Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 18.32 2020-04-01

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 00.26 2016-01-14 

Blev medlem: 13.28 2006-09-23
Inlägg: 9545
Ort: Södertälje
Å fasen - sitter hela elektroniken inne i frysutrymmet - då förklarar det varför det sitter en termistor på själva kretskortet och inte på en sladd ut till termistorn.

Är komponenterna av konsumetklassad kapsling (plast) och inte industriell eller militär-klassad dito (dvs. det senare oftast förr i keramik med bondtrådarna i luften och ej ingjutna) så kan temperaturstress i kapslingsmaterial av plast, som blir glas-stelt i kyla göra att halvledare får bortslitna bondtrådar etc. med högre sannolikhet än vid rumstemperatur och varmare driftmiljö.

Att strömsätta elektronik i skarp kyla är alltid riskabelt och för produkter tänkta till typ Sibirien så måste det nästa alltid byggas in värmelement med termostat som värmer elektroniken till en bit varmare än -20 grader C innan man slår på strömmen till elektroniken... Ryssarna har lärt sig detta den hårda vägen, speciellt med västerländsk elektronik...


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 19.43 2016-01-14 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.30 2007-05-17
Inlägg: 1893
Ort: Skåne
I passivt läge ger relät spänning till kompressorn. Så
händer det något med elektroniken ska kompressorn gå konstant.

Jag hittade ett styrkort i gömmorna. En lite annan version än ditt. Du har en bunt komponenter
och en extra kontakt bredvid potentiometern.

Där var problem med Q2 (BC547B). Vet ej om den även hade dragit med sig I/O pinnen från mcu'n.
Även var det en hel del dåliga lödningar, och överledningar pga fuktskador.

Sätter du en mekanisk termostat är det brun och svart du ska sätta på
stift 3 och 4. Du måste även dra en ny jordkabel till termostaten.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 20.29 2016-01-14 

Blev medlem: 20.14 2009-04-11
Inlägg: 59
Ort: uddevalla
Tror nog att jag köper ett mekaniskt relä.
Hittade ett annat lite billigare detta tycker jag borde funka.
http://www.reservex.se/artiklar.asp?id=4104

Fattar jag det rätt så (blunda nu) så flyttar jag om blå till jord vid kopplingsdosan så ska det funka?!
Klippa av kapilärröret?!

Tack alla för era tips!!


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 18.59 2016-01-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.30 2007-05-17
Inlägg: 1893
Ort: Skåne
Vet ej om den termostaten du länkar till funkar till ditt skåp.

Du bör inte använda den blå kabeln som jord.

Klipper du kapillärröret slutar termostaten att fungera.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 01.00 2016-01-16 

Blev medlem: 21.19 2009-05-06
Inlägg: 7342
Nödlösningen medan du felsöker och reparerar kan vara att helt enkelt köra frysen på en sådär mekanisk 24-timmars-timer.

Prova vad du får för temperatur om du t.ex. kör kompressorn en kvart, låter den sova en kvart o.s.v. växelvis. Blir det för varmt så ställ så den går en halvtimma, sover en kvart o.s.v., och om det blir för kallt så prova att låta den sova en halvtimma och köra en kvart o.s.v. Det blir inte så värst exakt reglering, men för en frys så är det väl inte så noga om det blir -18 eller -23 under de dagar det tar att laga kretskortet :)

P.S. för att laga kretskortet så är det väl lämpligt med nån testrigg. Byt ut termistorn mot en lämplig potentiometer så att du kan simulera olika temperaturer utan att faktiskt behöva kyla termistorn. (Annars funkar ju kylspray också om du vill testa).


Instämmer för övrigt i att du bör absolut inte använda nån annan färg än gulgrön till jord. Nån annan kan komma efter dig och då blir det farligt om det blandas ihop.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 12.40 2016-03-15 

Blev medlem: 20.14 2009-04-11
Inlägg: 59
Ort: uddevalla
Löste det med en ny termostat från aliexpress. Nu funkar det hur bra som helst bara en sladd som ligger i understa lådan.. :bravo:


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 14.17 2016-03-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.19 2011-11-27
Inlägg: 318
Ort: Linköping
Lite sent för att du ska ha direkt nytta av det men någon annan kanske har.
Förra året märkte jag på en nyinstallerad energimätare att något drog ström konstant och
det var frysen som spökade (Elektrohelios FG2809 ca. 10 år). Kollade kondingar och relä
och relät hade brända kontakter som svetsade ihop ibland. Det är den normalt slutna
kontakten som ger ström till kompressorn, termostatfunktionen stänger av motorn genom
att dra reläet när det är "lagom" kallt. Kondingar verkar leva länge i en frys, inte så varmt
om man säger (demonterade och mätte upp alla).

Finns många tillverkare av reläer för vitvaror med samma spec som originalet, kostar
några tior i bästa fall. Frysen fungerar oklanderligt sedan lite mer än ett år och ytterligare
ett relä ligger och väntar på utryckning om det behövs.

Bilaga:
Frysrelä.jpg


Logga in för att visa de filer som bifogats till detta inlägg.


Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: frys för kallt
InläggPostat: 18.32 2016-03-15 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.30 2007-05-17
Inlägg: 1893
Ort: Skåne
:tumupp:


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 23 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 26 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010