Nä det är ju bäst om det går att bara torka av.
Men om det har blivit som hårdost-konsistens så är enda vettiga chansen att hyvla av som jag och Lasp beskriver.
Så länge man låter bladet följa ytan på CPU’n är det ingen fara för repor. Och de flesta CPU’er har ju redan en borstad yta…. Det ska mycket till för att en kniv ska ge några ytterligare repor. Det är ju som att skrapa färg från glas.
Cpu fan error..
- JimmyAndersson
- Inlägg: 26308
- Blev medlem: 6 augusti 2005, 21:23:33
- Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
- Kontakt:
Re: Cpu fan error..
Jag har aldrig behövt använda något annat än isopropanol, tops och tålamod för att ta bort gammal kylpasta från en CPU.
Inte ens tänkt tanken på att använda något verktyg i metall.
Inte ens tänkt tanken på att använda något verktyg i metall.
Re: Cpu fan error..
Ett tips är att köpa rakblad av plast.
Repar inte och är effektiva.
Använder dom ofta och till mycket.
Repar inte och är effektiva.
Använder dom ofta och till mycket.
-
- Inlägg: 6416
- Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
- Ort: Jamtland
Re: Cpu fan error..
Inget skrap! Som du säger är det mikroskopiska hål/ojämnheter som ska fyllas med kylpasta istället för luft. Luft är en sämre ledare av värme än vad kylpastan är, men kylpastan är mycket sämre värmeledare än metall. Så får du ett lager med kylpasta mellan metallytorna har du försämrat värmeledningen. Jag skulle vilja påstå max 0,1mm helst mindre. Har du en ojämn kylfläns så ska du inte använda den till kritiska anläggningar. Så mycket som möjligt av metallerna i fläns och processor ska ha kontakt.JimmyAndersson skrev: ↑16 oktober 2021, 20:29:34 Det brukar gå att skala av med en skalpell eller liknande.
Om du inte får bort kylflänsen så är ett trick att starta datorn en stund så att kylpastan blir lite varm. Sedan stänga av och vrida kylflänsen lite. Då släpper det.
Mängden kylpasta brukar debatteras livligt.
Enda syftet med den är att jämna ut mikroskopiska hål/ojämnheter och ge en så nära förbindelse som möjligt mellan CPU och kylfläns. = Ett *tunt* lager kylpasta!
Mindre än en millimeter tjockt.