CE märkning av Elektronik

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
gkar
Inlägg: 1453
Blev medlem: 31 oktober 2011, 15:28:29
Ort: Linköping

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av gkar »

himo skrev: 3 augusti 2020, 02:09:37 1. Behöver dessa CE märkas, om kunden hade köpt in dessa, medans jag enbart kopplar in dessa (och programmerar arduinon ?)
2. Om jag själv skulle koppla in komponenterna och därmed CE märka produkten som helhet. Behöver jag EMC/RED/LVD testa allt på nytt?
Detta gäller produkter, installationer eller lagningen fungerar lite annorlunda:
1. Ja, då är det din kunds ansvar att göra CE-märkningen. Du vill då att det är tydligt att din kund förstår att det är dess ansvar så att du inte hålls ansvarig. En myndighet kan få för sig att det är du som är ansvarig ändå och du vill ha papper som visar att du inte är det. Skulle din kund vara en slutkonsument är jag tveksamt att du kan friskriva dig, du blir tillverkare. Om "produkten" används på arbetet får den inte användas om den inte är CE-märkt.
2. Skilj på att CE-märka och provning. Jag du behöver CE-märka produkten och ta ansvar för den. Därmed inte sagt att du behöver prova om allt. Troligen så måste delar göras om eftersom din ihopkoppling av delarna inte finns testad av tidigare/du har inte dokumentation som visar att de uppfyller CE-kraven i din konfiguration. Normalt EMC provas allt om man har en egen produkt. Delar av provning under RED 3.2(radio) kan ibland återanvändas. Elsäkerheten behöver normalt beaktas för en hel produkt, men om du t.ex. har ett färdigt nätagg som är CE-märkt för rätt tillämpning kan man förenkla granskningen av din produkt en hel del.

För att veta vad du behöver prova pratar du med ett testlabb som gör sådant dagligen, eller så börjar du gå igenom vad dina moduler är CE-märkta mot och hur de är provade mot de krav du har på din produkt. Detta är ofta inte helt enkelt och man har ofta inte all den dokumentation man behöver tyvärr.

Rätt tankesätt är att allt skall vara provat och granskat och uppfylla kraven. Sedan försöker man se om det finns delprov eller granskningen man kan återanvända. Framför allt för elsäkerhet och radio RED 3.2 gör man så. För EMC provar man normalt om allt då det är svårt att visa överensstämmelse mot kraven och det är billigare att prova än att utreda vilket ändå oftast leder till provning.
Nerre
Inlägg: 26700
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av Nerre »

Det är viktigt att vara medveten om att CE-märkningen gäller när produkten säljs (eller om man ska vara petig, placeras på marknaden). Inte när den används.

En komponent kan alltså behöva vara CE-märkt för att få säljas, men den som sen använder komponenten i en produkt kan normalt inte luta sig på att komponenten är CE-märkt. Den som tillverkar en produkt har det fulla ansvaret för att den produkten uppfyller relevanta krav och kan inte skylla ifrån sig på leverantörer av komponenter (eller ens inhyrda konsulter).

"Tillverkar" i det här fallet betyder egentligen "sätter sitt namn på produkten", den legala tillverkaren behöver inte ha varit i närheten av produkten. Konstruktion och tillverkning kan vara outsourcat, men den legala tillverkaren är ändå ansvarig för de outsourcade bitarna. (I princip blir det oftast krångligare att outsourca, eftersom man antagligen åker på att behöva göra leverantörsrevisioner hos underleverantörerna.)

Men ansvaret för CE-märkningen ligger på företaget som sätter sitt namn på produkten, den juridiska personen. Den som skriver på tillverkardeklarationen gör det i princip som en firmatecknare, antingen just genom att vara firmatecknare eller genom att ansvaret har delegerats.

Det är tyvärr extremt vanligt att företag har noll koll på vad som egentligen gäller för CE-märkning. Många företag är så vana vid att kunna få sina produkter certifierade av tredje part att de tror att CE-märkningen fungerar som en produktcertifiering. Men det gör det alltså inte.

