Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
AlbertE
Inlägg: 51
Blev medlem: 9 maj 2015, 12:54:04

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av AlbertE »

Den här elmätaren gillade jag:
http://www.sm7ucz.se/Elmaetaren/Elmaetaren.htm

Kul med analog mätare! :-)
Nille86
Inlägg: 65
Blev medlem: 13 april 2019, 13:10:49

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av Nille86 »

Ja det var jag som skapade den tråden när jag satt och testade. Lösningen är som du skriver en fototransistor som räknar antalet pulser och med två minuters mellanrum rapporterar den till min Raspberry. Är inte insatt i Sparsnäs men av kommentarerna i tråden så verkar det som att den arbetar på 868mhz bandet, troligtvis med LoRa-tekniken eftersom rfm69 kan användas som mottagare. Kommer som sagt att ha tre kort över så först till kvarn. Man behöver en atmega328p eller pinkompatibel samt en LoRa-modul med samma footprint som den jag har ritat in. I övrigt är det mest standardkomponenter.

Kommer att uppdatera tråden du länkade när jag väl har lödat färdigt mitt kort. Ska räkna lite på den exakta strömförbrukningen i vila och vid sändning.

Ps. Rolig länk i sista posten. Blir att bokmärka och läsa igenom lite noggrannare!

.
berne
Inlägg: 76
Blev medlem: 5 mars 2016, 18:29:22

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av berne »

Har ikea via mqtt men nu efter uppdatering får jag det här
kollar jag bara på mqtt så får jag fram värden men inte via till HA, några förslag?

{"Bad":"F3 D6 1E 9D EA 86 BA FE A2 85 00 5D 2E 57 7D 7F FF FF ","Sensor":736174}
{"Bad":"F3 D6 1E 9D EA 86 BA FE A2 85 00 5D 2E 57 7D 7F FF FF ","Sensor":736174}
{"Bad":"F3 D6 1E 9D EA 86 BA FE A2 85 00 5D 2E 57 7D 7F FF FF ","Sensor":736174}
Användarvisningsbild
lond
Inlägg: 3190
Blev medlem: 23 september 2009, 11:52:45
Ort: Hyssna

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av lond »

Har du testat att justera mottagningsfrekvensen? I mitt fall så gjorde ett steg stor skillnad från att få en massa paket med CRC-error till totalt felfri mottagning.

/// Marcus
simply
Inlägg: 371
Blev medlem: 19 januari 2006, 11:27:36
Ort: sthlm
Kontakt:

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av simply »

AlbertE skrev:Den här elmätaren gillade jag:
http://www.sm7ucz.se/Elmaetaren/Elmaetaren.htm
Kul med analog mätare! :-)
Oooooohh... ett finfint användningsområde till de två uA-visare som råkade hamna i min hand på en loppis :roll:

/A
Användarvisningsbild
gOry
Inlägg: 4595
Blev medlem: 6 juni 2003, 22:41:25
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av gOry »

Då var det det dags , bara ca 3-4 år efter att jag starta denna tråd och köpte själv en IKEA Sparsnäs att bygga mig en EspSparsnasGateway

Men jag får problem i kompileringen utan bphermansson projekt https://github.com/bphermansson/EspSpar ... ree/master

Jag kör Windows 10 med Atom

Får följande fel.

Kod: Markera allt

src\PubSubClient.cpp: In member function 'boolean PubSubClient::beginPublish(const char*, unsigned int, boolean)':
src\PubSubClient.cpp:456:18: warning: unused variable 'i' [-Wunused-variable]
         uint16_t i;
                  ^
src\mqttpub.cpp: In function 'bool mqttpub(String, String, String, int)':
src\mqttpub.cpp:14:1: warning: no return statement in function returning non-void [-Wreturn-type]
 }
 ^
src\RFM69functions.cpp:43:8: error: 'timeval' does not name a type
 extern timeval tv;
        ^
src\RFM69functions.cpp: In function 'void interruptHandler()':
src\RFM69functions.cpp:365:21: error: 'tv' was not declared in this scope
       gettimeofday(&tv, nullptr);
                     ^
src\RFM69functions.cpp:365:32: error: 'gettimeofday' was not declared in this scope
       gettimeofday(&tv, nullptr);
                                ^
src\RFM69functions.cpp:367:25: error: 'time' was not declared in this scope
       now = time(nullptr);
                         ^
*** [.pio\build\d1_mini_lite\src\RFM69functions.cpp.o] Error 1
Testade VS Code för skojs skull vilken gav mig samma resultat
probs.PNG
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Nille86
Inlägg: 65
Blev medlem: 13 april 2019, 13:10:49

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av Nille86 »

Utan att vara särskilt insatt så googlade jag lite på felet du får med "timeval". Kanske detta kan vara något: https://www.raspberrypi.org/forums/view ... hp?t=54135

Vet inte hur kunnig du är i programmering?

