Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 11.06 2019-10-16

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 67 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Ännu en död diskmaskin
InläggPostat: 11.35 2009-04-18 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22225
Ort: Upplands väsby
Vår diskmaskin har typ tvärdött. Jag var inte hemma när felet upptäcktes så jag vet ju inte exakt vad som kan ha hänt, sambon SMS:ade om att det var vatten kvar i maskinen och att den inte startade.

När jag kom hem kunde jag konstatera att det var lite vatten kvar i maskinen (inte fullt), sambon hade plockat ur all disk så den lär ha stannat efter sköljningen.

Ströpmbrytaren fastnade inte inne, jag plockade loss panelen och konstaterade att det berodde bara på att den kärvade. Lite WD-40 så funkade den som den skulle (mekaniskt i alla fall).

Men maskinen var fortfarande död.

Det är en Whirlpool ADP 7515 WH (servicenummer 8511 569 61810), den är inte så gammal. Jag plockade loss plåtarna på sidorna men hittar ingen säkring, men det är svårt att se hur alla ledningar går. Försökte googla efter nåt i schema-väg men hittade inget.

En underlig sak var att när jag mätte spänningen mellan polerna på strömbrytaren mätte jag bara 200 V, men det är 230 i uttaget. Jag är dock lite osäker på om jag mätte mellan rätt tåtar (den är tvåpolig så det är fyra tåtar). Jag ska öppna igen och kontrollmäta alla kombinationerna (kan inte ha maskinen stå isärplockad eftersom våra råttor springer fritt i köket för det mesta, och om de hittar in i maskinen lär det bli en hel del avgnagda sladdar).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.47 2009-04-18 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22225
Ort: Upplands väsby
Jaha, typiskt, det var ju så enkelt att strömbrytaren var paj, en av vipporna hade tydligen halkat snett så bara ena polen slöts när man slog på. Återstår att se om allt funkar som det ska nu.

Fast det förklarar ju inte varför det var vatten kvar i maskin... Och jag undrar hur den bara kunde hoppa loss sådär... men det kanske hände när jag försökte få loss den (fast det känns lite osannolikt, jag tog aldrig i hårt och inte så de delarna kan ha påverkats).


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.48 2009-04-18 

Blev medlem: 18.26 2006-07-04
Inlägg: 23239
När du ändå har den öppen skulle du kunna passa på att fota?, speciellt kontroller kortet. Och dess ev MCU, eller programverk?

Såg en liknande historia


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.52 2009-04-18 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22225
Ort: Upplands väsby
De sitter i plasthöljen, man ser inget roligt alls tyvärr. Men det verkar vara lättservat, bara att lossa sladdarna och snäppfästen och byta.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 14.40 2009-04-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.30 2007-05-17
Inlägg: 1731
Ort: Skåne
Citera:
När du ändå har den öppen skulle du kunna passa på att fota?, speciellt kontroller kortet. Och dess ev MCU, eller programverk?

Bild
Bild
Bild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.00 2009-04-18 

Blev medlem: 18.26 2006-07-04
Inlägg: 23239
STMicroelectronics, 8-bit MCU with single voltage Flash memory, ADC, 16-bit timers, SPI, SCI interfaces

ST72C314J2T6 (en i högen)

Bild

Sitter det några externa reläer eller halvledare för att styra starkströmsutrustning?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.27 2009-04-18 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22225
Ort: Upplands väsby
Det där kan inte vara samma styrkort som i min maskin, det där har för många lysdioder.

Det satt f.ö. två "moduler", en till vänster (där man väljer program) och en till höger (där indikeringen av hur långt den kommit sitter).

Maskinen står och kör just nu, jag kan öppna igen och knäppa några bilder sen när den är klar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 15.59 2009-04-18 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22225
Ort: Upplands väsby
Då ska vi se om jag lyckas få in några bilder.

Den illvilliga strömbrytaren
Bild

Den ena av modulerna, jag fick inte loss den utan att lossa strömbrytaren så ni får bara se baksidan.
Bild

Den andra modulen (från båda sidorna).
Bild
Bild

Försökte också öppna den men jag hade behövt fler skruvmejslar och ville inte riskera att sabba maskinen nu när den funkade igen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 16.15 2009-04-18 

Blev medlem: 18.26 2006-07-04
Inlägg: 23239
Hur ser modulerna ut från framsidan, och vilken modul gör vad ..?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.04 2009-04-18 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22225
Ort: Upplands väsby
Den ena (nedre) ser du båda sidorna på. Eller menar du från utsidan av maskinen?

Exakt vad de gör vet jag inte, den ena har som sagt var programvredet (man väljer program, det snurrar inte), lysdioderna för salt och spolglans och startknappen med sin gröna lysdiod. Det är den man ser bägge sidorna på.

De andra har tre knappar, en för fördröjd start (med 3 lysdioder, 3, 6, och 9 timmar), en för halv maskin och en för "desinficeringscykel" (tror den sköljer sista sköljningen med extra varmt vatten). Den har också fyra lysdioder för stegen (fördisk, disk, tork och End). Bredvid den sitter power-knappen.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.14 2009-04-18 

Blev medlem: 18.26 2006-07-04
Inlägg: 23239
Nerre, såhär?

Med lapp "632"
Knapp0: Fördröjd start 3, 6, 9 timmar.
Kanpp1: Halv maskin.
Knapp2: Desinficeringscykel.
Lysdioder för: Fördisk, Disk, Tork, Färdig.

Med lapp "631"
Programvred.
Lysdioder för salt, spolglans.
Startknappen med grön lysdiod.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.15 2009-04-18 

Blev medlem: 06.51 2008-05-19
Inlägg: 22225
Ort: Upplands väsby
Japp.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 17.20 2009-04-18 

Blev medlem: 18.26 2006-07-04
Inlägg: 23239
Antar att modul 632s kontakt "UB" går raka vägen till modul 631 ..?

Så 631 modulen är förmodligen den som innehåller styrningen.

Måste nog säga att Dannys maskin är lämpligt objekt för att löda loss MCUn och ersätta med AVR/PIC ;), så man kan ordna till med cykler som gör ordentligt rent. Och kanske skickar ett meddelande elektroniskt att den är klar.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 18.33 2009-04-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 15.30 2007-05-17
Inlägg: 1731
Ort: Skåne
Råkade lägga ut topp varianten. Här kommer front varianten som sitter i din maskin.
MCU: SF510353CP ALI_F016 med eeprom: 24C02W6

Bild


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 22.52 2009-04-18 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 11.49 2008-07-03
Inlägg: 171
Ort: Falun
Går det bra ifall jag lånar tråden lite? :oops:

Vår diskmaskin hemma har också gått sönder mer eller mindre. Det värmer inte upp vattnet! Och det går ju inte så bra för den att diska med kallvatten :tumner:

Har det hänt för någon av er förut? Vad var isåfall felet?
Tror ni att det är något fel på kretskortet eller typ värmegrejen? Som ni ser så är jag inte så påläst när det gäller diskmaskiner :razz:


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 67 inlägg ]  Gå till sida 1, 2, 3, 4, 5  Nästa

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 14 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
   
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010