Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 18358
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av 4kTRB »

Om patienten sticker näsan i 230-uttaget och man mäter på tårna
lär man väl få korrekta signaler också?
Det är väl ingen störning, det är verkligheten?
GFEF
Inlägg: 2370
Blev medlem: 4 december 2004, 18:44:04

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av GFEF »

Glycol79

>versionen med 433Mhz datalänk som har stört kopplingen mellan EKG och dator.

Att använda en fri "icke kontrollerad radiofrekvens" för datalänk på liv eller död borde vara helt förbjudet.
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 6111
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av Biker »

Teknikern skrev:Exakt Biker, skräckexemplen är laddare till elverktyg, både till Milwaukee och andra "premiummärken" så står störningarna som spön i backen och släcker både radio och dataöverföringar inom 10 meters avstånd och ibland på 25 meters avstånd har jag märkt för mina laddare strålar som Chernobyl då jag laddar elverktygen.
Jag har en powerbank som släcker all radio och mobiltelefoni på 5m - satt en gång i tältet och undra varför all radio,mobiltelefoni och marinvhf var utslaget i ett halvt dygn i ödemarken.

Fick plocka ned och störa av den med kondingar och drosslar på utgångar så den blev tyst efter den turen - jävla brusmatta den la ut.

En Linocell från Kjell
Användarvisningsbild
ahlsten
Inlägg: 659
Blev medlem: 12 november 2005, 00:24:14
Ort: Uppsala

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av ahlsten »

Det finns väl ett band för sjukvårdsutrustning precis bredvid 433 MHz ISM-bandet? Det kan inte varit skylten som legat helt utanför spec?
Användarvisningsbild
Swech
EF Sponsor
Inlägg: 4693
Blev medlem: 6 november 2006, 21:43:35
Ort: Munkedal, Sverige (Sweden)
Kontakt:

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av Swech »

Knappast ev radiolänk som spökar. Att switcha rader med intensiva lysdioder med bra effektdrag skapar störningar.

Swech
Användarvisningsbild
Biker
Inlägg: 6111
Blev medlem: 23 november 2005, 04:51:36

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av Biker »

PTS har fått nya pejlbussar med fina grejer - störningar på RF - dom släcker ned kommunens gatlyktor om dom stör,reklamskylten vid infarten eller så.
Användarvisningsbild
ahlsten
Inlägg: 659
Blev medlem: 12 november 2005, 00:24:14
Ort: Uppsala

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av ahlsten »

Swech: Ah, var det såna uschlingar. När jag läste busstidtabell så tänkte jag på lite mer professionellt konstruerade displayer... inte modell "reklam vid europavägen" eller liknande skräp.
Användarvisningsbild
Swech
EF Sponsor
Inlägg: 4693
Blev medlem: 6 november 2006, 21:43:35
Ort: Munkedal, Sverige (Sweden)
Kontakt:

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av Swech »

jag gissar bara... ingen aning om hur skylten ser ut

Swech
E Kafeman
Inlägg: 3259
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av E Kafeman »

Störningar från LED-skyltar antingen som bildskärm eller som bakgrundsbelysning är i första hand harmoniska övertoner från drivkretsarna. Det kan bli rätt kraftiga nivåer på dessa störningarna samt att skyltarna ofta sitter så till att spridningen av störningarna sker stort område.
Det har varit många inrapporterade fall där t.ex. lokal FM-radio störs ut, så det är inte enbart extremt svaga signalkällor som blir dränkta i störmattan.
Även flygradio på långt avstånd har drabbats: https://www.elsakerhetsverket.se/om-oss ... lygradio1/
Det gäller att skälla på rätt person, i detta fall så klart på de som gjort EKG-utrustningen.
Att man ska skälla på den som är offret/mottagaren av störningen är sällan den mest dugliga vägen för att minska EMI-problem.
Det är som med tvåtakts mopeder vars tändning ofta stör TV-mottagning eller kortvågsradio som blir utstörd av switchade regulatorer. Det är inte optimal teknisk insikt om man skäller på den som gjort TV eller radio-apparaten, och det kommer inte hjälpa. Enda verksamma åtgärden i detta fallet är att dämpa störkällan.