Vid involvering av ett anmält organ så varierar det enormt i vilken grad det anmälda organet är involverat, för väldigt många direktiv så är det tillverkarens kvalitetsledningssystem som är certifierat, inte produkterna.
grottan
Inlägg: 430
Blev medlem: 16 maj 2010, 12:16:42

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av grottan »

Om man konsturerar och bygger en kapsling med låt säga en logikmodul, ett spänningsaggregat och kanske något relä så är det så vitt jag kan förstå tre direktiv den behöver uppfylla (LVD, EMC och RoHs) vilket är ganska "rakt på sak" och något som alla skåpbyggare gör varje dag dom går till jobbet.

Men, låt säga att kapslingen kompletteras med en GSM modul (eempelvis en sådan här: https://www.induo.com/kop/fjarrstyrning ... 2-esim251/) vilken i sig är CE märkt. Vad gäller då? Blir det nu RED direktivet som trumfar LVD och EMC eftersom det nu ingår en radiosändare/mottagare i lösningen eller kan den enheten anses "färdigcertifierad" av tillverkaren? Skåpbyggaren kan ju omöjligen svara för GSM modulens egenskaper och stå till svars för hur den beter sig?

Vore lite intressant att veta hur INDUO hanterat CE märkning för denna produkt som dom säljer via hemsidan: https://www.induo.com/kop/kapslingar-la ... s-profort/
Nerre
Inlägg: 26700
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av Nerre »

Det framgår normalt av respektive direktiv huruvida de trumfar varandra. Och direktiven är offentliga, så det är bara att läsa.

Jag jobbar ju med medicintekniska produkter, och för det gamla direktivet (MDD) gällde följande:

LVD gäller inte (MDD har motsvarande krav)
EMCD gäller inte (MDD har motsvarande krav)
MD gäller formellt sett inte, men om några av kraven i MD är mer specifika än i MDD så ska de uppfyllas (kort kan man säga att MDD kräver att kraven i MD ska vara uppfyllda)
RoHS har alltid gällt separat (eftersom MDD inte har motsvarande krav)
R&TTED/RED har alltid gällt separat (eftersom MDD inte har motsvarande krav)
Användarvisningsbild
Klas-Kenny
Inlägg: 11328
Blev medlem: 17 maj 2010, 19:06:14
Ort: Växjö/Alvesta

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av Klas-Kenny »

RED "trumfar" mycket riktigt LVD och EMCD.
Dock är det i praktiken samma sak, då RED hänvisar direkt till EMCD och LVD (fast här utan undantag för klenspänningsprodukter, vilket kan ställa till det lite). Skillnaden är mest att man i sin DoC bara skriver RED, inte alla tre.

Det finns en del att läsa om hur man hanterar just detta fall. Kolla tex. ETSI EG 203 367. Där tas dock inte elsäkerhetsaspekten upp.
I de flesta fall landar man (enligt den standarden i alla fall, vilken förvisso inte är publicerad som harmoniserande) i att man åtminstone bör göra en del EMC-tester på slutprodukten.
grottan
Inlägg: 430
Blev medlem: 16 maj 2010, 12:16:42

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av grottan »

Läste en presentation gjord av PTS där man går genom det nya och hade några exempel där t.ex ett vanligt kylskåp skall certifieras mot LVD och EMC medan ett ”smart” skåp med trådlös kommunikation skall certifierad mot RED. Låter rimligt och begripligt, lite senare skriver man om vissa undantag (polis / försvar), radioamatörer och demonstrationer på r.ex mössor. Alla dessa är begriplig men sedan skriver man även att ”fasta terminaler” har plockats bort ur RED men i den svenska versionen beskriver man inte vad en fast terminal är. I engelskspråkiga talas om ADSL modem bl.a men de är ju å andra sidan inte en radiosändare/mottagare - förvirrat…

Får läsa på mer
Användarvisningsbild
Krille Krokodil
Inlägg: 4062
Blev medlem: 9 december 2005, 22:33:11
Ort: Helsingborg

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av Krille Krokodil »

himo skrev: 3 augusti 2020, 19:05:22 Jag tog upp exemplet mest för att se om någon vet hur man ska tolka ett system där alla subsystem/moduler är CE certifierade var för sig.

