Transformator mikrovågsugn

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Janson1
Inlägg: 1338
Blev medlem: 1 december 2016, 09:06:02
Ort: Marks Kommun

Transformator mikrovågsugn

Inlägg av Janson1 »

Jag har en fråga och det gäller transformatorer till just mikrovågsugnar, jag hörde nåt om att det är av typ "läck-kärnetransformator" vad det nu innebär. Jag vet inte ens om det är så... Är det någon som har koll på detta?
xxargs
Inlägg: 10183
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Transformator mikrovågsugn

Inlägg av xxargs »

Dessa typ av trafo har en avsiktlig magnetisk shunt mellan primär och sekundärlindning och lindas inte på varandra utan alltid som separata spola på mittbenet (vid EI-trafo,) eller på varsin ben i en []-trafo med shunten av transformatorplåt mellan spolarna som [ I ] (I=shunt) som som låter en del av magnetfältet leda förbi sekundärspolen så att inte dess andel magnetfält går igenom sekundärspolen.

elektriskt sett kan man göra samma sak med en vanlig trafo och att man efter har en rätt rejäl induktiv drossel i serie med primär eller sekundärspolen - men med magnetisk shunt gör man det mer kompakt och det går åt färre spolvarv och därmed drar mindre med järn och koppar.

Det är detta som anges som läckinduktans i avseende att induktansen för respektive spole inte delas gemensamt med varandra.

Syfte är att man skall få strömbegränsning då vid låg ström så är spänningen över induktansen låg vilket gör att det mesta av spänningen hamnar hos lasten, men när strömmen ökar så blir spänningen över induktiva delen i trafon allt starkare och mindre av spänningen blir kvar vid lasten och väl över knäet så behöver man inte öka strömmen speciellt mycket för att spänningen över lasten går mot noll - med andra ord mer eller mindre kortslutningssäkert.

Detta har man gärna i kretsar som ger hög strömrusning vid period-topparna som tex. likriktning av växelström (tex likriktning av högspänning i Microvågsugn) men liknande arragemang har man också i fallet med lysrör och drossel i egenskapen då lysrör fungerar närmast som en diod där strömmen kan öka mycket utan att spänningen ökar så mycket vid runt 90-100 Volt brinnspänning (i länder med 110V så är det faktiskt en transformator som höjer spänningen till i stort sett det dubbla för att sedan spänningsdela induktivt mellan röret och trafons läckinduktans) - och samma tänk är tex. bakom Neon-rörs transformatorer.

Ytterligare exempel på detta är svetstransformatorer där strömmen bestäms av hur mycket av shunten man viker in mellan primär och sekundärspolen (det stora snurrhantaget man vrider på) - ju mindre som shuntar magnetiskt, ju mer ström ger svetstrafon och helt ute så är läckinduktansen så liten att man kan dra säkringar ganska enkelt

---

Vanliga transformatorer har också en viss läckinduktans och i våra elnät är det dessa som till stor del begränsar kortslutningsströmmar vid haveri tillsammans med resistans i lindning och ledningar - det som kallas förimpedans (den är alltså komplex) och vidare tex. transformatorer tänkta för att användas av barn (tänk märklintrafo för modelltåg) så har dom stor läckinduktans just för att strömmarna inte skall bli speciellt höga om man kortsluter utgångarna på sekundärsidan och därmed orsakar brandfara - de är designade för att kunna vara kortslutna kontinuerligt och är tämligen idiotsäkra.
Janson1
Inlägg: 1338
Blev medlem: 1 december 2016, 09:06:02
Ort: Marks Kommun

Re: Transformator mikrovågsugn

Inlägg av Janson1 »

xxargs: Oj, det var mycket, får nog smälta och tänka ett tag på detta innan följdfrågor... Men tack så länge för detta utförliga svar!
alexanderson
Inlägg: 762
Blev medlem: 18 januari 2017, 14:59:43

Re: Transformator mikrovågsugn

Inlägg av alexanderson »

Sådana trafo går att använda till rörförstärkare eller rörbestyckade sändare med hög spänning.
rikkitikkitavi
Inlägg: 14770
Blev medlem: 21 juni 2003, 21:26:56
Ort: Väster om Lund (0,67 mSv)

Re: Transformator mikrovågsugn

Inlägg av rikkitikkitavi »

Alexandersson har fel.



Transformatorn i en mikrovågsugn är nästan alltid väldigt snålt byggd och det gör att man har en del saker att ta hänsyn till, förutom det xxargs beskriver. (ofta kan man slå ut magnetshunten)

En transformator har något som kallas för tomgångström, eller magnetiseringström. För en vanlig transformator i storleksordningen 100-2000VA (inte W, utan VA) är den några tiotals milliA.
Det är den strömmen en obelastad transformator drar på primärsidan då den är ansluten till sin märkspänning (elnätet i detta fallet)

En mikrovågstransformator , eller MOT (Microwave Oven Transformer) är däremot snålt byggd, så den har en mindre transformatorkärna (magnetplåtarna) och färre antal varv koppartråd (kostar mindre) så tomgångströmmen är ofta stor, ofta flera ampere pga järnkärnan är närmare mättnad än i en vanlig transformator.

Den stora strömmen gör att den tunna snållindade primärlindningen värms upp en hel del redan från början utan belastning, tillika kommer förluster i en nära mättad transformatorkärna.

En MOT blir alltså rejält varm redan utan belastning och är defintivt inte lämplig för kontinuerlig drift utan vissa modifieringar. Vanligaste är att linda på fler varv på primären vilket sänker mättningen av kärnan ohc tomgångströmmen minskar.

Men för att värma maten i mikrovågsugnen , som tar några minuter räcker det, det tar tid att värma upp transformatorn. Man styr effekten i mikron med att slå av och på spänningen till transformatorn.

Jag vet inte heller så många rörförstärkare som behöver 2300VAC i matningen, men jag kan tänka mig en del kraftfullare radiosändare behöver det.

Storleken och resistansen i primärlindningen på en MOT indikerar en kontinuerlig effekt på ca 300-500VA.

Just de egenskaper som xxargs beskriver gör den användbar som tex spänningskälla till en enkel Teslaspole eller Jakobs stege (jakobs ladder, inte TV programmet) , dvs en ljusbågseffektmanick.
Man använder då ett antal av dessa i speciella kopplingar. Detta är fullständigt livsfarligt utan rätt kunskaper, och med rätt kunskaper nästan lika farligt. Just sayin...
Skriv svar