Hjärtmuskelns aktivitet mäts differentiellt och analyseras ofta som sex-pol eller mer för att lättare kunna mäta de olika del-sekvenserna. Det blir då 6(3*2) prober och dessa placeras med viss asymmetri för bästa analys-resultat men modern signal-processing kan göra viss automatisk korrigering. Det är viktigt att förstå varför osymmetrin behövs om man senare ska kunna skriva datorprogram som processar mätdata på korrekt tolkbart sätt. Det är hjärtats olika musklers dipol-karaktärer som man vill mäta på och dessa lutar åt lite olika håll. Kan man skilja på dessa olika muskler via mätkurvor kan man få en bättre förståelse för hur dessa samarbetar och vad som kan vara mindre bra i funktionen.

Vid sådana mätningar kan det hända att externa signaler överlagras i mätkretsen så att förstärkaringångarna mer eller mindre bottnar.
Ett delproblem är att muskelaktiviteten avger så svaga signaler att förstärkarna måste ha högt gain och hög inimpedans. Det gör det svårt att skapa effektiva LC-filter Därför kan hjärtsignalen bli dränkt av signaler från yttre reklam-skyltar eller andra starka elektriska signal-källor.

Om man ska skälla på den som är sist i kedjan så får det bli personen som innehar hjärtat, som avger oacceptabelt låga elektriska nivåer i en högimpediv kroppsvävnad som kräver stor looparea för mätningen och har dålig egen-skärmning mot yttre störningar.
Gör man medicinskt kritiska trådlösa saker så måste det rimligen vara ett krav.
Det finns väldigt gott om kravspecifikationer på det mest som rör medicinsk trådlös elektronik. FCC är bara första sidan i en väldigt tjock lunta vad gäller sådana saker.
Mätning av EKG är inte praktiskt möjligt som trådlös mätning. Däremot finns mätutrustning som vidare-sänder mätresultaten trådlöst. Finns i somliga ambulanser som standard-utrustning som kan överföra patientens mätdata till akutmottagningen så att läkare bättre kan förbereda rätt åtgärd innan patienten inkommit. Data överförs vanligen i två steg, dels BT mellan mätapparat och ambulans och nästa hopp till akutmottagningen går via GPRS.

Mycket av den utrustning som mäter på t.ex. människokroppen är beroende av att andra störningar minimeras i mätloopen. Människokroppen är på många sätt en alltför bra absorbent och mottagare av störningar vilket försvårar mätningar av kroppens egna rätt svaga elektriska aktivitet liksom magnetröntgen som lätt störs av yttre magnetfält. För somlig av dessa utrustningar kan man öka störtåligheten men kostnaden rusar fort iväg för den extra störtåligheten. Kostnaden stiger ofta med en faktor 10-100, dvs 10 ggr bättre störtålighet ökar kostnaden för utrustningen med en faktor 100, vilket får till följd att sådan mätning är för dyr att köpas in av landsting.

Den som mobilt mäter hjärtaktiviteten kan förbättra yttre störmiljön genom att inte vistas i närheten av störkällor typ mopeder med störande tändsystem eller buss-skyltar vars bild refresh stör ut omgivningen.
Ett annat alternativ som fungerar är att svepa in både kropp och mätapparat i ett yttre skydd av kycklingnät, vilket försvårar yttre störningarna att påverka mätresultaten.
Detta är inte "rocket science" bara vanlig jordnära mätteknik, varför är det så stora problem?
Människokroppen är ett ytterst otacksamt mätobjekt som sällan fungerar som tänkt. Ofta högimpediv, låga signal-nivåer och vävnad som fungerar som stora motstånd, dålig egenskärmning och vävnaden som ändrar egenskaper på olika ställen, kroppsdjup och frekvens både vad gäller dielektricitetskonstant och vinkelförluster. Det är garanterat en utmaning för den som vill designa mätinstrument för sådana ändamål.
Det är ofta störningar, ofta av konstiga typer. Just 50 hz är så svåra så de bara raderas vad jag förstår.

Jag har både tagit en hel del ekg och även analyserat

Jag är själv civilingenjör elektroteknik
Om du sysslat med mätmässiga analys-biten, då borde du på dina fem fingrar ha en god uppfattning om faktiska signal-nivåer för människokroppens och resulterande minsta loopareor för mätningar av dessa och förmodar att du satt dom i perspektiv till de t.ex. magnetfält som oavsiktligt induceras i mätslingan av vardagsföremål typ kaffebryggare. Det är ingen rocket-science utan enkel mätmetodik där man tar reda på grundläggande mätmiljö för att få en uppfattning var problemen kan finnas.
Modern EKG-utrustning klarar bra att undertrycka regelbundna störningar typ 50 Hz från värmeelement samtidigt som det sällan finns något av värde att utläsa vid dessa frekvenserna vad gäller EKG, vilket du säkert vet om du nu vet vad du analyserat.

