jag inte någon avläsning för signal-styrka/kvalitet, kanske för att jag inte vet vad jag ska leta efter i inställningarna och manualen.
Användarvisningsbild
Klas-Kenny
Inlägg: 9677
Blev medlem: 17 maj 2010, 19:06:14
Ort: Växjö/Alvesta

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av Klas-Kenny »

E Kafeman skrev:
29 oktober 2020, 10:13:33
Jula-antennen uppfyller alla villkor enligt vad jag skrev ovan med versaler.
Ingen uppmätt data, enbart reklamsiffor tagit ur tomma luften.
Jo, lite därför jag frågar om någon har erfarenhet av den antennen. Mätt upp eller upplevt prestanda i närheten av utlovat (om man antar att de faktiskt menar dBi trots att de skriver dB).
Nedis verkar ju (oavsett om de tillverkar själva eller köper från Kina) vara tämligen stora på området. Någonstans så vill man ju tro att det ändå ligger någon liten sanning i deras siffror.

Bygga själv har jag kollat på flera gånger, men aldrig kommit till skott med. Därför lite sugen på något som kan köpas över disk.
Och de där Ali-antennerna ligger lite högt i frekvens för min del.
Kör Tre som använder 791-801 och 832-842 MHz.
E Kafeman
Inlägg: 2409
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av E Kafeman »

> Jag har ingen LineOfSight med masten pga ett berg och då hjälper en rikt-antenn inte så mycket?
Korrekt, berg med höjd som avsevärt begränsar sikten blockerar mesta signalen. Ett andra berg vid sidan om kan ge reflexer att rikta mot men annars är det svårt att vinna något med konkret riktantenn. Utomhus och högt är alltid bättre än lågt och inomhus, oavsett antenn och mindre riktverkan kan även ha fördelen att man kan undertrycka oönskade störningar som kommer från annat håll och det finns alltid mer eller mindre "golden spots" där restsignaler samverkar. Det är de platser som ofta ger mer störningsfri telefon-samtal. 3:e trappsteget på altan-trappan och översta stegpinnen är exempel på sådana platser.

Läsa av hur bra signalen är kan göras på en mängd sätt från en Huawei 525. Här ett exempel: https://play.google.com/store/apps/deta ... l=sv&gl=US

>Nedis verkar ju (oavsett om de tillverkar själva eller köper från Kina) vara tämligen stora på området. Någonstans så vill man ju tro att det ändå ligger någon liten sanning i deras siffror.
Jo de visar att man trots sin storlek inte bryr sej ett minst dugg om hur de blåser kunderna med falsk varudeklaration och falskt sätter sej som tillverkare. Räck du fram plånboken så tar de emot.
De är även specialister på dammsugarmunstycken som passar alla dammsugare och är anpassade för alla ytor, dvs reklam i antenn-stil, liksom mycket andra varor men jag vågar slå vad att de trots att de inte har minsta aning om vad som finns innanför antennen-höljet på antennen som de påstår att de tillverkar. Stora på oriktiga uppgifter, men du hoppas att någon sanning måste finnas? Sanningen är att antennen har någon form av gain vid en frekvens men tillverkaren kan inte ge dej varken gain eller korrekt frekvens. Du får köpa och hoppas att det inte blir sämre än vad du redan har. Nedis tackar dej.


>Någonstans så vill man ju tro att det ändå ligger någon liten sanning i deras siffror.

DET FINNS INGA SIFFROR DÄR SOM BETYDER NÅGOT ANNAT ÄN ATT DE INTE ÄR BASERADE PÅ NÅGON MÄTNING. Importören tittade på en Kina-antenn och tyckte att den ser trovärdig ut för siffran 7, vad det nu är, men det ett värde som bestämmer utpriset i antalet hundralappar. begrep Nedis-inköparen
Det betyder i klartext att de vill blåsa dej med medvetet oriktiga uppgifter och du tycker de måste vara trovärdiga när de är så stora att de även säljer dammsugar-munstycken. Nu är iofs 7dBi inte så märkvärdigt svårt att åstadkomma, det motsvar ungefär en tre-pinnars Yagi.

>De där Ali-antennerna ligger lite högt i frekvens för min del.
Yagi-antenner klipper inte av helt vid någon specifik frekvens och kommer förmodligen fortfarande fungera utmärkt till en struntsumma även vid 790 MHz om du har något att rikta dom mot.
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 3890
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av Biker »

Man kan försöka pricka just toppen på berget med rikten o plocka typ scatter eller som Kafeman skrev plocka en reflex från ett berg som ser masten
GFEF
Inlägg: 2210
Blev medlem: 4 december 2004, 18:44:04

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av GFEF »

Finns ren 3/4G USB-stickor med anslutning för yttre antenn.

https://classic.prisjakt.nu/kategori.ph ... is_inkmoms

Borde gå att sätta direkt vid antenn och omvandla radiosignalerna till förstärkta digitala signalerna för kabelöverföring.

USB är gjort för korta avstånd max 5m men det finns flera lösningar med aktiva förlängning.

Letade efter omvandlare USB till standard nätverks kabel med strömförsörjning ut enligt USB-standard utan att hitta någon......

Det borde finns tycker jag....
Nerre
Inlägg: 24130
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av Nerre »

Ska man krångla med aktiv förlängning av USB och grejer är det nog bättre att sätta en "router" med USB-stöd där uppe. Nätverkskabeln kan ju vara uppemot 100 meter, men det är klart, man ska ha dit matning till den också.

