Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 02.18 2019-11-15

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 81 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 22.26 2019-10-09 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 10728
Ort: Göteborg
Jag har nu finslipat min programmerare.

Är nöjd.

Nu måste jag bara nyttja både ett batteri och nätagg vilket känns lite knöligt men ärligt, mitt agg är dubbelt så det går att fixa även om det ALLTID står på +/- och tracking och jag vill inte pilla på det.

Så vad tror ni om Ni om min ritning?

Värdelöst eller hoppingivande?

MVH/Roger
PS
Programmeringsspänningen är sänkt med 0,7V (max).


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 07.59 2019-10-10 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 00.19 2005-03-30
Inlägg: 4718
Ort: Landskrona
Bilaga:
magicsmokeout.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.10 2019-10-10 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 20725
Ort: Vänersborg
@Marta: FEL FEL FEL! Den magiska röken är BLÅ!

@Roger: LÄS DATABLADET och lägg speciellt märke till ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS. Jag misstänker att du INTE noterade mitt schema på föregående sida men jag bifogar texten. Texas och Harris programmeringsteknik är identiska, så den här texten gäller för dina PROMar.
Det är ingen som ger dig råd i det här för att vara dum, dryg, eller något annat, utan vi är en hög forumister som vill att du ska lyckas med ditt projekt och därför råder dig att följa de instruktioner som getts i datablad och slikt.

Bilaga:
prgrmr.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.13 2019-10-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4267
Ort: Kävlinge
Marta skrev:
Bilaga:
magicsmokeout.jpg


:tumupp: :tumupp: :tumupp:


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 08.28 2019-10-10 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 20725
Ort: Vänersborg
Jag fick detta påpekande:
Citera:
Texas och Harris skiljer ganska så mycket. Harris skall ha 12V på Vcc med /oe +5V och adresser med 5V nivåer. Utgångarna skall hållas mellan 0 och 5V. Därefter pulsas den utgång som skall bli nolla 100µs till tror det var 10.5..11V.

OM schemat jag hittade skulle vara intressant ändå, får smärre justeringar göras enligt Harriskretsens data. Fortfarande gäller att Absolute Maximum Ratings inte är en rekommendation.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.00 2019-10-10 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 10728
Ort: Göteborg
Tack för era varningar men Ni får säga vad Ni vill, jag kommer prova det här ändå :)

Ser inga problem med min design.

Följer ju tom grovt vad Harris själva rekommenderar, rent konkret alltså map koppling.

Jag är övertygat om att tillverkarna sätter MYCKET snäva marginaler (även vad gäller AMR) för att garantera funktion men detta är INTE samma sak som att säga att olika konstruktioner som ligger utanför spec inte kan fungera.

Grejen är mest hur mycket utanför spec man kan ligga.

Och det mina damer och herrar är roligt att testa :)

MVH/Roger
PS
Skippat batteriet. Ny enklare programmeringssekvens:

1) Dra alla DIP ON (dvs uppåt, spänningsdelar då spänningen in på 3k9)
2) Vippa Prog_En omkopplaren neråt (dvs prel-enabla kretsen, /OE=L).
3) Ställ in en adress
4) Slå på 12V (=>5V också)
5) Vippa Prog_En omkopplaren uppåt (dvs disabla kretsen och försätt den i prog-mod, 12V inkopplat)
6) Vippa DIP fram och tillbaks för den bit i ordet du vill göra noll (ingen brådska, pendlar mellan 12V och 4,3V).


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 20.41 2019-10-11 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 10728
Ort: Göteborg
Jag har bestämt mig för att bygga den här.

Bifogar ett något uppdaterat schema (på Wikipedia-språk skulle man kalla det för m som i minor :) ).

Jag har några motståndsnät DIL men garanterat inte alla värdena.

Sen har jag typ tre stycken DIP-switchar (1 Byte)

Jag har också fler än fyra stycken (svindyra) komponentadaptrar.

Jag har också små gulliga lysdioder av både röd och grön färg där jag tänkt göra LN grön och HN röd (där HN och LN står för High Nibble respektive Low Nibble), gjorde för övrigt samma sak till mitt "diskreta" CPU-projekt.

Dubbla HEX-vridomkopplare är sedan på ingång från ELFA.

Jag tror stenhårt på det här :D

MVH/Roger
PS
Nästa steg blir att planera en layout som jag sen kommer att vira. Storleken blir halvt EU som mina flesta halvledarkonstruktioner.


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.56 2019-10-11 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 10728
Ort: Göteborg
Tack vare tingo har jag lyckats skapa en liten manual för hur jag skall kunna bränna RAM-biblioteket till 27C512 EPROM.