[...]

För mig verkar det helt orimligt att behöva EMC/RED/LVD testa alla dessa om på nytt!?!
Självklart kan man testa att systemet fungerar som helhet och i sin riskanalys komma fram till eventuella risker.

Det låter ju annars som att mer än 50 % av alla installationsbolag dansar på en gråzon....
Gubben på EMC-labbet här beskrev det inte som en gråzon, mer en svartzon där om man ska säkra sig helt
får gå till parkbänken utanför Systembolaget och hitta någon som är villig att skriva under som ansvarig mot
ett helrör.

ABB har modulserier där de garanterar också att det ihopbyggda systemet blir CE men det hör till ovanligheterna, i regel
så kör man den falska matematiken CE + CE + CE + ... = CE och så skriver någon stackare under på det och så är alla
nöjda och glada. Så länge inget händer.
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 45272
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av TomasL »

Det var väl ungefär det som hände med reklamskyltarna och flygplatsernas landningsfyrar/ILS.

Sammantaget så strålade hela skylten för mycket, trots att samtliga ingående enheter låg långt under gränsvärdena, och var CE-märkta.
Användarvisningsbild
Klas-Kenny
Inlägg: 11328
Blev medlem: 17 maj 2010, 19:06:14
Ort: Växjö/Alvesta

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av Klas-Kenny »

grottan skrev: 19 augusti 2021, 23:01:19 sedan skriver man även att ”fasta terminaler” har plockats bort ur RED men i den svenska versionen beskriver man inte vad en fast terminal är. I engelskspråkiga talas om ADSL modem bl.a men de är ju å andra sidan inte en radiosändare/mottagare - förvirrat…
Skulle gissa på att det är en liten rest ifrån det gamla "R&TTE"-direktivet, som alltså stod för "Radio and Telecommunications Terminal Equipment", som även innefattar en del icke-radioprodukter såsom ADSL-modem.
Den raden du hängt upp dig på är väl i princip en motivering till varför man valt att inte ta med dessa i RED, när de fanns i det gamla direktivet.

På sätt och vis är ju exempelvis ADSL-modem också radiosändare/mottagare, bara att de använder en koppartråd som media istället för luften (kommunicerar över en/flera högfrekvent bärvåg och ska samsas med en del annat på linan).
grottan
Inlägg: 430
Blev medlem: 16 maj 2010, 12:16:42

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av grottan »

Således, om man skall försöka sig på en sammanfattning för hur en skåpbyggare skall resonera så bör detta gälla:

1. Apparatskåp försörjt med spänning <50VAC alt <75VDC:
-EMC direktiv
-RoHs

2. Apparatskåp försörjt med spänning >50VAC alt >75VDC:
-LVD direktiv
-EMC direktiv
-RoHs

3. Apparatskåp försörjt med spänning >0VAC alt >0VDC samt försedd med exempelvis GSM Larmsändare:
-RED direktiv
-RoHs

Tar vi det tidigare länkade exemplet med en plastkapsling avsedd att husera en 3G modul så skulle den i sitt grundutförande således falla in under punkten 2 men om den levereras med 3G modulen så blir det punkt 3. Köper däremot någon 3G modulen löst i hop med en "väggvårta" och en antenn och skruvar fast den på väggen så behöver inga direktiv efterlevas eftersom det är "brukande av produkten".

