Electrokit Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 01.18 2019-06-26

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 67 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
InläggPostat: 21.05 2018-01-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 16020
Ort: Säter
Nu är det tredje gången jag tappar systemklockan på stora fräsmaskinen.
Det är alltid kortet med kristallen som går sönder.

Första gången det hände mätte vi med oscilloskop och såg att klockan var borta.
De andra gångerna har jag bytt ut kortet på chans.

Nu börjar jag få dåligt med reservkort, så det är läge för felsökning/reparation.
Vad är det som brukar orsaka att det slutar svänga?
Bilaga:
001.JPG

Bilaga:
002.JPG


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.16 2018-01-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4110
Ort: Kävlinge
Man borde kunna köra kortet på bänken. Finns det schema? Jag skulle fundera om kortet sitter så att det vibrerar av maskinen när du kör. Kristaller är känsliga för mekanisk stress.

Annars är det bara att följa signalen så nära man kan efter kristallen. Kortet gör säker mer än en klocka, annars skulle det räcka med kristallen och en IC.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.24 2018-01-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 16020
Ort: Säter
Jag tror att jag har förlängningskort, så det borde gå att mäta på plats om inte annat.
Schema finns, jag ska leta fram detta.
Vibrationer är inget problem, i det senaste fallet var det ett kort strömavbrott som orsakade det hela.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 21.38 2018-01-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 16020
Ort: Säter
Jag tror att det här ska vara rätt schema.
Bilaga:
003.JPG


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.30 2018-01-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 7107
Ort: Göteborg
Ser ut att saknas en transistor på kortet, tre på schemat, två fysiska. Finns tre tomma öar uppe till höger där den borde sitta?

Kan inte riktigt se vad 1Q är 2N3350 verkar inte vara JFET?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.40 2018-01-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 7107
Ort: Göteborg
Är ledaren vid kondensatorn nere till höger avbruten eller är det bara något med bilden?

Bilaga:
Ledare 1.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.43 2018-01-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 16020
Ort: Säter
Citera:
2N3350
Jag tror det står 2N3380.
Kan det stämma bättre?

Med min dåliga syn är det svårt även med papperet framför sig. :)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.50 2018-01-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 06.56 2009-03-28
Inlägg: 7107
Ort: Göteborg
2N3380 P-kanal JFET verkar rätt:
http://njsemi.com/datasheets/2N3380.pdf


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.50 2018-01-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 16020
Ort: Säter
swesysmgr skrev:
Ser ut att saknas en transistor på kortet, tre på schemat, två fysiska. Finns tre tomma öar uppe till höger där den borde sitta?
Som du ser är det ett nytt nummer handskrivet på kortet.
Vad kan detta vara? En revision?

Det sitter en lång kabel på baksidan.
Den ser ut att vara handlödd.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.52 2018-01-09 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 16020
Ort: Säter
swesysmgr skrev:
Är ledaren vid kondensatorn nere till höger avbruten eller är det bara något med bilden?
Det ser OK ut.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 00.59 2018-01-10 

Blev medlem: 17.06 2012-04-29
Inlägg: 1787
Det var ett hemskt kort. Designern hade nog missat kapitlet om EMI. Några avkopplingar utlagda så att man närmast medvetet skapar extra fula jordloopar. Enda jordplanet inom synhåll ska väl var det kristallen ligger på...
Sällan man ser så dålig PCB-layout, oavsett ålder på kortet. Inte ens leksaker från Aliexpress designas så illa.
Det är illa nog att kortet lär störa om man vill lyssna på FM-radio i närheten, men den är även självt känsligt för utstörning och ledningsbundna spänningstransienter som kan leda till plötslig död av transistorer och IC-kretsar på kortet. Verkstadmiljö är direkt olämpligt för detta kort. Inte konstigt om det går sönder.
Förmodligen störs den även ut tillfälligt om någon annan maskin i närheten startar eller stängs av. Även störningar från svets eller gnist inom samma kyrksocken lär få kortet att hicka.

Om oscillatorn är konstaterat död mha oscilloskop och matningsspänningarna +5 och -10 V finns där hade jag inte försökt reparera transistor-stegen då de är allt för utsatta att gå sönder igen eller bli tillfälligt störda av andra störkällor i närheten.
Hade hellre köpt en 10 MHz oscillator-kapseloch matat den via ett LC-nät från befintliga 5-Volt och skickat ut oscillator-signalen direkt till TTL-logiken. Montering helst på ett eget dotterkort med eget jordplan, men vid behov av snabb fix så lägger man den på rygg i en dutt epoxy direkt på befintligt PCB och löder in den via virtrådar till lämpliga platser. Kondensatorn löds direkt på oscillatorn och spolen löds även den direkt på oscillatorn och till närmsta 5-Volt på kortet.
Därefter får även virtrådar och komponenter en extra dutt epoxy för avlastning. Kondensatorn är för att stabiliserar djupa transienter så typ 1uF keramisk SMD är lagom. Induktansen kan vara typ 10-100uH, men i värsta fall kan ett 10-ohms motstånd duga.
Oscillatorn ska vara av typ som verkligen orkar driva TTL-kretsar, vilket börjar bli en bristvara nuförtiden. Skulle inte förvåna om du inte redan har en lämplig sådan liggande på något skrotat äldre PC dator-kretskort och som kan återanvändas. Kan även bli lite enklare att arbeta med om den är för hålmontering.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.29 2018-01-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 18.09 2011-07-01
Inlägg: 8608
Ort: Helsingborg
Funktion och utseende. Jag kan förstå ovanstående perfekta utläggning om störningsmöjligheter.
Men som Novis måste jag säga att kortet på första bilden ser mycket vackert ut!
Som alltid, Funktion går först!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.56 2018-01-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 14.52 2005-01-10
Inlägg: 23829
Ort: Aabenraa, Danmark
Om en kristall drivs för hårt kan det skaka sönder. Detta gäller även om drivningen är inom specifikationer men att flankerna ut från drivkretsen är branta.

Ock såklart är det ett problem med fysiska vibrationer.

Enl. schemat är drivningen bra snäll så JAG hade tagit en 10MHz keramisk resonator och monterat istället. Frekvensen är inte lika exakt men de är BRA mycket mer stryktåliga än kristaller.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.02 2018-01-10 
EF Sponsor
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.43 2006-11-06
Inlägg: 4216
Ort: Munkedal, Sverige (Sweden)
Kretsarna är ju från 1971.....
inte helt märkligt att det börjar ge sig

Swech


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 12.28 2018-01-10 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 19.22 2008-12-17
Inlägg: 4110
Ort: Kävlinge
Misstanken verkar ju vara att kristallen inte svänger, men det kan ju vara någon av de andra kretsarna som är trasiga. Jag håller med E Kafeman om att en färdig 10MHz kristalloscillator borde vara vägen att gå.

Som dessa: http://swechtrading.se/zencart/index.ph ... 78_206_208

Fast Swech har ingen 10 MHz.


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 67 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 6 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010