Mobilbatteri - Volt relevans

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
pavan
Inlägg: 116
Blev medlem: 1 februari 2012, 21:59:49
Ort: Stockholm

Mobilbatteri - Volt relevans

Inlägg av pavan »

Ska skaffa ett nytt iPhone 6 plus batteri och har sett några icke original batterier som ligger på 3.7 Volt.
Original batteriet ligger dock på 3.82 Volt.

Spelar detta någon roll att man använder ett batteri på 3.7 Volt istället, blir det någon prestanda försämring eller minskad batteri tid?
mAh talet ligger på samma som original batteriet dock.

Varför tillverkar man ens batterier på 3.7 V om originalet är på 3.82 V?

Men som sagt, gör det någon som helst skillnad mellan dessa 1.2 Volts skillnad?
Användarvisningsbild
AndLi
Inlägg: 17050
Blev medlem: 11 februari 2004, 18:17:59
Ort: Knivsta
Kontakt:

Re: Mobilbatteri - Volt relevans

Inlägg av AndLi »

0.12v är skillnaden..
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 6889
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Mobilbatteri - Volt relevans

Inlägg av Marta »

LiPo brukar normalt kallas 3.7V cellspänning. De flesta laddare plågar dem till 4.2V, nyare Samsung lär gå enda till 4.35V. Vid drygt 4.4V så pooooffff.... Urladdning lägst till 3.2V, helst inte under 3.4V. Blir det urladdat lågt en enda gång är det kass och tar inte mer laddning.
Slutsats: Det är rätt batteri Du hittatom det kmmer från en kvalitetstillverkare och är färskt. Annars lär Du märka att kapaciteten är oväntat låg.

Tilläg: Ber ödmjukast om ursäkt för att jab spridit BS. Tack xxargs för rättelsen. Hade totalt missat att det kommit ny kemi. Uppfattade det som att 3.82 kom från en DMM och jämfördes med vad som stod på cellen. Beklagar mitt brandfarliga misstag. :oops: :oops:
Senast redigerad av Marta 12 februari 2019, 19:32:32, redigerad totalt 1 gång.
xxargs
Inlägg: 10183
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Mobilbatteri - Volt relevans

Inlägg av xxargs »

Nej, du kan inte byta till 3.7V-kemi på laddsystem för 3.82 Volt-kemi om du inte också kan trimma laddsystemet, lika lite som att förr sätta 3.6V-kemi i en 3.7 V laddsystem - det brann förvisso inte när man gjorde fel mellan 3.6 och 3.7V batterierna men det blev dålig livslängd - nu med 3.7 och 3.82-3.85 kemier så vete fasen om man inte är väl nära flampunkten vid fel...

3.82-3.85 Volt Kemi är relativt färsk batterisystem som bara funnits i någon eller ett par år medans 3.7V är klassiska LiCoO2-systemet som funnits i typ 20 år, ett tag och kanske ännu finns fortfarande 3.6V-kemi i produktion (Sonys coke-system med annan typ av kolanod än grafit som används idag) - det är rätt tydliga spänningshopp när olika lager i grafit-skikten fylls med litihumjoner och det går med ganska exakta regler och turordningar när nya lager öppnas och börja fyllas med joner och hur mycket de fylls på innan ytterligaren öppnas eller när halvfyllda lager förtätas ytterligare och Sonys coke-blandning (som var väldigt tidig version av Litium-celler och närmast pionjär inom området) så använder man helt enkelt inte alla lager eller fyllde ut dessa komplett då kolet skulle gå sönder storleksmässigt av expansionen när litiumet lagras in mellan kollagren - därför bara 3.6V celler med max laddninsspänning av 4.1 Volt - senare grafiten tålde det bättre och mer komplett fylld lager och skrivs som 3.7 Volt och max spänning av 4.2 Volt.

Batteri med 3.82V som kemispänning laddar till 4.32 Volt fulladdat och det är för mycket för en 3.7V-kemi batteri med max 4.2 Volt.

batterier med 3.82V kemi har inte samma aktiva material på katodsidan (plus, man får tänka tvärt emot mot vanligt när det gäller polaritet på katod och anod inne i batterier) som en normal LiCoO2-celler utan det är legering med mer eller mindre andel med magnesium, aluminium, järn mfl. halvhemliga, med eller utan andel av kobolt.

Många jagar efter lösningar utan kobolt då det är en dyr grundmetall som det konkurerars om av många då det är en viktig legermetall inom metallurgin och slukar där stora mängder och räknas in bland konfliktmetallerna, samt dess benägenhet att mata syre vid värme och underhålla termitbrand när LiIon-batteri väl tänder sig...

(vid återvinning av LiIon-batterier - det lilla som ännu görs - så är det jakten på kobolt medans resen skiter man i, Litium är fortfarande för billigt gruvmässigt för att någon skall se lönsamhet i att extrahera det ur gamla LiIon-batterier)

modifikationer på anod-sidan (minus) har mindre verkan på totala spänningen än modifikationer på katodsidan så länge lagringen fortfarande görs med samma utfyllnad i kol/grafit-nätverk, men även där finns det aktiviteter på andra strukturer och material för att minska på sönderbrytandet av grafitnätverket vid varje i och urladdningen för att klara fler cykler - kolnanorör är också något man bl.a experimenterar med. När det gäller andra material tittar man på och tom. börja använda är material som kisel...

Man suktar också att ersätta litium med tex natrium, då lönsamt brytbar litium också är en eftertraktad och konfliktlockande resurs, men problemet är att atomen är så mycket större än Litium att den än fortare förstör kristallstrukturen i tex. grafit med väldigt mycket färre cykler samt rörligheten är mycket långsammare. Där hoppas man också på kolnanorören då de kan skräddasys med olika diametrar och att de inte rör sig så mycket i storlek och bryts sönder när man stoppar in eller ploppar ut Li/Na-joner i dem.
pavan
Inlägg: 116
Blev medlem: 1 februari 2012, 21:59:49
Ort: Stockholm

Re: Mobilbatteri - Volt relevans

Inlägg av pavan »

Tack för svaren. Japp stämmer givetvis att skillnaden är 0.12 Volt och inget annat, mitt fel.
Okej så att använda dessa 3.7 V iPhone batterier är inte att rekommendera då? Skulle det rent av kunna skada telefonen eller är det batteriet som det inte är bra för?
Användarvisningsbild
Hobbyisten
Inlägg: 2531
Blev medlem: 3 december 2017, 22:55:25

Re: Mobilbatteri - Volt relevans

Inlägg av Hobbyisten »

Ett batteri som kan fatta eld är väl allvarligt nog ?! Detta är säkert inte bra för telefonen heller ;-)
Skriv svar