Det är inte lätt att göra rätt - En ful installation utan "administrativt kångel" eller en snygg installation med en hel del administration ;-)
Nerre
Inlägg: 26700
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av Nerre »

Klas-Kenny skrev: 20 augusti 2021, 06:47:18 Skulle gissa på att det är en liten rest ifrån det gamla "R&TTE"-direktivet, som alltså stod för "Radio and Telecommunications Terminal Equipment", som även innefattar en del icke-radioprodukter såsom ADSL-modem.
Ja, det är min tolkning också. RED är ju bara radio, inte telecommunications.

Jag gissar att de flesta av kraven för fasta terminaler numera täcks av EMC-direktivet.
Nerre
Inlägg: 26700
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av Nerre »

grottan skrev: 20 augusti 2021, 12:43:14 Således, om man skall försöka sig på en sammanfattning för hur en skåpbyggare skall resonera så bör detta gälla:
Men, i princip så är det samma "krav" som ska vara uppfylla i alla tre fallen (utom då att utan GSM-modem finns inga radiostandarder som behöver uppfyllas).

Det är viktigt att vara medveten om att direktiven handlar om lagstiftning för att få placera produkterna på marknaden, direkten har sällan några konkreta krav alls.

Krav i ett direktiv är typ "Produkten får inte störa andra apparater" eller "Produkten får inte orsaka elchock". En del direktiv är så flummiga så kravet bara är typ "Produkten får inte orsaka skador på person, egendom eller miljö".

Sen är det upp till tillverkaren att fundera på hur man bevisar att de kraven är uppfyllda. Och det är ju där de flesta väljer att använda harmoniserade standarder, för då kan man luta sig på presumptionsprincipen: Om produkten uppfyller relevant harmoniserad standard så antas den (is presumed) uppfylla motsvarade krav i direktivet.

Och då blir det lätt så att man faktiskt använder sig av samma standarder oavsett vilket direkt produkten ska CE-märkas under.

Som tillverkare måste man dock inte använda harmoniserade standarder, men då måste man på nåt sätt visa att den metod (t.ex. standard) som man använder faktiskt gör att kravet i direktivet är uppfyllt. Det blir alltså en större bevisbörda för tillverkaren.
gkar
Inlägg: 1453
Blev medlem: 31 oktober 2011, 15:28:29
Ort: Linköping

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av gkar »

Nerre skrev: 21 augusti 2021, 10:39:32 Jag gissar att de flesta av kraven för fasta terminaler numera täcks av EMC-direktivet.
Det stämmer! Jag rekommenderar även starkt att följa harmoniserade standarder. Att uppfylla direktiven med egna provmetoder blir väldigt dyrt, tidsödande och ytterst osäkert då man själv skall visa att allt är som det skall vara.

(Lite som om man skulle åka till bilbesktingen och besiktningsmannen börjar med att att säga, numera kontrollerar vi ingenting, du som bilägarae skall visa att din bil är säker. Och trots att din bil är helt ny och allt fungerar precis som den var ny, får du hela tiden svaret, du har bara visat att det inte är några fel på bilen, men det du skall göra är att visa att den är säker!) Det är mycket enklare om en besiktingsman skall hitta fel, än att man själv skall visa att allt är rätt.)

Sist, glöm inte GPSD, General Product Safety Directive. Catch all directive. Gäller för massor av saker som annars kan ramla imellan.
helmut
Inlägg: 318
Blev medlem: 26 januari 2007, 23:48:03
Ort: västerås

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av helmut »

Köpte några avancerade och billiga mätinstrument från Kina. På baksidan fanns en CE märkning men med andra bokstäver.
Skickade ut en förfrågan på några forum med frågan om det var en fuskmärkning. Fick svaret att produkten inte klarade av CE märkningen. Var någon ton/brus generator som fungerade som en sändare.
Och därför klassades som en produkt från en underleverantör med förkortningen CE.
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 45272
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: CE märkning av Elektronik

Inlägg av TomasL »

Ett CE-märke kan endast appliceras av en Importör/tillverkare inom EU.
DVS
Kineserna kan inte själva sätta på det, eftersom det måste finnas en ansvarig inom EU.
Skriv svar