pressa nätverkskabel?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
jesse
Inlägg: 9201
Blev medlem: 10 september 2007, 12:03:55
Ort: Alingsås

pressa nätverkskabel?

Inlägg av jesse »

Jag har borrat ett 13 mm hål genom en betongvägg och ska dra en nätverkskabel genom hålet. Jag behöver därför en avklippt kabel som jag ska pressa på en RJ45 kontakt på. Jag vill gärna ha upp till 100Mb/sek, dvs CAT5. Går det att göra med enkla kontakter som t.ex. denna eller krävs det specialkontakter för dessa hastigheter?

modularkontakt-8-8

Är ju visserligen gjord för flatkabel... finns kanske liknande för "vanlig" nätverkskabel?
pfyra
Inlägg: 79
Blev medlem: 8 mars 2015, 14:14:44
Ort: utanför Karlstad

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av pfyra »

Jag har crimpat egna kablar med biltema kontakter och deras tång och de klarar 1gbit utan bekymmer så det ska inte vara några problem.

Edit: flat kabel har jag dock inte använt och inte heller kontakter för sån kabel.
Senast redigerad av pfyra 25 november 2020, 20:15:45, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Mizzarrogh
Inlägg: 16376
Blev medlem: 10 september 2006, 12:32:49
Ort: Somewhere over the rainbow... (Hälsingeskogen)

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av Mizzarrogh »

Jag har aldrig provat dem med sådana hastigheter, men för längre hastigheter har de fungerat perfekt för mig.
Vad som främst kan orsaka störningar är klämskador på kablaget, väldigt snäva böjar som skadar den inre strukturen på kabeln, osv.
(just mu 5 cents baserat på egna erfarenheter...)
Användarvisningsbild
swesysmgr
Inlägg: 10365
Blev medlem: 28 mars 2009, 06:56:43
Ort: Göteborg

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av swesysmgr »

jesse skrev:
25 november 2020, 20:11:08
Jag har borrat ett 13 mm hål genom en betongvägg och ska dra en nätverkskabel genom hålet. Jag behöver därför en avklippt kabel som jag ska pressa på en RJ45 kontakt på. Jag vill gärna ha upp till 100Mb/sek, dvs CAT5. Går det att göra med enkla kontakter som t.ex. denna eller krävs det specialkontakter för dessa hastigheter?

modularkontakt-8-8

Är ju visserligen gjord för flatkabel... finns kanske liknande för "vanlig" nätverkskabel?
https://www.kjell.com/se/produkter/natv ... ack-p69893

För vanlig rund UTP CAT 5E/CAT6. Vira upp så lite som möjligt av paren, lägg i dem i rätt ordning och tryck ordentligt så kommer 1Gbps att fungera. Finns en skillnad i hur kontaktgafflarna ser ut beroende av om du har solid (installation) eller flertrådig (patch) kabel. Finns utrett i en gammal tråd här.

Skall du lansera den genom ett rör vill du ha solid. T.ex:
https://www.kjell.com/se/produkter/natv ... 5-m-p39859

5E duger dock och är nog billigare om du behöver en hel rulle.
Användarvisningsbild
TomasL
EF Sponsor
Inlägg: 36181
Blev medlem: 23 september 2006, 23:54:55
Ort: Borås
Kontakt:

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av TomasL »

Kör gigabit hemma, förvisso cat6, men egenkrimpat.
Användarvisningsbild
ecenier
Inlägg: 902
Blev medlem: 13 december 2007, 17:51:42
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av ecenier »

Mycket Kjell-tips här :D
Jag tipsar om den verktygsfria kontakten som jag använt. Får full Gbit-hastighet utan problem.

https://www.kjell.com/se/produkter/natv ... .-6-p38518

Köp flera så blir det billigt. :D
Användarvisningsbild
Lasp
Inlägg: 10461
Blev medlem: 1 juli 2011, 19:09:09
Ort: Helsingborg

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av Lasp »

