Radiomottagare - Känslighet ?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 18355
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Radiomottagare - Känslighet ?

Inlägg av 4kTRB »

Läste data på en radiomottagare från tidigt -90-tal där
de uppger känslighteten till 1.5uV för FM, 6.5uV för AM (mellanvåg),
och 30uV långvåg.

Är dessa nivåer giltiga även i dag? Eller ändras sånt över tid?
E Kafeman
Inlägg: 3257
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Radiomottagare - Känslighet ?

Inlägg av E Kafeman »

Nej det är inte radions känslighet. Det är liknande som att ange bilens hastighet i kilometer. Det är intetsägande att inte ange tid utöver sträckan. Vanligen anger typ m/s eller km/timme när man anger hastigheter.

Hur mycket effekt från en radio-sändare man lyssnar på som måste komma in på antenn-ingången för att resultera i ett viss signal/brus-förhållande på högtalaranslutningen är det du antagligen tänker på.
1,5uV är en spänningsnivå som måste kompletteras med vid vilken impedans man mäter för att effekten på antenn-ingången ska gå räkna ut.
Man kan bestämma t.ex. att mäta hur mycket antenn-signal som måste krävs för att ge 20 dB S/N.
Det är vanligt att man mäter spänningen typ 1.5uV/75 Ohm där 75 Ohm förutsätts vara radions impedans på antenn-ingången, så kan man beräkna effekten.
För FM broadcasting var en vanlig kvalitets-gräns på signalens kvalitet satt till 12 dB SINAD. Då matade man in signal på antennen med allt starkare nivå tills detta gränsvillkor uppfylldes och resultatet redovisades ofta som uppmätt ?? uV/75 Ohm vid 12 dB SINAD. SINAD är ett tilllägg där man utöver bruset kräver en viss distorsions-nivå. Ljudet kan ju ligga över bruset men ändå låta dåligt.

Detta var/är enkla sätt att mäta på analoga radio-apparater. För mer komplicerade modulations-metoder såsom mobiltelefoni/WiFi är det inte relevanta metoder. Kravet på antenn-signalen för dessa apparater mäts ofta som dBm insignal för ett visst BERR, dvs hur många digitala bitar som feltolkas utav totala antalet tolkade binärer för en viss ineffekt på antennen

Det ska kanske nämnas att om man är mera den som är tekniker på sändarsidan för denna typ av radio, de kan inte avgöra hur stor spridning signalen från sändaren har med lyssningsbar kvalitet om de inte har tillgång till varje enskild radio-mottagare. Där väljer man istället att bedöma radiosignalens kvalitet som fältstyrka vilket mäts i uV/m. Normalt värde för publik FM-radio och analog TV ligger på 10-100uV/m.
För mobiltelefoni är en förekommande motsvarande mått effekt-täthet, som kan mätas som µW/m2. inte sällan hanteras dessa värden logaritmiskt, dvs ränkar om skalorna till dB.
Senast redigerad av E Kafeman 29 maj 2020, 09:20:51, redigerad totalt 1 gång.
Bjaellerud
Inlägg: 1437
Blev medlem: 28 februari 2016, 16:01:33

Re: Radiomottagare - Känslighet ?

Inlägg av Bjaellerud »

Mätmetoder och storheter för mätning av radiomottagares känslighet varierar med tiden.
Utan att ange vid vilken signalkvalitet mätningen är gjord saknar värdena betydelse.
Dvs vilket signal brus förhållande man mäter vid.
Ofta gäller 10 dB S/N vid AM på komradio, då är det mycket brus och en sådan mätmetod saknar betydelse för musikmottagning på mellanvåg.
För FM finns flera sätt att mäta.
För bredbandig FM dvs den som man sänder med på 88 - 108 MHz rundradio, gäller ju att vi vill veta hur känslig radion är för ett ganska lågt brus och låg distorsion. den stor bandbredden gör oxo att det blir rätt stora siffror.
För komradio exvis 156 MHz marin VHF gäller att man mäter vid 20 dB S/N, där är bandbredden en tjugondel av FM för rundradio, och man kan acceptera en del brus, och 10 eller 20 dB S/N, eller 20 dB quieteing (USA), kan gälla, det senaste är att mäta känsligheten vid 12 dB Sinad, som ger både brus och distorsion vid mätningen av känsligheten.
Numera mäter man känslighet genom att ange ineffekt till mottagaren, det mäts i dBm, där 0 dBm är 1 mW. Känslighetssiffrorna kan då hamna på
- 120 dBm vid 12 dB Sinad. Metoden lämpar sig vid mätningar av känslighet då det finns en "riktig" antenningång på mottagaren, dvs inte banankontakt...

Så ämnet är stort. Och absolut inte jämförbart men varken då eller nu och varken mätmetoden.

Och visst finns det de som äter minsta uppfattbara signal, och anger insignalen i uV. Dvs en mätning som bygger på tyckande av mätteknikern.

Roy
Skriv svar