Tryckströmställare

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Diamant
Inlägg: 24
Blev medlem: 8 februari 2020, 21:37:55

Tryckströmställare

Inlägg av Diamant »

Hej, är på jakt efter en flerpolig strömställare som fungerar likt vridomkopplare och skjutomkopplare gör, alltså att man skiftar mellan olika poler successivt, fast med skillnaden att det är en tryckknapp som skiftar mellan polerna per tryck istället för en vrid eller skjutknapp.

Var finner jag en sådan strömställare?
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 11076
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: Tryckströmställare

Inlägg av prototypen »

För 50 år sedan hade chansen funnits att någon knåpat ihop en mekanik till en omkopplare som gjorde detta.
Men sedan kom elektroniken och konkurrerade ut mekaniken.

Men vad för funktion är du ute efter?

Protte
Användarvisningsbild
HUGGBÄVERN
Tidigare soundbrigade
Inlägg: 32786
Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
Ort: Lilla Paris
Kontakt:

Re: Tryckströmställare

Inlägg av HUGGBÄVERN »

Det där låter som en elektronisk lösning - tryckknapp + lite logik + reläer.

Jag har en takfläkt där fläkten hastighetsregleras i tre steg - off - 1 - 2 - 3 - off ... Hur kan den se ut egentligen?

Tipset är att kolla ställen som säljer gammal elektronik som Radiomuséeti Göteborg, Ecotec-Online. På andra sidan Nordsjön (och Atlantiska havet) hittar du t ex Old Radio Parts, Midwest Surplus Electronics mm
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 11076
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: Tryckströmställare

Inlägg av prototypen »

Påminner mig just om fläkthastigheten på Futurums köksfläktar, första trycket åkar knappen in en liten bit, andra trycket en bit till in, tredje trycket kommer knappen ut längre än avstängt, fjärde blir det avstängt.

Om vi får veta syftet så kanske vi kan komma runt problemet.

Protte
Diamant
Inlägg: 24
Blev medlem: 8 februari 2020, 21:37:55

Re: Tryckströmställare

Inlägg av Diamant »

Funktionen ska främst användas till olika kontrollsystem för belysning, jag har lite olika idéer kring dessa, men tanken är i första hand att olika lampor med olika färger ska aktiveras i tur ordning, t.ex att första klicket är gult, andra grönt, tredje rött, fjärde blått osv.

Min andra idé är att lamporna ska bibehållas stegvis, ljuset ska bli starkare successivt desto fler gånger jag trycker på knappen, helt enkelt eftersom fler ljuskällor i lampan tänds.

I båda fallen ska en off-position finnas, och likt man kan se på en skjutomkopplare eller vridomkopplare vilken position omkopplaren befinner sig, ska det även i detta fallet med tryckknappen synas vad den är inställd på.

Förutom lampor skulle konceptet även kunna appliceras på enhel del annat användbart, t.ex för att reglera hastigheten på en motor och stänga av och på olika funktioner och apparater.

Jag har använt mig av skjutomkopplare tidigare och ibland flera tryckknappar och vippomkopplare till projekt jag haft där likartade funktioner krävts, men det hade underlättat betydligt om det gick att byta ut dessa lösningar mot en enda tryckknappsmekanism, speciellt när man pular med ficklampor.
hummel
Inlägg: 2269
Blev medlem: 28 november 2009, 10:40:52
Ort: Stockholm

Re: Tryckströmställare

Inlägg av hummel »

Satsa på Huggbäverns lösning.
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Tryckströmställare

Inlägg av E Kafeman »

Många billigare LED-ficklampor har funktionen att man trycker på en knapp för att tända lampan men att man även lagt in extra funktioner. Som exempel att följande tryck ändrar kanske ljusstyrkan, sedan kommer ett stroboskop.mode och slutligen en SOS--blinkare.
Synnerligen irriterande att behöva trycka 5-6 gånger bara för att stänga av ficklampan.

En annan variant som också återfinns på dessa lampor är att om man trycker på strömbrytaren för nästa mod men fortsätter hålla ned knappen börjar lampan sakta ändra ljusstyrka för att stanna på den nivån där man släpper knappen.
Den funktionen kan vara bra om det inte också finns olika blicnkmoder. Inte för att ljuset är för starkt utan för att spara på batteri om man vet att man behöver lysa en längre tid. Att dra ner LED-strömmen med en faktor 10 och man märker knappt att ljuset blivit svagare som led-ljus när man går i mörkret.

Min åsikt är att det ska vara synnerligen extremt välmotiverat om man absolut måste ska lägga in massa extra mellan-knapp-tryck för att kunna tända en lampa till fungerande belysning. Kineserna som designar tycker kanske att det tillför ett mervärde utan att tekniken för det kostar något. Det ser bra ut i reklmen att lampan kan blinka i alla färger o olika blinkmönster men ingen användare uppskattar det när det blivit så illa genom-tänkt hur man normalt använder en ficklampa.
Ficklampan ska omedelbart ge mej det lyse jag behöver vid en plötslig situation av mörker, inget fibblande på knappsekvenser, det är användarovänligt för den som omedelbart behöver lyse som fungerar bättre än en disco-belysning.

Skulle jag alls designa något utöver vanlig på/av-funktion så skulle det kunna vara just genom att hålla kvar knappen i nedtryckt läge för att kunna ställa annan ljus-styrka.
Om det är absolut nödvändigt att nå flerfärgs automat-stroboskop mm skulle dessa moder kunna döljas på liknande sätt när man stänger av ficklampan, och då fortsätter hålla ned knappen.

Samma sak med att reglera varvtalet på en motor, det ska vara väl genomtänkt för god logik och användarvänlighet om man ska behöva stega sej fram ifrån ett okänt utgångsläge.
Man kan återkoppla med lampor som visar effektläge men att lite på att någon hör t.ex. en köks-fläkts varvtal och sedan räknar ut vilket effektläge fläkten går på, gå kanske för oss med motoröra men många saknar det helt.
Annars är just köksfläktar allt för ofta dåligt genomtänkta i sin styrfunktion. Olika knappar på för strömbrytare och fartlägen. Gärna med fler lika utformade dolda knappar på undersidan av fläkten, som man får luta sej under för att kunna se vilken som är vilken.
Ersatte tre sådana idiot-knappar på min köksfläkt med en enda vrid-strömbrytare. Tredje knappen var för belysning.
På vridomkopplaren blev det 5 olika lägen: [off] - [lyse på] - [lyse+fläktläge1] - [lyse+fläktläge2] - [lyse+fläktläge3] .
Lätt att med ett enda handgrepp välja önskad funktion.
Skriv svar