Är inte en RJ45 kontakt max 13 mm i diameter?
EBD
Inlägg: 106
Blev medlem: 10 maj 2006, 18:50:48
Ort: Sundsvall

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av EBD »

En färdig patchkabel med slimmad kontakt (utan skydd för låsflärpen) är runt 13,5 mm, brukar gå att pressa igenom ett hål borrat med 13 mm borr med lite vilja, men kanske inte så lätt genom en betongvägg.
Glattnos
Inlägg: 2487
Blev medlem: 29 oktober 2009, 20:01:18

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av Glattnos »

När man drar genom vägg och liknande brukar man väl sätta ett uttag på väggen istället? Det gjorde jag till garage och gäststuga. Köpte kabel, uttag och verktyg på Kjell och det funkar bra :)
Användarvisningsbild
Jonaz
Inlägg: 2145
Blev medlem: 4 november 2003, 22:06:33
Ort: Huddinge

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av Jonaz »

Kör också verktygslösa kontakter från kjell.com samt deltacos, funkar prima.
Användarvisningsbild
jesse
Inlägg: 9201
Blev medlem: 10 september 2007, 12:03:55
Ort: Alingsås

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av jesse »

Tack för svaren.
Har flyttat så allt ligger i lådor. Nånstans ska jag ha ett verktyg till Rj45...
Uttag kanske skulle passa bra.

Betongväggen är ca 40 cm tjock + spånskivor mm utanpå = minst 50cm vägg.
Mina RJ45 går då inte in genom det hålet!
Användarvisningsbild
maDa
Inlägg: 3950
Blev medlem: 11 november 2005, 22:13:16
Ort: Malmö
Kontakt:

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av maDa »

swesysmgr skrev:
25 november 2020, 20:34:25

Skall du lansera den genom ett rör vill du ha solid. T.ex:
https://www.kjell.com/se/produkter/natv ... 5-m-p39859

5E duger dock och är nog billigare om du behöver en hel rulle.
:!:

Vill passa på att varna för Kjells CAT6-rulle. Jag köpte en rulle i samband med vår flytt och jag upptäckte ganska snabbt att det var så kallad CCA-kabel (kopparklädd aluminium)

https://www.computercablestore.com/what ... ur-network

Trådarna lossna flera gånger när jag skulle kontaktera i panel.
De tål inte hanteras så många gånger innan mentalltrötthet slår in. Måste hanteras väldigt varsamt.
De rekommenderas verkligen inte att köra PoE över (vilket jag skulle göra på en sträcka) pga. nästan dubbla resistansen.

Jag har nu ersatt de två dragningarna jag hann göra och kasserat resten av rullen. Har en kvar men den är mindre viktig och får sitta kvar tills vidare.
Användarvisningsbild
swesysmgr
Inlägg: 10365
Blev medlem: 28 mars 2009, 06:56:43
Ort: Göteborg

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av swesysmgr »

Det låter illa, när jag köpt installationskabel av Kjell har det varit standard Deltaco-rullar med solid koppartråd i.
Användarvisningsbild
jesse
Inlägg: 9201
Blev medlem: 10 september 2007, 12:03:55
Ort: Alingsås

Re: pressa nätverkskabel?

Inlägg av jesse »

Funkar 200Mbit/s med enkla kontaktdon typ denna:
Luxorparts RJ45-kontakt :D
Lyckades dock få fel ordning på de vita ledarna, förväxlade grönvit och blåvit.... Det gjorde att det uttaget på routern har pajat. Verkar inte troligt att hårdvaran pajar för att man förväxlar kablar (Lyckades kortsluta några av dem dessutom när jag försökte mäta på kabeln), men jag blev tvungen att byta uttag för att få det att funka efter att jag pressat om kabeln rätt. Kan hända att den första kommer igång igen om jag startar om routern.

maDa: Aluminiumkabel? Så galet, trodde inte att det var möjligt. Stod det inget info om det?
Kjell verkar ju ha många varianter va cat6-kabel - solida och mjuka. Antar att den var solid, din CCA-kabel?
Skriv svar