Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 02.59 2020-06-01

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 
Författare Meddelande
InläggPostat: 09.02 2020-05-21 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.06 2017-04-15
Inlägg: 1062
Ort: Malmö
Efter att ha kört min CNC ett tag och haft lite konstigheter efter nödstopp ritade jag upp elschemat hur allt styrs. Systemet använder Siemens Logo för att göra vissa saker.
En knapp släpper på 230v till dator och skärm.
En knapp släpper på 230v till 48v-nätdelen som ger ström till stegmotorer via G540 Geckodrive.
En knapp slår till en kontaktor som kopplar samman spindeln till VFD’n samt startar vattenpumpen.
Nödstoppet går både till G540 och Logo.
Trycker jag nödstoppet bryts allt och jag tappar positionen på stegmotorerna och jag är inte helt övertygad om att VFD’n gillar att tappa kontakten med spindeln.
Detta är ett grovt schema över hur det styrs med Logo
Bilaga:
638614CF-ABA6-4D3A-B524-608B5220D5A0.jpeg

Jag tänkte koppla om det till att använda vridströmställare i stället.
En som ger spänning till datorn så jag kan köra den utan att resten är i gång.
En som ger spänning till VFD och 48v nätdelen till G540 samt 5v och 24v nätdelar.
Det betyder att jag river ut Logo och kontaktorn och går mot KISS.
Jag ska även byta kablarna som går från G540 till kontaktdonen i lådan från vanlig kopplingskabel till skärmad av samma typ som till stegmotorerna. Jag misstänker att störningar kommer från dom då jag har lite skumma saker som händer.
Här är hur jag tänkt mig att det ska kopplad
Bilaga:
B85AD7F1-A7CF-4E61-9753-D054C0A8BA5B.jpeg


Någon som har mer idéer eller kommentarer på detta?


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 09.35 2020-05-21 

Blev medlem: 16.09 2018-03-02
Inlägg: 137
Ort: Burträsk
Nödstopp på cnc-maskinerna jag har påverkar endast kraft-delen, inga positioner eller programdata tappas. Finns det ingen "enable" signal till vfd och motordrivare att gå in på?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.09 2020-05-21 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.06 2017-04-15
Inlägg: 1062
Ort: Malmö
G540’an har enligt deras info en effektiv estop:
Citera:
The G540 has a very effective built-in E-stop circuit. When activated, it free-wheels (disconnects) all motors, shuts off the relay outputs, forces the PWM analog output to zero VDC, notifies the CNC program and lights the FAULT indicator.

Det borde räcka.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.52 2020-05-21 

Blev medlem: 15.42 2006-08-31
Inlägg: 5001
Ort: Jamtland
Varje gång man använder nödstoppen är en gång för mycket.
För det är det ju inte bra om man tappar inställningar om man någon gång råkar behöva använda den.
Men det brukar inte vara olyckstillbud så ofta. Har man det behöver man se efter varför.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.18 2020-05-21 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.06 2017-04-15
Inlägg: 1062
Ort: Malmö
Dom få gånger jag fått slå till nödstoppet har varit konstigheter i systemet. Det är därför jag vill bygga om det för att minimera detta. Jag använde pause eller stopp ibland för att starta om jobbet när jag t.ex. glömt att öka feed. Detta minimeras nu med UCCNC och UC300ETH då man kan öka och minska feed utan att något ballar ur. Detta gick inte med Mach3 och Smoothstepper.
En UPS ska också kopplas in för att förhindra strömspikar in i systemet.
Jag måste också jaga tag i en ny dörr till mitt Rittal-skåp då den ser ut som en schweizerost efter jag plockat bort vissa delar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.44 2020-05-21 

Blev medlem: 16.09 2018-03-02
Inlägg: 137
Ort: Burträsk
Det verkar vettigt att nödstoppen kanske ska fungera just så egentligen? Jag har knapp för matningsstopp och programstopp som jag använder, är det något som finns möjlighet till?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.09 2020-05-21 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 17.06 2017-04-15
Inlägg: 1062
Ort: Malmö
Detta styrs via min touchskärm eller via handkontrollern.
Cycle start/pause är en knapp, stopp är en annan.
Pause bara stoppar exekvering av kod medan stopp stannar programmet och stänger spindeln.
Jag har ritat lite mer, och kommet att riva ner och bygga om det om någon vecka, jag väntar på ett par reläer som behövs.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 7 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 13 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010