frys för kallt

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
xxargs
Inlägg: 9856
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: frys för kallt

Inlägg av xxargs »

Å fasen - sitter hela elektroniken inne i frysutrymmet - då förklarar det varför det sitter en termistor på själva kretskortet och inte på en sladd ut till termistorn.

Är komponenterna av konsumetklassad kapsling (plast) och inte industriell eller militär-klassad dito (dvs. det senare oftast förr i keramik med bondtrådarna i luften och ej ingjutna) så kan temperaturstress i kapslingsmaterial av plast, som blir glas-stelt i kyla göra att halvledare får bortslitna bondtrådar etc. med högre sannolikhet än vid rumstemperatur och varmare driftmiljö.

Att strömsätta elektronik i skarp kyla är alltid riskabelt och för produkter tänkta till typ Sibirien så måste det nästa alltid byggas in värmelement med termostat som värmer elektroniken till en bit varmare än -20 grader C innan man slår på strömmen till elektroniken... Ryssarna har lärt sig detta den hårda vägen, speciellt med västerländsk elektronik...
Användarvisningsbild
Danny
Inlägg: 2085
Blev medlem: 17 maj 2007, 16:30:37
Ort: Skåne

Re: frys för kallt

Inlägg av Danny »

I passivt läge ger relät spänning till kompressorn. Så
händer det något med elektroniken ska kompressorn gå konstant.

Jag hittade ett styrkort i gömmorna. En lite annan version än ditt. Du har en bunt komponenter
och en extra kontakt bredvid potentiometern.

Där var problem med Q2 (BC547B). Vet ej om den även hade dragit med sig I/O pinnen från mcu'n.
Även var det en hel del dåliga lödningar, och överledningar pga fuktskador.

Sätter du en mekanisk termostat är det brun och svart du ska sätta på
stift 3 och 4. Du måste även dra en ny jordkabel till termostaten.
eken74
Inlägg: 59
Blev medlem: 11 april 2009, 21:14:05
Ort: uddevalla

Re: frys för kallt

Inlägg av eken74 »

Tror nog att jag köper ett mekaniskt relä.
Hittade ett annat lite billigare detta tycker jag borde funka.
http://www.reservex.se/artiklar.asp?id=4104

Fattar jag det rätt så (blunda nu) så flyttar jag om blå till jord vid kopplingsdosan så ska det funka?!
Klippa av kapilärröret?!

Tack alla för era tips!!
Användarvisningsbild
Danny
Inlägg: 2085
Blev medlem: 17 maj 2007, 16:30:37
Ort: Skåne

Re: frys för kallt

Inlägg av Danny »

Vet ej om den termostaten du länkar till funkar till ditt skåp.

Du bör inte använda den blå kabeln som jord.

Klipper du kapillärröret slutar termostaten att fungera.
MiaM
Inlägg: 7347
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: frys för kallt

Inlägg av MiaM »

Nödlösningen medan du felsöker och reparerar kan vara att helt enkelt köra frysen på en sådär mekanisk 24-timmars-timer.

Prova vad du får för temperatur om du t.ex. kör kompressorn en kvart, låter den sova en kvart o.s.v. växelvis. Blir det för varmt så ställ så den går en halvtimma, sover en kvart o.s.v., och om det blir för kallt så prova att låta den sova en halvtimma och köra en kvart o.s.v. Det blir inte så värst exakt reglering, men för en frys så är det väl inte så noga om det blir -18 eller -23 under de dagar det tar att laga kretskortet :)

P.S. för att laga kretskortet så är det väl lämpligt med nån testrigg. Byt ut termistorn mot en lämplig potentiometer så att du kan simulera olika temperaturer utan att faktiskt behöva kyla termistorn. (Annars funkar ju kylspray också om du vill testa).


Instämmer för övrigt i att du bör absolut inte använda nån annan färg än gulgrön till jord. Nån annan kan komma efter dig och då blir det farligt om det blandas ihop.
eken74
Inlägg: 59
Blev medlem: 11 april 2009, 21:14:05
Ort: uddevalla

Re: frys för kallt

Inlägg av eken74 »

Löste det med en ny termostat från aliexpress. Nu funkar det hur bra som helst bara en sladd som ligger i understa lådan.. :bravo:
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Hedning
Inlägg: 352
Blev medlem: 27 november 2011, 15:19:00
Ort: Linköping

Re: frys för kallt

Inlägg av Hedning »

Lite sent för att du ska ha direkt nytta av det men någon annan kanske har.
Förra året märkte jag på en nyinstallerad energimätare att något drog ström konstant och
det var frysen som spökade (Elektrohelios FG2809 ca. 10 år). Kollade kondingar och relä
och relät hade brända kontakter som svetsade ihop ibland. Det är den normalt slutna
kontakten som ger ström till kompressorn, termostatfunktionen stänger av motorn genom
att dra reläet när det är "lagom" kallt. Kondingar verkar leva länge i en frys, inte så varmt
om man säger (demonterade och mätte upp alla).

Finns många tillverkare av reläer för vitvaror med samma spec som originalet, kostar
några tior i bästa fall. Frysen fungerar oklanderligt sedan lite mer än ett år och ytterligare
ett relä ligger och väntar på utryckning om det behövs.
Frysrelä.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Danny
Inlägg: 2085
Blev medlem: 17 maj 2007, 16:30:37
Ort: Skåne

Re: frys för kallt

Inlägg av Danny »

:tumupp:
Skriv svar