En sån här för några hundralappar t.ex. (om man nu ska ha nåt att sätta ett USB-modem i alltså)
https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1034742

Den har visserligen bara 100 Mbit/s ethernet, men man lär inte får snabbare via det mobila bredbandet ändå.

Vad kostar en USB-förlängare?
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 12145
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av mrfrenzy »

Som Kafeman säger: Nedis köper in billigt ospecificerat krams från Kina och klistrar sin logga på. Det är inget företag man ska köpa komplicerade produkter ifrån (som en antenn faktiskt är).


Undvik i största möjliga mån usb-modem inpluggade i routrar, det brukar sällan fungera bra, och särskilt med TP-Link som lägger alldeles för lite krut på mjukvaruutveckling.
Nerre
Inlägg: 24130
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av Nerre »

Jag länkade bara till en billig router som hade stöd för USB-modem. Men enligt Prisjakt så har den stöd för openwrt, då kan man ju ignorera att TP-link är dåliga på mjukvaran, den är det ju bara att ersätta.
Elman
Inlägg: 225
Blev medlem: 21 januari 2017, 12:41:55

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av Elman »

Suttit i liknande sits själv. Max 100 m på nätverks sladdar :( körde närmare 300m i ethernets barndom resultat ingen bandbred typ 1mbit. :( .. Klippte av sladden på mitten satte en billig 5 portswitch gjorde en Repeater helt enkelt.... Lade par 4/5 samt 7-8 som spännings matning till switchen fusk PoE helt enkelt
I switchen satt en 7805 som nätstab. gjorde livet enkelt. Så tog bara en typ.24vdc trafo i elektronik återvinningen så var spänningsfallet på kabeln löst.. 100mbit ... :D

I brist på adsl. Pga . Att Telia körde BF på min telefontråd och envisades att inte flytta den till en annan abonent som inte ville ha Adsl. Blev det 3g hemma i typ 10 år innan fiber.

Satte min egen första 3g router Ericsson w21 i en plast låda i en tall bakom huset på berget .. ... På samma sätt ..med fusk PoE .50m bort för slippa förluster i antennkablar .
. Glöm inte bara borra ett drän hål l i botten på lådan för kondens.. fixade en bit plåt i botten på antennen som jordplan...
Användarvisningsbild
maDa
Inlägg: 3966
Blev medlem: 11 november 2005, 22:13:16
Ort: Malmö
Kontakt:

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av maDa »

Jag rekommenderar nog att resa en liten mast av något slag, och där placera en kombinerad LTE-router, förslagsvis:
https://mikrotik.com/product/sxt_lte_kit
https://mikrotik.com/product/lhg_lte_kit

Där har du riktad förstärkning och du kan pejla dig fram till bäst RSSI-värden.

Sen drar du in det i en switch eller AP där inne. Detta är så man gör i många länder där mobiltäckning inte alltid är den bästa.

Jag ska erkänna att jag inte läst igenom hela tråden, men jag kan avvråda från att dra långa långa antenn-kablar då dessa oftast dämpar signalen mer än vad antennen ger.
peo007
Inlägg: 411
Blev medlem: 21 juni 2009, 06:08:43
Ort: Tierp

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av peo007 »

ant.jpg
Större och bättre antenn.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Glattnos
Inlägg: 2509
Blev medlem: 29 oktober 2009, 20:01:18

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av Glattnos »

Jag är ju van med ca 4-6 Mbit/s och nöjer mig gott med 480p och vissa fall 720p när jag tittar på t.ex. Youtube, Netflix, SVTPlay osv. Det ligger väl på ca 300-1000MB/timme ungefär. Men många video-sidor anpassar ju videokvaliteten efter uppkopplingshastigheteten så om jag får till en 4G-lösning som klarar 20-30Mbit/s så kommer ju upplösningen "hoppa upp" på vissa sidor så det kanske drar 2-3GB/timme istället. Det är ju i mina ögon lite onödigt, på vissa sidor kan man ju ställa in upplösning men inte på alla.

Finns det lösningar där man kan ställa in en hastighetsbegränsning någonstans i t.ex. 4G-routern eller liknande? Detta för att inte dra mer data än nödvändigt på data-begränsade abonnement.

För mig är inte videokvalitet viktigt utan snarare låga ping-tider för online-gaming(som drar väldigt lite data men drar nytta av låga responstider).
Användarvisningsbild
maDa
Inlägg: 3966
Blev medlem: 11 november 2005, 22:13:16
Ort: Malmö
Kontakt:

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av maDa »

Det många inte tänker på är att man får ibland betala även för den trafik som inte kommer fram (alltså packetloss) då din data räknas oftast tidigare i kedjan hos mobiloperatören. Dålig signal höjer såklart även ping-tiderna (omsändningar)

I vettiga routers kan man begränsa trafik per protokoll och enskilda enheter.

Men visst är det klokt att ställa ner kvalitén på video-streaming med för spara data.
Användarvisningsbild
mrfrenzy
Co Admin
Inlägg: 12145
Blev medlem: 16 april 2006, 17:04:10

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av mrfrenzy »

Det är ett ickeproblem, vid packetloss minskar avsändande dator hastigheten automatiskt så det är väldigt liten trafikmängd det rör sig om.
Glattnos
Inlägg: 2509
Blev medlem: 29 oktober 2009, 20:01:18

Re: Bästa lösningen för internet där mottagningen är dålig?

Inlägg av Glattnos »

Men finns det något sätt att begränsa data-hastigheten om det inte finns en sådan funktion i routern? Jag googlade lite och såg att det förut verkar ha funnits switchar där man kunde begränsa hastigheten individuellt på de olika nätverksuttagen. Finns det liknande prylar nu?
Skriv svar