Förmodara att medicinska EKG-analysen inte är ditt ämne så det berör jag inte.

En vanlig variant på mobil EKG-mätning utförs i något som kallas ICD, en utveckling och variant på pacemaker med inbyggd kraftfull "hjärtstartare".
Looparean för mätning är betydligt mindre för moderna pacemakers med ICD jämfört med yttre EKG-utrustning men mätmiljön kan vara desto svårare så det finns begränsningar vilken miljö de klarar och det finns inget säkerhets-läge som för tåg-signaler. Miss-funktion oavsett läge är illa och kan vara livsavgörande.

Förr var omskrivna störkällor för pacemakers t.ex. magnetfält i bilar där batteriets laddkabel passerade nära passagerarna liksom somliga larmbågar&kassa-apparater i butiker. Det var oftast överdrivna problem.
Numera utvecklas pacemakers väldigt fort. Mer elektronik och processande för varje år. Blir inte alls förvånad om det snart finns pacemakers med integrerad web-server (finns nästan).
I och med ICD infördes trådlöst kommunikations-gränssnitt, typiskt 915 MHz, för inställning av parametrar och dumpning av data och det kommer nog snart vara vanligt även på enklare pacemakers med trådlös kommunikation.
För personer med pacemaker liksom enheter med EKG-analys/ICD så avråder man från de mest extrema miljöerna typ att syssla med elsvetsning/ställverksarbete/lokförare då det kan både undertrycka och feltrigga ICD.
MRI (magnet-undersökning) är ett annat område som lätt stör ut pacemakers. Dock finns särskilda pacemakers som tål höga magnetfält för personer med särskilda behov. Ett exempel är SureScan som tål upp till 3 Tesla och ska kunna fungera normalt vid magnet-undersökning.

När man designar mätalgoritmer för EKG/EEG så kan en bra början vara att ta reda på, förutom amplituder, för vilka frekvenser som det finns något mätbart.
Ett hjärta som slår med 150 slag/min ger ett informations-bärande effektspektra upp till 15Hz. För högre frekvenser finns i huvudsak QRS-signalens övertoner och allmänt kroppsbrus vilket inte tillför så mycket varför 50Hz inte är intressant för analys av människohjärtan men man mäter ofta ändå upp till 150Hz för att minska tidsdistorsionen för QRS.

Inläst signal bearbetas som standard efter A/D med en algoritm kallad Pan-Thompkins, vilket är en serie LP/HP filter med ett enklare deriveringssteg.
Vet att det finns någon utrustning som även kör med Hilbert IFFT/FFT som extra signal-konditionerare.
QRS-signalen är den period den smala toppen pågår som syns på animerade bilden på denna Wikipedia-sidan: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hj%C3%A4r ... ingssystem
QRS är ingen direkt förkortning men benämns även "ventrikel depolariserings-period" . Nu blev det mycket klarare? :humm:

Man kan lätt bygga sin egen EKG-mätare med tre differentiella förstärkarsteg. I normal-miljö ska inte 50Hz vara något större bekymmer om inte kablarna är extremt långa och separerade eller oskärmade. Läs in signalerna i datorn via två ljudkort och vidare till en konditionerande mjukvara. Pan-Thomkins finns att ladda hem för Labview här, så får man nästan automatiskt ut något på bildskärmen som ser ut som de hjärtmonitorer man kan se på vårdavdelningar på sjukhus inklusive statistik och blippljud.

Vill man göra något enklare men ändå med dator-hjälp finns PCG (Phonocardiogram). För avläsning kan används en liten hörlurs-högtalare som används som kontakt-mikrofon över hjärtat. Signalen kopplas till mikrofoningången på datorn för vidare bearbetning. Signalens utseende påminner om EKG-signal men det det går inte utläsa sinus-rytmens polarisation.
Vill man lyssna utan elektronisk förstärkning är stetoskop vanligt redskap men inte alls lika kul.

Om man nu vill kunna göra lite mer kvalificerad mätning, många i detta forumet har säkert oscilloskop med möjlighet till differentiell mätning.
Att mäta om sinus-rymen är skev (förmaksflimmer) kräver mer avancerad mätning men det borde gå att klara sej med fyrkanal-skåp.
Findecanor
Inlägg: 982
Blev medlem: 2 juli 2010, 23:04:07

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av Findecanor »

Min mor berättade att EEG kunde störas ut av mobiltelefoner förr i tiden. Undrar om det var NMT (450 MHz).
E Kafeman
Inlägg: 3259
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av E Kafeman »

Det kan nog hända nu också. Gamla 450 telefoner fanns ju handsläpade varianter som kunde peaka 15W. Numera är det max 2 W och betydligt högre frekvens, men frekvensen betyder inte så mycket för denna typ av störning som ger DC-detektering pga av olinjäritet i probens mer lågfrekventa halvledare.

