Sida 1 av 1

Ställsdonskraft

Postat: 25 mars 2020, 16:44:30
av Diamant
När man kollar på strömställare på Elfa finns det en sektion under filter som kallas ”ställdonskraft” som anges i ”N”. Innebär det hur många newton som krävs för att manipulera strömställaren, dvs hur trög den är (desto högre tal desto trögare)?

Re: Ställsdonskraft

Postat: 25 mars 2020, 19:31:38
av Nerre
Det är troligen en google-översättning av "actuator force", och då verkar din tolkning rimlig.

Actuator kan ju översättas både till manöverdon och ställdon.

Re: Ställsdonskraft

Postat: 25 mars 2020, 19:52:34
av Icecap
Det är för att man ska veta om en brytare är lätt eller tung att betjäna - så ja, det är betjäningskraften.

Det kan vara en viktig faktor om man t.ex. ska betjäna den i en hoppande bil eller liknande - eller motsaten: den ska vara fjäderlätt att betjäna.

Re: Ställsdonskraft

Postat: 25 mars 2020, 19:52:50
av hummel
Diamant skrev:När man kollar på strömställare på Elfa finns det en sektion under filter som kallas ”ställdonskraft” som anges i ”N”. Innebär det hur många newton som krävs för att manipulera strömställaren, dvs hur trög den är (desto högre tal desto trögare)?
Bifoga en länk så slipper vi gissa fel.

Re: Ställsdonskraft

Postat: 25 mars 2020, 20:08:28
av Diamant
https://www.elfa.se/sv/relaeer-och-stro ... _PL_050115 Näst längst ned i filterlistan står ”ställdonskraft”. Vid en närmare granskning så finns denna filtersektion endast med under kategorin ”taktila omkopplare”. Bland t.ex. vippströmbrytare och tryckströmställare finns inte ställdonskraft med i filtret, och det verkar heller aldrig anges bland produktbladen. (Eller så är det jag som inte vet hur man läser ut dem).

Re: Ställsdonskraft

Postat: 26 mars 2020, 23:49:11
av Diamant
På engelska versionen av Elfa så är ställdonskraft översatt till actuator force, som tidigare skribenter varit inne på. Hur mycket kraft som krävs för att påverka t.ex. en tryckknapp måste därför vara innebörden av ställdonskraft, och jag förutsätter att N symboliserar newton i detta sammanhang.

Men hur går man då tillväga om man vill ta reda på ställdonskraften hos en produkt? Går det verkligen inte att utröna på Elfa (med undantag för kategorin taktila omkopplare) hur trög en strömbrytare är? Det har ju stor relevans bland tryckströmbrytare, vippströmbrytare och annat.