Marta kommer eventuellt hjälpa mig med att radera ena av mina två 27C512, om hon kan hitta lampan dvs :D

Bifogar manualen, eller enklare en kopia:

Bränna lib:
1) ST 27C256B i ZIF
2) Tryck FUNC
3) Sen LIB
4) ”Make Library” visas
5) Tryck enter
6) 08000h till 0FFFF kopieras
7) Tryck BURN
8. Sätt 08000h till 0FFFF
9) Tryck enter

MVH/Roger
PS
Tack tingo!


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.55 2019-10-11 

Blev medlem: 22.31 2008-03-27
Inlägg: 1669
Ort: stockholm
beonde på vad du ska programmera för krets behöver du olika lib
https://www.dataman.com/dataman-s4-resources
så du kaske behöver fler ... :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.39 2019-10-12 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 10728
Ort: Göteborg
Vet inte om jag tror på det.

I vilket fall var det inte så förr.

Förr innehöll varje senaste lib-version ALLA kretsar man kunde programmera.

Vore direkt knäppt om så inte vore fallet idag.

För vad ska man då med lib-konceptet till?

Är ju liksom inte som så att det finns flera stadsbibliotek i stan som alla innehåller olika TYPER av böcker, eller hur?

Ett bibliotek kanske har softpack-böcker bara medans ett annat bara har hardpack-böcker? :D

MVH/Roger
PS
Lite tråkig information du ger mig :(


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.06 2019-10-12 

Blev medlem: 22.31 2008-03-27
Inlägg: 1669
Ort: stockholm
om du kollar här ser du vilka kretsar du kan programmera med vilket lib.

https://www.dataman.com/downloads/dl/fi ... e_list.pdf

Till vissa behöver du en adapter för att kretsen inte passar i hållaren, ritningar finns länst ner på sidan med lib'en, under "DIY Adapters"

Visst är det lite deppigt att dom inte fick plats med allt i ett lib :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.27 2019-10-12 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 10728
Ort: Göteborg
Tack för din länk.

Mycket konstigt.

Många olika lib anges för det första vilket jag finner mycket konstigt för nu snackar vi några enstaka byte i programmeringsinformation för varje krets.

Sen anges flertalet moduler vad nu det innebär.

Den här kommentaren är bra:
Citera:
Visst är det lite deppigt att dom inte fick plats med allt i ett lib :)

Fast den stämmer inte för visst fasen får det plats (i en 27C256 som är backup-rekommenderat).

Det är ju liksom 32kB, man kan skriva tio sidor kompakt wordpad med den datamängden!

Detta stämmer inte.

Verkar mest vara kommers.

Eller märkvärdighet.

MVH/Roger


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.14 2019-10-20 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 10728
Ort: Göteborg
Jag har nu fått hem HEX-omkoplare för bygget av min manuella brännare (KMP).

Ett problem har dock uppstått, HEX-omkopplaren går inte att vrida med handkraft.

Snacka om asdåligt för vad ska man då med en liten axel till?

Märket är RND som är ELFA's eget märke, här är länken:

Nej, jag får leta efter nån annan variant, tur att dom inte var så dyra när jag köpte fem.

MVH/Roger
PS
Jag har börjat samla/plocka projektet i en Samla-låda från IKEA, jag har alla övriga komponenter till projektet och behöver bara plocka dom. LED-byggena blir dock lite speciella, gamla små 1,6mm-LED från mitt CPU-projekt med olika färg för dom olika nibblarna kommer att användas.


Senast redigerad av rogerk8 19.26 2019-10-20, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 19.20 2019-10-20 
Tidigare soundbrigade
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.44 2006-08-23
Inlägg: 20725
Ort: Vänersborg
Sätt en ratt på den! Den verkar som klippt och skuren för sådana där "tryck-på-rattar".


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.30 2019-10-22 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.41 2012-12-13
Inlägg: 10728
Ort: Göteborg
Jag har fått köpt mig en EPROM-raderare av bästa kinesisk kvalitet :D

Jag har nu bytt kontakten i den (billigare än att köpa en reseadapter).

Kina=230V?

Googlar på det, vänta...220V/50Hz tydligen.

Går alltså bra.

Nu skall jag bara våga plugga in den i väggen.

Intressant är att jag mäter >1M ohm på kontakten vid ON, troligtvis pga gasurladdningsrör som UV-lampa, eller?

Annars är den trasig men jag betvivlar det.

MVH/Roger
PS
Det står alltså inga som helst specifikationer på lådan, är bara en bit ABS-plast :D


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Senast redigerad av rogerk8 18.48 2019-10-22, redigerad totalt 1 gång.

Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 81 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4, 5, 6  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: arvidb, HUGGBÄVERN och 10 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010