MB eller Mb

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
rvl
Inlägg: 2674
Blev medlem: 5 april 2016, 14:58:53
Ort: Helsingfors

Re: MB eller Mb

Inlägg av rvl »

Har aldrig tidigare stött på annat än 8-bit bytes, men historisk ser det ut att åtminstone ha funnits. En av källorna i Wikipedia nämnde bytes på ned till bara en bit! Men vem ska man egentligen hålla som auktoriserad att få stå för dagens definition av vad en byte är?
Gimbal
Inlägg: 6099
Blev medlem: 20 april 2005, 15:43:53

Re: MB eller Mb

Inlägg av Gimbal »

Nä, i min värld är en byte 8 bitar, och så är det med det. Historiska misstag påverkar inte det. 8)
hummel
Inlägg: 1771
Blev medlem: 28 november 2009, 10:40:52
Ort: Stockholm

Re: MB eller Mb

Inlägg av hummel »

rvl skrev:
16 december 2020, 18:22:56
Har aldrig tidigare stött på annat än 8-bit bytes, men historisk ser det ut att åtminstone ha funnits. En av källorna i Wikipedia nämnde bytes på ned till bara en bit! Men vem ska man egentligen hålla som auktoriserad att få stå för dagens definition av vad en byte är?
K&R säger även dom att en byte historiskt kunnat vara annat än 8 bitar men att det nu är generellt är 8 bitar i en byte.
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4211
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Re: MB eller Mb

Inlägg av arvidb »

Jag är med Glenn här: jag skriver aldrig b utan antingen B (för byte) eller bit. Just eftersom litet b kan missförstås. Men jag tolkar b som bit i text.

Nåt som stör mig är när någon säger typ "Jag har 100 Mbit" internet. Jaha, gäller att välja varje nedladdad bit med omsorg då! Själv betalar jag för en viss hastighet, inte per datamängd. Vissa stackare verkar gå på riktigt dåliga affärer och betalar för bråkdelar av en bit ("100 mb")...

SI-prefixen är heliga :): k = 10^3, M = 10^6, G = 10^9, Ki = 2^10, Mi = 2^20, Gi = 2^30. Hårddiskars kapacitet mäts i GB/TB, RAM-minnens i GiB.
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 26442
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: MB eller Mb

Inlägg av Glenn »

Apropå det fick jag för ett par dagar sen reklam i nån app om en liten graveringslaser som hade en "3500MW laser"..

Jag antar att dom menar 3500mW, alltså 3,5W, vilket säkert är överdrivet redan det, men det står ju trots allt 3500 MegaWatt, alltså 3500000000W.. en viss skillnad.
hummel
Inlägg: 1771
Blev medlem: 28 november 2009, 10:40:52
Ort: Stockholm

Re: MB eller Mb

Inlägg av hummel »

Troligen är 3,5W korrekt i den mån att lasern drar 3,5W vilket inte säger något om strålens effekt. Tyvärr vanligt ”vi måste skriva så och ljuga annars köper dom av konkurrenterna som ljuger”.
Mindmapper
Inlägg: 5105
Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
Ort: Jamtland

Re: MB eller Mb

Inlägg av Mindmapper »

JimmyAndersson skrev:
16 december 2020, 16:56:57
Då borde det ju alltså vara såhär:
8 bitar = 1 byte = 7-9 bittar.
Alla nöjda. :)
Måste protestera där.
Om du har 8 bitar och skickar den med en paritetsbit och en stoppbit borde det väl bli
8 bitar = 1 byte = 10 bitar
alltså borde det vara
8 bitar = 1 byte = 7-10 bitar
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 36507
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: MB eller Mb

Inlägg av TomasL »

Öh, nej, det är ett paket.
I tidernas begynnelse så fans det system med udda Byte-längder.

Det var först 1993 som en BYTE blev standardiserad till 8 BIT
Användarvisningsbild
JimmyAndersson
Inlägg: 25396
Blev medlem: 6 augusti 2005, 21:23:33
Ort: Oskarshamn (En bit utanför)
Kontakt:

Re: MB eller Mb

Inlägg av JimmyAndersson »

Mindmapper:
Visst 17, man måste ju ha utrymme för sånt också. Några reservbitar alltså. :idea:
3-4 st ungefär?

(Ja, jag känner att ämnet har diskuterats så långt man kan komma. Två sidor! :))
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 36507
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: MB eller Mb

Inlägg av TomasL »

Man måste ju lägga på Momsen också.
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 10865
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: MB eller Mb

Inlägg av prototypen »

Hur påverkar man ett företag typ Telias dotterbolag, Halebop att deras bredband är super super långsamt.
3D0E2EE9-5B14-4EB6-A33F-D119A47A9556.png
Protte
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 36507
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: MB eller Mb

Inlägg av TomasL »

Ja, synnerligen bra fråga, maila dem och fråga om de inte har något snabbare än 1 Bit/s
Mindmapper
Inlägg: 5105
Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
Ort: Jamtland

Re: MB eller Mb

Inlägg av Mindmapper »

prototypen skrev:
17 december 2020, 23:13:08
Hur påverkar man ett företag typ Telias dotterbolag, Halebop att deras bredband är super super långsamt.
3D0E2EE9-5B14-4EB6-A33F-D119A47A9556.png

Protte
Det hjälper definitivt inte att ta kontakt med dom.
Fick problem med att det bara välde in SMS från +81. Flera hundratal på ett par minuter sedan lugnt sedan öste de på igen.
Tog kontakt med Halebop. Enda fungerande sättet att ta kontakt med dom verkar vara chat. Efter ca 3 timmar hade jag kommit fram i chatkön och fick besked att de inte kunde göra något, annat än att jag fick byta telefonnr gratis.

Men som svar på din fråga. så kan man väl säga att de flesta inte begriper hur långsamt bredband de köper. De har ju definitivt inte lurat någon med falsk marknadsföring.
BJ
Inlägg: 5586
Blev medlem: 11 april 2007, 08:14:53
Ort: En_stad

Re: MB eller Mb

Inlägg av BJ »

Där skulle till och med nablamans relädator hänga med. :)
Skriv svar