.
Användarvisningsbild
lond
Inlägg: 3190
Blev medlem: 23 september 2009, 11:52:45
Ort: Hyssna

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av lond »

Jag fick problem med MQTT-biblioteket + att det senaste på git inte ville vara med i Arduino IDE:t....

Uppdaterade MQTT + införde uppdateringarna i en gammal kopia, för att få det att fungera.

Har kod om du vill ha...

/// Marcus
Användarvisningsbild
gOry
Inlägg: 4595
Blev medlem: 6 juni 2003, 22:41:25
Ort: Stockholm
Kontakt:

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av gOry »

Jag la till följande i RFM69functions.cpp

Kod: Markera allt

#include <time.h>

struct timeval {
  time_t      tv;
  suseconds_t tv_usec;
};

#define gettimeofday
Lyckades sedan kompilera koden och flasha.
MQTT ansluter som den ska och publicerar meddelanden!

Jag får dock ett par felmeddelande om radion nu

Kod: Markera allt

[21:05:30]In initialize, frequency = 867987500
[21:05:30]ERROR: Failed setting syncvalue1 1st time
[21:05:30]Unable to initialize the radio. Exiting.
Jag antar att detta har att göra med att den inte kan kommunicera med RFM69HC modulen?
fredrikerl
Inlägg: 3
Blev medlem: 19 september 2016, 10:51:10

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av fredrikerl »

Jag har försökt få koden från https://github.com/bphermansson/EspSparsnasGateway att lira med en RFM69CW (notera att det inte är en HW utan en C som är pin-kompatibel med en RFM12b (fråga mig inte varför jag köpt dessa men det var de som dök upp från Kina).

Pinout på CW versionen skiljer endel så jag har kört med följande koppling (ja jag kör med en D1 mini och utan kondningar och spole men har en lång (86mm) fin antenn):
Screenshot 2020-03-27 at 23.43.16 .png
Screenshot 2020-03-27 at 23.38.22 .png
Den verkar hitta min radio men jag får bara trasiga paket (och alldeles för ofta).

Kod: Markera allt

Welcome to EspSparsnasGateway
Debug on
Vcc=2957
Set up WiFi...
ReconnectAttempting MQTT connection...Connected to Mqtt broker as EspSparsnasGateway
Welcome to EspSparsnasGateway, compiled at Mar 27 2020 23:04:49.
Mqtt topics: EspSparsnasGateway/valuesV2, EspSparsnasGateway/debugV2
IP: 192.168.1.201
EspSparsnasGateway/valuesV2
Over The Air programming enabled, port: EspSparsnasGateway
Settings: 
Senderid: 602064
Frequency: 868040000
In initialize, frequency = 868040000
In setMode
RFM69 init done
Radio initialized.
Listening on 868040000hz. Done in setup.
In setMode
rssi: 65308
In setMode
In crc16
Got rf data
Bad packet!
93 C6 B6 38 54 10 85 CF 02 A9 55 C8 1B 6A D7 3A 75 27 EE AA  
In setMode
rssi: 65303
In setMode
In crc16
Got rf data
Bad packet!
30 BF 8A 69 E4 51 C5 B9 48 FE 73 F7 21 79 25 DE 4E 4D C6 C8  
In setMode
rssi: 65317
In setMode
In crc16
Got rf data
Bad packet!
CD 85 30 BF FC 53 8A E1 5A 53 1E 0B 44 48 2E 21 B2 F0 CD E4  
Har provat olika frekvenser men utan resultat. Hur går jag vidare?

Edit:

Det visade sig att jag hade rätt kopplingar, har ändrat lite i koden så jag scannar efter rätt frekvens och får ett par riktiga paket (dock verkar det som jag verkligen behöver kondensatorerna och spolen med rssi på -118dBi).
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 24312
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av MadModder »

En liten fundering.
Antennen på displayen är ju bara en liten knorr som sticker ut på ena sidan kretskortet.
Pappa har monterat sändaren i elskåpet vid sommarstugan, och displayen vid ett fönster inne.
Den visar mellan 1 och 2 staplar på signalstyrkan, och den tappar kontakten ibland.
När han tar upp USB-kabeln och sätter den mot fönstret, går signalstyrkan upp till 3 staplar.
Hur kan det komma sig?
Borre
Inlägg: 4431
Blev medlem: 14 juni 2007, 15:43:50
Ort: Hälsingland

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av Borre »

Antennen behöver ju även en "motpol", ett jordplan, och det kan säkert vara kabeln som får agera ett dåligt sånt.
Användarvisningsbild
MadModder
Co Admin
Inlägg: 24312
Blev medlem: 6 september 2003, 13:32:07
Ort: MadLand (Enköping)
Kontakt:

Re: Tips: IKEA SPARSNÄS Energidisplay

Inlägg av MadModder »

Ja jämfört med det i koppartejp helt invirade kretskortet så är kabeln ett dåligt jordplan. Kanske blir mer impedansanpassat med kabeln i vissa lägen...
Skriv svar