Praktiska tester gjordes för några år sedan.
Ett antal olika mobiltelefoner aktiverades jämte prob till EKG-maskin.
Man registrerade DC offset-fel när mobiltelefon hölls på olika avstånd från proben. DC-avvikelser av betydelse mättes på 10 cm avstånd och närmare.
En mobiltelefon på längre avstånd än 10 cm påverkade ej EKG-maskinens mät-resultat.

Det är tyvärr rätt ovetenskapligt test där resultatet säkert beror mycket på typ av EKG-maskin, hur mobiltelefonen orienteras och tusen andra parametrar.
Det testet visade, var att påverkan kan ske i just detta fallet.

För egen del tror jag att påverkan skulle kunna vara större för somliga mätuppstälningar om proben placerades nära pwm eller steg-styrd elmotor typ pump-motor för dropp.
Detta då sådana motorer ofta sprider strömpulser baklänges i dess strömförsörjnings-kablage som sedan smittar mätkablar som hanterar svaga signaler.
Många som har mindre välskärmade 3D-printers har noterat att sådant kablage inte lirar bra med signal-kablage i närheten och då handlar det om Volt-nivåer, inte enstaka mV.

För att proben ska kunna påverkas av radio-signal i fjärrfältet är situation lite annorlunda jämfört med närfältet.
Det krävs att något agerar bra mottagar-antenn. Dåligt fungerande kabel-skärm är en möjlighet som kan bli antenn. Kablar slits och till slut börjar trådar gå sönder. och med lite otur har man då en oskärmad kabel på någon meter som blir utmärkt antenn för både FM-radio och 50Hz.

De flesta EKG-maskiner har i användar-interfacet inställbar övre gränsfrekvens och den är närmast som standard satt till 40Hz, vilket gör sitt till att minska 50Hz-problematik men om hela kabeln exponeras osymmetriskt relativt sin motpols-kabel så lär det bli kraftiga obalans in på förstärkarna.

Människokroppen kan agera antenn men då proberna placeras relativt nära varandra är inte signalnivåerna stora nog att skapa problem, så länge sändaren avger rimligt starka radio-signaler.
Dåligt fungerande och dåligt skärmad EKG bas-enhet är en annan möjlig väg in för störningar.

Det kommer nya typer av störningar som inte funnits tidigare i och med att modern elektronik blir vanligare på sjukhusen.
Ett problem som nyligen uppmärksammades var klock-oscillatorn på ett kretskort som om den störs kan göra att MCU ger felaktig utdata eller ingen alls.

Sådan klocka har i många år oftast baserats på själv-resonanta frekvensen hos en kristall. Kristallen kräver en minsta storlek för att fungera så man har sökt andra alternativ som tar mindre plats. En alternativ modernare lösning man fann är en sk MEMS-oscillator. Det är lite förenklat en mekanisk svängande krets, inte olikt en gammaldags klock-pendel. Ju kortare pendel, ju högre frekvens. Det ger korta pendlar vid 20-30 MHz och därmed liten kapsling.

Sådan krets finns bl.a i många mobil-telefoner. På ett sjukhus dog plötsligt mobiltelefonerna och gick inte starta igen. Det visade sej att klock-generatorn i telefonerna reagerat på förhöjd helium-halt i sjukhus-luften så den svängde sej i baklås och gick inte starta igen. Telefonen förblev stendöd.
Mer om händelsen här.

Nu var det mobiltelefoner som drabbades, men nästa gång kan det vara styrelektroniken till en dropp-pump eller dialys-maskin som får spader och låser sej i olämpligt läge pga av att någon släppt ut helium i luften.

Alternativ får man kräva att modern sjukhus-elektronik ska kompatibilitets-testas mot olika gaser liksom mot elektriska och magnetiska fält och kanske måste man utvärdera många nya parametrar som äldre elektronik tålde bättre eller hade större funktions-marginal när avvikelser inträffade. Bland de halvnya eller åter-upptäckta möjliga problemen är material-utmattning pga ultra-ljud som sprider sej i tunna bond-trådar och skapar självresonanser i MHz-området tills tråden går av och kretsen dör.
I princip kan det göras som en mina, som kan utlösas vid önskat tillfälle genom att skapa strömmar med de rätta frekvenserna och då enkelt slå ut sjukhus-apparater telefon-system eller manöver-elektronik för styrning av kraft-nät eller flygplan.

Kanske är det överdrivet fantasi-fulla scenarion. Huawei eller Cisco skulle aldrig göra implementera dolda kill-switchar, eller?
Alternativ kan pacemakers som tar emot trådlösa bakdörrs-instruktioner ges intrressanta möjligheter.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 18358
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av 4kTRB »

Tycker att ekg och liknande tester skull utföras hemma hos patienten och inte i något skyddsrum på något sjukhus. Det är väl oftast hemma som eventuella symptom blivit uppdagade. Så svaga signaler påverkas säkert av miljön och med olika resultat på hälsan beroende på miljön runt omkring.
EBD
Inlägg: 126
Blev medlem: 10 maj 2006, 18:50:48
Ort: Sundsvall

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av EBD »

Det gör man också i många fall, med Holter-EKG och händelse-EKG (event recorder). Patienten har en dosa som mäter i ett eller flera dygn medan de lever sitt liv som vanligt, hemma och på jobbet. En Holter spelar in allt och används oftast några få dygn, medan en event recorder spelar in korta sekvenser när den upptäcker en arrytmi, och kan bäras i flera veckor.

Ambulatorisk blodtrycksmätning och sömnapnéutredning är också vanligt, med samma princip.
Nerre
Inlägg: 26697
Blev medlem: 19 maj 2008, 07:51:04
Ort: Upplands väsby

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av Nerre »

När det gäller EKG får man ju skilja på de olika användningsområden som finns (som EBD skrev medans jag skrev).

Generellt delar man upp EKG i "skrivare/inspelare" och "övervakare".

En EKG-skrivare (förr skrev de på papper, idag spelar de in digitalt) använder man för diagnostik, d.v.s man vill hitta eventuella hjärtproblem. Dessa upptagningar kan behöva göras i en massa olika miljöer. En vanlig typ av EKG är "arbets-EKG", då mäter man EKG under ansträngning (oftast cyklar man på en motionscykel typ). Kan kombinera med mätning av syreupptagning och pulsoximetri för diagnostik.

Det finns även så kallade "holter-EKG", d.v.s. en EKG-inspelare som man bär i bältet och har med sig i vardagen för att hitta sporadiska problem.

Denna typ av EKG-apparater har inga larm eller så utan där tittar man på utskrift/inspelning i efterhand för att göra en diagnos.

Sen har vi EKG-övervakning, det används inom intensivvården för t.ex. medvetslösa patienter (som ofta dessutom är kopplade till en ventilator eftersom de inte kan andas själva). Dessa apparater lagrar normalt ingenting mer än de kanske 3-5 hjärtslag som syns på skärmen. Dessa apparater har larm och kan larma för en massa olika saker som kan indikera att patienten har nån form av problem.

Idag använder man sällan rena EKG-övervakare för detta utan man har "patientövervakare" som t.ex. även mäter blodets syresättningsgrad med pulsoximetri, blodtryck (antingen direkt i blodomloppet via nål och slang eller med hjälp av manchett), kroppstemperatur, andningsfrekvens (kan mätas via EKG-elektroderna eller på andra sätt). Ofta ingår även kapnometer-mätning, d.v.s. man mäter koldioxidhalten i utandningsluften.


Det finns även "inspelare" som mäter fler parametrar än EKG, men de kallas då ofta polygrafer (eller multiparameter recorder). Portabla sådana används ofta för diagnostik av sömnproblem, d.v.s. patienten bär en kroppsburen inspelare (holter sleep recorder) under natten.
E Kafeman
Inlägg: 3259
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Tvingas skicka hem patienter – på grund av elstörningar

Inlägg av E Kafeman »

Det är väl oftast hemma som eventuella symptom blivit uppdagade.
För tillfälligt oregelbunden hjärt-rytm säjer sällan EKG mätt med bärbar utrustning något av värde, då även helt friska personer har rytm-rubbningar varje dag.
Resultat från EKG kräver alltid utvärdering av läkare och sker oftast direkt efter att undersökningen utförts. Man kan tyvärr inte kräva vid hemundersökning att läkare medföljer.
Annars så kan sådan hemundersökning tas ett steg vidare, skicka hem provrör och en nål med posten så behöver man bara returnera blodproven i närmsta brevlåda utan att besöka sjukhus.
Vid brutet ben får man en påse gips hemskickat. Skulle kunna avlasta sjukvården en hel del.
Skriv svar